Pomidory ze śmietaną

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na prostą sałatkę do obiadu? Pomidory ze śmietaną sprawdzą się rewelacyjnie! To klasyczne połączenie, które nigdy nie zawodzi, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Sałatka z pomidorami to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie proste, ale wyrafinowane smaki ❤😊

Pomidory ze śmietaną to chyba jedna z najprostszych sałatek jakie można przygotować do obiadu. Nie wymaga dużo pracy, ani wyszukanych składników. Sałatka jest prosta do wykonania i bardzo uniwersalna, co oznacza że pomidory z przyprawami wychodzą świetnie zarówno ze śmietaną, jogurtem, jak i bez mlecznych dodatków. Wówczas sałatka z pomidorów staję się wersją bez laktozy, dzięki czemu mogą jej skosztować osoby z nietolerancją laktozy.

Reklamy Ads By Google

Najlepsze pomidory ze śmietaną

Przygotowanie najlepszej sałatki z pomidorów i śmietany jest bardzo łatwe. Najważniejszy jest wybór czy będą ze śmietaną, czy bez śmietany. Ja w swoim przepisie, oprócz cebuli używam jeszcze szczypiorku, aby dodać odrobinę świeżości i kontrastu koloru. Ważne jest też odpowiednie przełamanie smaku, dlatego konieczne jest użycie soli najlepiej kamiennej, oraz pieprzu czarnego grubo mielonego. Takie połączenie sprawia, że pomidory ze śmietaną wychodzą zawsze wyśmienicie.

W przygotowaniu pomidorów ze śmietaną ważne jest, aby wybrać pomidory, które można łatwo pokroić na ćwiartki tak, aby kawałki nie były zbyt duże.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać pomidory ze śmietaną, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Składniki

  • 5 średnich pomidorów
  • mała, biała cebula
  • łyżka śmietany 12% lub gęstego jogurtu
  • garść siekanego szczypiorku
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z , , , , ,

Przepis na pomidory ze śmietaną

  1. W pierwszej kolejności myję i osuszam ręcznikiem papierowym pomidory, następnie kroję je na ćwiartki i przekładam do salaterki.
  2. Cebulę obieram i siekam w drobną kosteczkę, od razu po posiekaniu solę i pozostawiamy na chwilę, aby trochę zmiękła po czym dodaję do pomidorów.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie dodaję posiekany szczypiorek, jeszcze odrobinę soli oraz grubo mielony pieprz czarny. Soli i pieprzu dodaję dosłownie po dwie szczypty. Pomidory można jeszcze później doprawić w razie czego 🙂
  5. Całość dokładnie mieszam, następnie dopiero przed podaniem dodaję śmietanę i ponownie lekko mieszam, aby nie rozwodnić za bardzo pomidorów. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Polecam również przepis na mizerię

Reklamy Ads By Google

Przepis na pomidory ze śmietaną
Przepis na pomidory ze śmietaną

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 152 6.42 1.69 28.91 8.46

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 19 0.80 0.21 3.61 1.05

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Ogórki gruntowe 18 0.9 0.2 3.9 1.2
Mała cebula 40 1.1 0.1 9 1.7
Śmietana 12% 120 3 12 4 0
Szczypiorek 30 3.3 0.7 4.4 2.5

Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)