Kotlety ziemniaczane z wołowiną i jajkiem sadzonym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Połączenie ziemniaczków puree z mieloną wołowiną z dodatkiem świeżej natki pietruszki i szczypiorku. Kotlety ziemniaczane oryginalnie wpiszą się w rodzinny obiad, a niecodzienny smak zagości na długo w pamięci gości. Przepis skomponowany specjalnie dla tych, którzy cenią sobie wyszukane połączenia smaków i niecodzienny styl w domowej kuchni.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety ziemniaczane z wołowiną i jajkiem sadzonym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 150 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g ziemniaków puree
  • natki pietruszki
  • szczypiorek
  • 2 ogórki kwaszone
  • garść rukoli
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka sos worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy
  • łyżka sezamu
  • 50 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , , , , ,

Przepis na kotlety ziemniaczane z wołowiną

  1. Wołowinę przekładamy do dużej miski, dodajemy ziemniakami puree, drobno siekany szczypiorek i pietruszkę, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, następnie wszystko dokładnie łączymy.
  2. Wymieszaną całość dzielimy na cztery kulki, a następnie każdą spłaszczamy, formując kotlety.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. W jednym talerzu łączymy mąkę z sezamem. Natomiast w drugim talerzu wbijamy i roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. W trzecim talerzu wsypujemy bułkę tartą.
  5. Następnie każdego kotleta obtaczamy najpierw w mące — nadmiar strzepujemy, następnie w jajku i kolejno w bułce tartej. Odkładamy na talerz i wkładamy do zamrażalki na 30 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kotlety smażymy na patelni w rozgrzanym oleju, z każdej strony około 5 — 6 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  8. Jajko smażymy według uznania, lecz najlepsze będzie z płynnym żółtkiem.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Śmietanę łączymy z sosem worcestershire, następnie wykładamy na talerz kotleta, na wierzch sadzone jajko, obok dajemy garść rukoli i polewamy ją wcześniej przygotowanym sosem.
  11. Następnie gotowe danie uzupełniamy ogórkiem kwaszonym. Całość możemy udekorować drobno siekanym świeżym szczypiorkiem, oraz mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
  12. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Pieczeń z indyka w sosie miodowo-pieprzowym

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.73

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments