Kotlety jajeczne z kalafiorem

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Kotlety jajeczne z kalafiorem i sosem pieczarkowym to pyszne danie do przygotowania dosłownie w międzyczasie. Mój przepis na kotlety wzbogaciłem o prosty sos pieczarkowy, tak aby nie zajmował dużo czasu, a świetnie komponował się z kotlecikami jajecznymi.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety jajeczne z kalafiorem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 7 jajek
  • 200 g kalafiora
  • bułka tarta
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • olej roślinny
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Kotlety jajeczne — sposób przygotowania

  1. 6 jajek gotujemy na twardo (sprawdź jak gotować jajka), następnie obieramy je i siekamy na drobną kosteczkę. W tym samym czasie gotujemy kalafiora, mniej więcej 15 minut. Kalafiora również siekamy nożem na drobne kawałki.
  2. W misce łączymy wszystkie składniki: jajka, kalafiora, 3 łyżki bułki tartej, posiekany szczypiorek, surowe jajko oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Dłońmi formujemy niewielkie kotleciki, następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju po trzy minuty na stronę, do uzyskania ładnego złotego koloru.
  5. Kotlety jajeczne wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do odsączenia oleju. W tym czasie, kiedy kotlety „odpoczywają” przygotujemy sos, zajmie to dosłownie pięć minut!
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulkę na złoty kolor, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Całość smażymy do odparowania nadmiaru wody. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie sosem sojowym i smażymy całość jeszcze dwie minuty.
  8. Reklamy Ads By Google

Kotlety jajeczne możemy podawać z różnymi kombinacjami sosów, ja najchętniej wybieram ten z pieczarkami, dlatego zamieściłem również krótki przepis na sos pieczarkowy. Smacznego!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Kotlety ziemniaczane z wołowiną

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.89

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments