Pączki z powidłami

Przepis na babcine Pączki z powidłami
Przepis na babcine Pączki z powidłami

Pączki z powidłami przywodzą wspomnienia wprost z dzieciństwa. Szczególnie te nadziewane przed smażeniem. Dokładnie takie robiła moja babcia. Jest to przepis na tradycyjne, ale lekkie i puszyste domowe pączki, który nie jest trudny do wykonania. Jak mawiała babcia, najważniejsze to wyrobić dobrze ciasto. Wtedy pączki wyjdą naprawdę smaczne.

Jak powstają najlepsze pączki z powidłami?

Pączki robimy z ciasta drożdżowego składającego się z połączenia składników, mąki pszennej, jajek, mleka i masła oraz cukru. Następnie formowane są w lekko spłaszczone kulki, a po wyrośnięciu smażone w głębokim tłuszczu. Tradycyjne pączki nadziewamy powidłami, najlepiej śliwkowymi, aby później po ostygnięciu posypać je cukrem pudrem. Swoje szczególne święto obchodzą w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków!

Składniki

(na około 20 sztuk / 70 g sztuka)

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)
  • sól
  • powidła (najlepsze będą śliwkowe)
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • cukier puder

Jak przygotować pyszne pączki z powidłami?

  1. Podgrzewamy mleko, następnie wlewamy je do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do czasu, aż drożdże porządnie urosną.
  2. W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski i dodajemy szczyptę soli.
  3. Jajko i żółtka ucieramy z trzema łyżkami cukru na białą i puszystą pianę. Następnie do miski z mąką dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy ubite jajka. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Ręcznie przez około 15 — 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez około 10 — 15 minut, na najmniejszych obrotach. Dobrze wyrobione ciasto powinno odklejać się od ręki.
    Rada: Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 – 3 łyżki ciepłego mleka.
  5. Do wyrobionego ciasto dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Całość dokładnie zagniatamy lub miksujemy do połączenia się składników. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi lub potroi swoją objętość.
  6. Podsypujemy lekko stolnice mąką i wyrabiamy ciasto przez kilka minut do momentu pozbycia się pęcherzy powietrza. Następnie ciasto rozpłaszczamy na placek o grubości około 2 cm i wycinamy krążki ostrą szklanką o średnicy około 6 – 7 cm. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy ponownie, zagniatamy kulę, rozpłaszczamy i wycinamy krążki.
  7. Każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę powideł, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę. Następnie pączki układamy równomiernie na stolnicy i przykrywamy czystą ściereczką pozostawiając do wyrośnięcia na około 45 minut.
  8. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej lub smalec (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni.
  9. Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej tak, aby się nie posklejały i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony.
    Ważne: Pączki nie mogą za szybko się rumienić, ponieważ w środku będą jeszcze surowe.
    Ważne: Podczas smażenia regulujemy temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się, ani nie obniżała.
  10. Gotowe pączki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Dopiero po całkowitym ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (15 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x