Kotlety ziemniaczane z wołowiną i jajkiem sadzonym

6.9k 0
Kotlety ziemniaczane z wołowiną i jajkiem sadzonym

Połączenie ziemniaczków puree z mieloną wołowiną, uzupełnione świeżą pietruszką i szczypiorkiem. Oryginalnie wpiszę się w rodzinny obiad, a niecodzienny smak zagości na wiele dni w pamięci gości. Przepis skomponowany specjalnie dla tych, którzy cenią sobie wyszukane połączenia smaków i niecodzienny wygląd przy domowym obiedzie?

Składniki:

  • 150 gram wołowe mięso mielone
  • 200 gram ziemniaki puree
  • pół pęczka natka pietruszki
  • pół pęczka szczypiorek
  • 2 szt ogórki kwaszone
  • 1 garść rukola
  • 1 łyżka śmietana 18%
  • 1 łyżeczka sos worcestershire
  • 1 łyżeczka musztarda
  • 50 gram mąka pszenna
  • 3 szt jajka
  • 100 gram bułka tarta
  • 200 ml olej rzepakowy
  • kucharek

Przygotowanie

  1. Wołowinę przekładamy do dużej miski, dodajemy ziemniakami puree, drobno siekany szczypiorek i pietruszkę, dodajemy musztardę, szczyptę soli i pieprzu, następnie wszystko dokładnie łączymy.
  2. Wymieszaną całość dzielimy na cztery kulki, a następnie każdą spłaszczamy, formując kotlety.
  3. W jednym talerzu łączymy mąkę z sezamem i szczyptą pieprzu. W drugim talerzu wbijamy i roztrzepujemy jajka, dodajemy odrobinę kucharka. W trzecim talerzu wsypujemy bułkę tartą.
  4. Każdego kotleta obtaczamy najpierw w mące – nadmiar strzepujemy, następnie w jajku, następnie w bułce tartej. Odkładamy na talerz i wkładamy do zamrażalki na 30 minut.
  5. Kotlety smażymy na patelni w rozgrzanym oleju, z każdej strony około 5 – 6 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  6. Jajko smażymy według uznania, lecz najlepsze będzie z płynnym żółtkiem. Śmietanę łączymy z sosem worcestershire.
  7. Na talerz wykładamy kotleta, następnie na wierzch sadzone jajko, obok rzucamy garść rukoli, polewamy ją wcześniej przygotowanym sosem, obok dodajemy ogórka. Całość możemy udekorować drobno siekanym świeżym szczypiorkiem, oraz mielonym pieprzem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *