Na skróty
Kotlety jajeczne z kalafiorem i sosem pieczarkowym to pyszne danie do przygotowania dosłownie w międzyczasie. Mój przepis na kotlety wzbogaciłem o prosty sos pieczarkowy, tak aby nie zajmował dużo czasu, a świetnie komponował się z kotlecikami jajecznymi.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety jajeczne z kalafiorem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 7 jajek
- 200 g kalafiora
- bułka tarta
- szczypiorek
- sól i pieprz
- olej roślinny
Kotlety jajeczne — sposób przygotowania
- 6 jajek gotujemy na twardo (sprawdź jak gotować jajka), następnie obieramy je i siekamy na drobną kosteczkę. W tym samym czasie gotujemy kalafiora, mniej więcej 15 minut. Kalafiora również siekamy nożem na drobne kawałki.
- W misce łączymy wszystkie składniki: jajka, kalafiora, 3 łyżki bułki tartej, posiekany szczypiorek, surowe jajko oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Dłońmi formujemy niewielkie kotleciki, następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażmy na rozgrzanym oleju po trzy minuty na stronę, do uzyskania ładnego złotego koloru.
- Kotlety jajeczne wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do odsączenia oleju. W tym czasie, kiedy kotlety „odpoczywają” przygotujemy sos, zajmie to dosłownie pięć minut!
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulkę na złoty kolor, następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Całość smażymy do odparowania nadmiaru wody. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie sosem sojowym i smażymy całość jeszcze dwie minuty.
Kotlety jajeczne możemy podawać z różnymi kombinacjami sosów, ja najchętniej wybieram ten z pieczarkami, dlatego zamieściłem również krótki przepis na sos pieczarkowy. Smacznego!
Zobacz również: Kotlety ziemniaczane z wołowiną