Na skróty
Makaron z kurczakiem robi niesamowitą karierę na talerzach. Przepis na makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym zachwyci najbardziej wybredne podniebienia. Danie jest tak łatwe, że przygotuje je nawet laik w kwestiach kulinarnych, a niezbędne produkty zazwyczaj są dostępne pod ręką. Użyty w przepisie makaron penne i grzyby doskonale komponują się mięsem, a grzyby niekoniecznie muszą być leśne. Pieczarki cieszą się dużym uznaniem ze względu na swój łagodny smak, który wręcz idealnie pasuje do delikatnego kurczaka. Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym nie tylko świetnie się prezentuje na talerzu, ale również wybornie smakuje.
Makaron penne z kurczakiem jako ponadczasowe danie
Niemal 30 kg rocznie. Dokładnie tyle makaronu zjada przeciętny Włoch, więc nasze niespełna 5 kg prezentuje się przy tym nieco słabo. Jednak trzeba przyznać, że coraz więcej Polaków docenia nie tylko smak makaronu, ale także niemal nieograniczone możliwości tworzenia wyjątkowych dań z nim w roli głównej. Makaron penne z kurczakiem może być tutaj doskonałym przykładem. Jest jednym z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych makaronów obiadowych. Doskonale komponuję się zarówno z mięsem, warzywami oraz na słodko.
Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym ma to do siebie, że można go swobodnie zmodyfikować i dorzucić swoje wybrane dodatki. Miłego gotowania 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 400 g filetu z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 200 g makaronu penne
- 100 ml śmietany 30%
- ząbek czosnku
- łyżka masła ekstra
- łyżka oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- cebula
- łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 50 g sera żółtego
Przepis na makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym
- Pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy na talerzu. Kroimy na połówki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek rozdrabniamy najdrobniej jak to jest tylko możliwe. Najłatwiej go zetrzeć na drobnej tarce.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni, następnie podsmażamy cebulę, dodajemy czosnek oraz pieczarki, smażymy całość około 10 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
- Kiedy pieczarki są już podrumienione, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia.
- Makaron gotujemy al dente według zaleceń na opakowaniu. W tym samym czasie oczyszczamy filet z kurczaka i kroimy w trójkąty, przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na patelnie łyżkę oliwy i smażymy na szybkim ogniu bez przykrycia co chwilę mieszając.
- Usmażonego kurczaka, dodajemy do sosu pieczarkowego i mieszamy, podsmażamy wszystko razem około 3 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki możesz dodać odrobinę mąki pszennej, bądź ziemniaczanej.
- Makaron po ugotowaniu odcedzamy, odparowujemy. Ważne, aby był suchy – klejący, gdyż dobrze połączy się z sosem. Gotowe danie możemy posypać tartym serem żółtym. Smacznego!
Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym już na talerzu możesz udekorować natką pietruszki oraz pomidorkami koktajlowymi.
Zobacz również: Pesto bazyliowe z makaronem i kurczakiem