Na skróty
Połączenie ziemniaczków puree z mieloną wołowiną z dodatkiem świeżej natki pietruszki i szczypiorku. Kotlety ziemniaczane oryginalnie wpiszą się w rodzinny obiad, a niecodzienny smak zagości na długo w pamięci gości. Przepis skomponowany specjalnie dla tych, którzy cenią sobie wyszukane połączenia smaków i niecodzienny styl w domowej kuchni.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kotlety ziemniaczane z wołowiną i jajkiem sadzonym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 150 g mielonego mięsa wołowego
- 200 g ziemniaków puree
- natki pietruszki
- szczypiorek
- 2 ogórki kwaszone
- garść rukoli
- łyżka śmietany 18%
- łyżeczka sos worcestershire
- 1 łyżeczka musztardy
- łyżka sezamu
- 50 g mąki pszennej
- 4 jajka
- bułka tarta
- olej
- sól i pieprz czarny
Przepis na kotlety ziemniaczane z wołowiną
- Wołowinę przekładamy do dużej miski, dodajemy ziemniakami puree, drobno siekany szczypiorek i pietruszkę, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, następnie wszystko dokładnie łączymy.
- Wymieszaną całość dzielimy na cztery kulki, a następnie każdą spłaszczamy, formując kotlety.
- W jednym talerzu łączymy mąkę z sezamem. Natomiast w drugim talerzu wbijamy i roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. W trzecim talerzu wsypujemy bułkę tartą.
- Następnie każdego kotleta obtaczamy najpierw w mące — nadmiar strzepujemy, następnie w jajku i kolejno w bułce tartej. Odkładamy na talerz i wkładamy do zamrażalki na 30 minut.
- Kotlety smażymy na patelni w rozgrzanym oleju, z każdej strony około 5 — 6 minut, aż będą złociste i chrupiące.
- Jajko smażymy według uznania, lecz najlepsze będzie z płynnym żółtkiem.
- Śmietanę łączymy z sosem worcestershire, następnie wykładamy na talerz kotleta, na wierzch sadzone jajko, obok dajemy garść rukoli i polewamy ją wcześniej przygotowanym sosem.
- Następnie gotowe danie uzupełniamy ogórkiem kwaszonym. Całość możemy udekorować drobno siekanym świeżym szczypiorkiem, oraz mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
Zobacz również: Pieczeń z indyka w sosie miodowo-pieprzowym