Kotlety ziemniaczane z wołowiną i jajkiem sadzonym

Kotlety ziemniaczane z wołowiną i jajkiem sadzonym
Kotlety ziemniaczane z wołowiną i jajkiem sadzonym

Połączenie ziemniaczków puree z mieloną wołowiną, uzupełnione świeżą pietruszką i szczypiorkiem. Oryginalnie wpiszę się w rodzinny obiad, a niecodzienny smak zagości na wiele dni w pamięci gości. Przepis skomponowany specjalnie dla tych, którzy cenią sobie wyszukane połączenia smaków i niecodzienny wygląd przy domowym obiedzie?

Składniki:

  • 150 gram wołowe mięso mielone
  • 200 gram ziemniaki puree
  • pół pęczka natka pietruszki
  • pół pęczka szczypiorek
  • 2 szt ogórki kwaszone
  • 1 garść rukola
  • 1 łyżka śmietana 18%
  • 1 łyżeczka sos worcestershire
  • 1 łyżeczka musztarda
  • 50 gram mąka pszenna
  • 3 szt jajka
  • 100 gram bułka tarta
  • 200 ml olej rzepakowy
  • kucharek

Przygotowanie

  1. Wołowinę przekładamy do dużej miski, dodajemy ziemniakami puree, drobno siekany szczypiorek i pietruszkę, dodajemy musztardę, szczyptę soli i pieprzu, następnie wszystko dokładnie łączymy.
  2. Wymieszaną całość dzielimy na cztery kulki, a następnie każdą spłaszczamy, formując kotlety.
  3. W jednym talerzu łączymy mąkę z sezamem i szczyptą pieprzu. W drugim talerzu wbijamy i roztrzepujemy jajka, dodajemy odrobinę kucharka. W trzecim talerzu wsypujemy bułkę tartą.
  4. Każdego kotleta obtaczamy najpierw w mące – nadmiar strzepujemy, następnie w jajku, następnie w bułce tartej. Odkładamy na talerz i wkładamy do zamrażalki na 30 minut.
  5. Kotlety smażymy na patelni w rozgrzanym oleju, z każdej strony około 5 – 6 minut, aż będą złociste i chrupiące.
  6. Jajko smażymy według uznania, lecz najlepsze będzie z płynnym żółtkiem. Śmietanę łączymy z sosem worcestershire.
  7. Na talerz wykładamy kotleta, następnie na wierzch sadzone jajko, obok rzucamy garść rukoli, polewamy ją wcześniej przygotowanym sosem, obok dodajemy ogórka. Całość możemy udekorować drobno siekanym świeżym szczypiorkiem, oraz mielonym pieprzem. Smacznego!
Oceń ten przepis!
[Oceny: 4 Średnia: 4.8]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

8 + = 9