
Przepis na klasyczne pesto bazyliowe jest bardzo prosty. Zwane również „zielonym” jest włoskim sosem składający się z bazylii, sera parmezan, orzeszków pinii, czosnku, oliwy z oliwek i soli. Jest przepyszny i sprawia, że każde danie z jego dodatkiem smakuje jeszcze lepiej. Pesto bazyliowe z makaronem i kurczakiem to przepis na udany, pyszny obiad. Dodatkowo zrobienie domowego pesto jest bardzo łatwe i szybkie, a smakuje dużo lepiej niż sos kupiony w sklepie.
Oczywiście przygotowując pesto bazyliowe z kurczakiem możesz użyć gotowego pesto zakupionego w sklepie.
Składniki:
- 250 g filetu z kurczaka
- 100 g makaron
- pomidorki koktajlowe
- krzak bazylii
- ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- ser Parmezan
- oliwa z oliwek
- suszone pomidory
- sól i pieprz
Przepis pyszne pesto bazyliowe z kurczakiem
- Makaron gotujemy al dente według zaleceń na opakowaniu. Podczas gotowania makronu, oczyszczamy filet z kurczaka i kroimy w drobne trójkąty, przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez około 4 minuty na oliwie z oliwek co chwilę mieszając mieszając.
- Przygotowanie pesto: Wszystkie składniki (bazylia, czosnek, orzeszki pinii, tarty parmezan, oliwa) trzemy w moździerzu lub miksujemy blenderem, tak aby powstały małe drobinki składników, następnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
- Odcedzamy gotowy makaron, przekładamy do kurczaka na patelnię i dodajemy nasze pesto. Dodajemy pomidory suszone, całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Jeśli pesto zrobi się zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody.
- Wykładamy na talerze i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w ćwiartki, możemy również udekorować listkami bazylii. Smacznego!
Bez wątpienia pesto bazyliowe to świetny pomysł na obiad!
Zobacz również: Makaron penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym