Przepis na oponki serowe jest bardzo łatwy, a do ich wykonania nie potrzebujemy drożdży, tylko sody, dlatego ciasta nie trzeba długo wyrabiać ani czekać na wyrośnięcie. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne, a podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki na Tłusty Czwartek.
Na skróty
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis oponki serowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 250 g twarogu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 100 g jogurtu greckiego
- olej do smażenia
Przepis na domowe oponki serowe
- Mąkę przesiewamy razem z sodą, dodajemy zmielony ser, cukier, wanilię, żółtka oraz jogurt. Wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.
- Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. W razie potrzeby wierzch ciasta oprószamy mąką, aby się nie kleił.
- Następnie szklanką wycinamy kółka o średnicy około 7 cm, po czym w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka.
- Oponki smażymy w oleju nagrzanym do około 175°C przez około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Następnie wyławiamy i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Gotowe oponki serowe możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Kiedy chcemy posypać cukrem pudrem, oponki powinny być całkowicie ostygnięte, natomiast najlepsze do polania lukrem będą jeszcze ciepłe. Smacznego!