Delikatne i kruche faworki (chrust) bez których nie obejdzie się żaden łasuch w tłusty czwartek – ale nie tylko łasuch! W tłusty czwartek każdy powinien sobie pofolgować dietę i spróbować tych pyszności.
Na skróty
Łącznie z przepisu powinno wyjść około 60 faworków
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis delikatne i kruche faworki (chrust), przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
- 450 gram mąki pszennej
- 5 żółtek
- sól
- łyżka spirytusu
- 4 łyżki śmietany 18%
- pół litra oleju rzepakowego
- około 10 gram cukru waniliowego
- około 30 gram cukru pudru
Przepis na kruche faworki
- Przesiewamy mąkę na stolnicę, wbijamy pięć żółtek, dodajemy szczyptę soli, łyżkę spirytusu, oraz śmietanę. Dobrze wyrabiamy ciasto, następnie formujemy kulę. (ważne aby dobrze i długo wyrabiać ciasto, tak aby było gładkie) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej)
- Następnie dobrze wybijamy ciasto wałkiem (rozwałkowujemy, składamy, ubijamy) czynność tą wykonujemy około 15 — 20 minut, ma ona na celu napowietrzenia ciasta, dzięki czemu faworki będą nadmuchane i chrupiące. Po zakończeniu, ciasto owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko (około 2mm), nożem wycinamy prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek nacinamy wzdłuż pośrodku, następnie przewlekamy jeden koniec przez otwór, delikatnie rozciągamy i odkładamy na bok.
- Smażymy w głębokim, dobrze nagrzanym oleju (około 175 stopni Celsjusza) z obu stron, na złoty kolor. Następnie wykładamy usmażone faworki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Mieszamy cukier waniliowy z cukrem pudrem i delikatnie oprószamy przestygnięte faworki. Smacznego!
Zobacz również: Pączki z marmoladą | Oponki serowe