Pączki z powidłami

371 0
Tradycyjne domowe pączki z powidłami

Pączki z powidłami przywodzą wspomnienia wprost z dzieciństwa. Szczególnie te nadziewane przed smażeniem. Dokładnie takie robiła moja babcia. Jest to przepis na tradycyjne, ale lekkie i puszyste domowe pączki, który nie jest trudny do wykonania. Jak mawiała babcia, najważniejsze to wyrobić dobrze ciasto. Wtedy pączki wyjdą naprawdę smaczne.

Jak powstają najlepsze pączki z powidłami?

Pączki robimy z ciasta drożdżowego składającego się z połączenia składników, mąki pszennej, jajek, mleka i masła oraz cukru. Następnie formowane są w lekko spłaszczone kulki, a po wyrośnięciu smażone w głębokim tłuszczu. Tradycyjne pączki nadziewamy powidłami, najlepiej śliwkowymi, aby później po ostygnięciu posypać je cukrem pudrem. Swoje szczególne święto obchodzą w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków!

Składniki (na około 20 sztuk)

  • 500 gram mąki pszennej
  • 50 gram świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 gram masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)
  • sól
  • powidła (najlepsze będą śliwkowe)
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • cukier puder

Jak przygotować pyszne pączki z powidłami?

  1. Podgrzewamy mleko, następnie wlewamy je do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do czasu, aż drożdże porządnie urosną.
  2. W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski i dodajemy szczyptę soli.
  3. Jajko i żółtka ucieramy z trzema łyżkami cukru na białą i puszystą pianę. Następnie do miski z mąką dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy ubite jajka. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Ręcznie przez około 15 – 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez około 10 – 15 minut, na najmniejszych obrotach. Dobrze wyrobione ciasto powinno odklejać się od ręki.
    Rada: Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 – 3 łyżki ciepłego mleka.
  5. Do wyrobionego ciasto dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Całość dokładnie zagniatamy lub miksujemy do połączenia się składników. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi lub potroi swoją objętość.
  6. Podsypujemy lekko stolnice mąką i wyrabiamy ciasto przez kilka minut do momentu pozbycia się pęcherzy powietrza. Następnie ciasto rozpłaszczamy na placek o grubości około 2 cm i wycinamy krążki ostrą szklanką o średnicy około 6 – 7 cm. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy ponownie, zagniatamy kulę, rozpłaszczamy i wycinamy krążki.
  7. Każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę powideł, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę. Następnie pączki układamy równomiernie na stolnicy i przykrywamy czystą ściereczką pozostawiając do wyrośnięcia na około 45 minut.
  8. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej lub smalec (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni.
  9. Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej tak, aby się nie posklejały i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony.
    Ważne: Pączki nie mogą za szybko się rumienić, ponieważ w środku będą jeszcze surowe.
    Ważne: Podczas smażenia regulujemy temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się, ani nie obniżała.
  10. Gotowe pączki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi. Dopiero po całkowitym ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *