Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Przepis na makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym
Przepis na makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Makaron z kurczakiem robi niesamowitą karierę na talerzach. Przepis na makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym zachwyci najbardziej wybredne podniebienia. Danie jest tak łatwe, że przygotuje je nawet laik w kwestiach kulinarnych, a niezbędne produkty zazwyczaj są dostępne pod ręką. Użyty w przepisie makaron penne i grzyby doskonale komponują się mięsem, a grzyby niekoniecznie muszą być leśne. Pieczarki cieszą się dużym uznaniem ze względu na swój łagodny smak, który wręcz idealnie pasuje do delikatnego kurczaka. Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym nie tylko świetnie się prezentuje na talerzu, ale również wybornie smakuje.

Makaron penne z kurczakiem jako ponadczasowe danie

Niemal 30 kg rocznie. Dokładnie tyle makaronu zjada przeciętny Włoch, więc nasze niespełna 5 kg prezentuje się przy tym nieco słabo. Jednak trzeba przyznać, że coraz więcej Polaków docenia nie tylko smak makaronu, ale także niemal nieograniczone możliwości tworzenia wyjątkowych dań z nim w roli głównej. Makaron penne z kurczakiem może być tutaj doskonałym przykładem. Jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych makaronów obiadowych. Doskonale komponuję się zarówno z mięsem, warzywami oraz na słodko.

Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym ma to do siebie, że można go swobodnie zmodyfikować i dorzucić swoje wybrane dodatki. Miłego gotowania 😊

Składniki:

  • 400 g filetu z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 200 g makaronu penne
  • 100 ml śmietany 30%
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła ekstra
  • łyżka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • cebula
  • łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 50 g sera żółtego

Przepis na makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym

  1. Pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy na talerzu. Kroimy na połówki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek rozdrabniamy najdrobniej jak to jest tylko możliwe. Najłatwiej go zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Rozgrzewamy oliwę na patelni, następnie podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek oraz pieczarki, smażymy całość około 10 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
  3. Kiedy pieczarki są już podrumienione, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia.
  4. Makaron gotujemy al dente według zaleceń na opakowaniu. W tym samym czasie oczyszczamy filet z kurczaka i kroimy w trójkąty, przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na patelnie łyżkę oliwy i smażymy na szybkim ogniu bez przykrycia co chwilę mieszając.
  5. Usmażonego kurczaka, dodajemy do sosu pieczarkowego i mieszamy, podsmażamy wszystko razem około 3 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki możesz dodać odrobinę mąki pszennej, bądź ziemniaczanej.
  6. Makaron po ugotowaniu odcedzamy, odparowujemy. Ważne, aby był suchy – klejący, gdyż dobrze połączy się z sosem. Gotowe danie możemy posypać tartym serem żółtym. Smacznego!

Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym już na talerzu możesz udekorować natką pietruszki oraz pomidorkami koktajlowymi.

Zobacz również: Pesto bazyliowe z makaronem i kurczakiem

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (48 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?