Delikatne i kruche faworki (chrust)

Przepis na Delikatne i kruche faworki (chrust)
Przepis na Delikatne i kruche faworki (chrust)

Delikatne i kruche faworki (chrust) bez których nie obejdzie się żaden łasuch w tłusty czwartek – ale nie tylko łasuch! W tłusty czwartek każdy powinien sobie pofolgować dietę i spróbować tych pyszności.

Łącznie z przepisu powinno wyjść około 60 faworków

Składniki:

  • 450 gram mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • sól
  • łyżka spirytusu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • pół litra oleju rzepakowego
  • około 10 gram cukru waniliowego
  • około 30 gram cukru pudru

Jak zrobić delikatne i kruche faworki?

  1. Przesiewamy mąkę na stolnicę, wbijamy pięć żółtek, dodajemy szczyptę soli, łyżkę spirytusu, oraz śmietanę. Dobrze wyrabiamy ciasto, następnie formujemy kulę. (ważne aby dobrze i długo wyrabiać ciasto, tak aby było gładkie) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej)
  2. Następnie dobrze wybijamy ciasto wałkiem (rozwałkowujemy, składamy, ubijamy) czynność tą wykonujemy około 15 — 20 minut, ma ona na celu napowietrzenia ciasta, dzięki czemu faworki będą nadmuchane i chrupiące. Po zakończeniu, ciasto owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko (około 2mm), nożem wycinamy prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku, następnie przewlekamy jeden koniec przez otwór, delikatnie rozciągamy i odkładamy na bok.
  4. Smażymy w głębokim, dobrze nagrzanym oleju (około 175 stopni Celsjusza) z obu stron, na złoty kolor. Następnie wykładamy usmażone faworki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  5. Mieszamy cukier waniliowy z cukrem pudrem i delikatnie oprószamy przestygnięte faworki. Smacznego!

Zobacz również: Pączki z marmoladą | Oponki serowe

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (51 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x