Kotlety ziemniaczane z wołowiną i jajkiem sadzonym

Kotlety ziemniaczane z wołowiną i jajkiem sadzonym
Kotlety ziemniaczane z wołowiną i jajkiem sadzonym

Połączenie ziemniaczków puree z mieloną wołowiną z dodatkiem świeżej natki pietruszki i szczypiorku. Kotlety ziemniaczane oryginalnie wpiszą się w rodzinny obiad, a niecodzienny smak zagości na długo w pamięci gości. Przepis skomponowany specjalnie dla tych, którzy cenią sobie wyszukane połączenia smaków i niecodzienny styl w domowej kuchni.

Składniki:

  • 150 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g ziemniaków puree
  • natki pietruszki
  • szczypiorek
  • 2 ogórki kwaszone
  • garść rukoli
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka sos worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy
  • łyżka sezamu
  • 50 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • olej
  • sól i pieprz czarny

Przepis na kotlety ziemniaczane z wołowiną

  1. Wołowinę przekładamy do dużej miski, dodajemy ziemniakami puree, drobno siekany szczypiorek i pietruszkę, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem, następnie wszystko dokładnie łączymy.
  2. Wymieszaną całość dzielimy na cztery kulki, a następnie każdą spłaszczamy, formując kotlety.
  3. W jednym talerzu łączymy mąkę z sezamem. Natomiast w drugim talerzu wbijamy i roztrzepujemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem. W trzecim talerzu wsypujemy bułkę tartą.
  4. Następnie każdego kotleta obtaczamy najpierw w mące — nadmiar strzepujemy, następnie w jajku i kolejno w bułce tartej. Odkładamy na talerz i wkładamy do zamrażalki na 30 minut.
  5. Kotlety smażymy na patelni w rozgrzanym oleju, z każdej strony około 5 — 6 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  6. Jajko smażymy według uznania, lecz najlepsze będzie z płynnym żółtkiem.
  7. Śmietanę łączymy z sosem worcestershire, następnie wykładamy na talerz kotleta, na wierzch sadzone jajko, obok dajemy garść rukoli i polewamy ją wcześniej przygotowanym sosem.
  8. Następnie gotowe danie uzupełniamy ogórkiem kwaszonym. Całość możemy udekorować drobno siekanym świeżym szczypiorkiem, oraz mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!

Zobacz również: Pieczeń z indyka w sosie miodowo-pieprzowym

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (7 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x