Na skróty
Sałatka z krewetkami i mango to smaczna i kolorowa przekąska, którą można przygotować przez cały rok. Połącznie smażonych na maśle krewetek z siekanym czosnkiem, mango i awokado skropione limonkowym sosem winegret to przepis na udaną kolacje we dwoje. Ponadto sałatka z krewetkami i mango świetnie sprawdzi się również jako łatwe do przygotowania śniadanie fit.
A jeśli chcesz urozmaicić sałatkę, to owoc mango możesz zastąpić czerwonym grejpfrutem, a do sosu winegret dodać pół posiekanej ostrej papryczki. Wrażenia z połączenia słodko ostrych smaków bez wątpienia będą bardzo udane.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sałatka z krewetkami i mango, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki na sałatkę
- 2 duże garści rukoli lub mixu sałat
- 200 g krewetek tygrysich
- awokado
- mango
- 2 ząbki czosnku
- łyżka sezamu
- masło
Winegret limonkowy:
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- łyżeczka startego imbiru
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Dobra rada: Jeśli używamy mrożonych krewetek, należy je wcześniej rozmrozić. Następnie krewetki obieramy z pancerza i oczyszczamy — usuwając ciemne jelito.
Przepis na sałatkę z krewetkami i mango
- Czosnek obieramy i drobno siekamy, następnie podsmażamy na maśle na patelni. Chwilę później dodajemy krewetki. Całość smażymy 2 — 3 minuty. Krewetki będą gotowe, kiedy się skurczą i zwiną do środka.
- W malutkim naczynku łączymy wszystkie składniki na sos i dokładnie mieszamy.
- Awokado i mango obieramy kroimy w plastry. Następnie wykładamy na talerz rukolę lub mix sałat, dodajemy awokado, mango i podsmażone krewetki.
- Gotową sałatkę z krewetkami i mango posypujemy sezamem, świeżo mielonym pieprzem oraz polewamy limonkowym sosem winegretem. Smacznego!
Sałatka z krewetkami i mango świetnie sprawdzi się również z podpiekanym pieczywem posypanym ziołami.
Zobacz również: Krewetki smażone w winie