Pesto bazyliowe z makaronem i kurczakiem

3.1k 0
Pesto bazyliowe z makaronem i kurczakiem

Przepis na klasyczne pesto bazyliowe jest bardzo prosty. Zwane również ’zielonym’ jest włoskim sosem składający się z bazylii, sera parmezan, orzeszków pinii, czosnku, oliwy z oliwek i soli. Jest przepyszny i sprawia, że każde danie z jego dodatkiem smakuje jeszcze lepiej. Pesto bazyliowe z makaronem i kurczakiem to przepis na udany, pyszny obiad. Dodatkowo zrobienie domowego pesto jest bardzo proste i szybkie, a smakuje dużo lepiej niż sos kupiony w sklepie.

Składniki:

  • 300 gram filetu z kurczaka
  • 100 gram makaron
  • pomidorki koktajlowe
  • krzak bazylii
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • ser Parmezan
  • oliwa z oliwek
  • suszone pomidory
  • sól morska
  • pieprz mielony

Jak przygotować pyszne pesto bazyliowe?

  1. Makaron gotujemy al dente według zaleceń na opakowaniu. Podczas gotowania makronu, oczyszczamy filet z kurczaka i kroimy w drobne trójkąty, przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez około 4 minuty na oliwie z oliwek co chwilę mieszając mieszając.
  2. Przygotowanie pesto: Wszystkie składniki (bazylia, czosnek, orzeszki pinii, tarty parmezan, oliwa) trzemy w moździerzu lub miksujemy blenderem, tak aby powstały małe drobinki składników, następnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
  3. Odcedzamy gotowy makaron, przekładamy do kurczaka na patelnię i dodajemy nasze pesto. Dodajemy pomidory suszone, całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Jeśli pesto zrobi się zbyt gęste, możemy dodać odrobinę wody.
  4. Wykładamy na talerze i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi pokrojonymi w ćwiartki, możemy również udekorować listkami bazylii. Smacznego!

Pesto bazyliowe to świetny przepis na udany obiad!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *