Oponki serowe

1.8k 0
Oponki serowe - przepis

Przepis na oponki serowe jest bardzo łatwy, a do ich wykonania nie potrzebujemy drożdży, tylko sody, dlatego ciasta nie trzeba długo wyrabiać ani czekać na wyrośnięcie. Są bardzo smaczne, lekkie i pulchne, a podczas smażenia ładnie rosną. Pokuszę się o stwierdzenie, że to najlepszy przepis na oponki na Tłusty Czwartek.

Składniki

  • 250 gram mąki pszennej
  • 250 gram twarogu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 100 gram jogurtu greckiego
  • 1,5 litra oleju rzepakowego

Przepis na domowe oponki serowe

  1. Mąkę przesiewamy razem z sodą, dodajemy zmielony ser, cukier, wanilię, żółtka oraz jogurt. Wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto na jednolitą masę.
  2. Wyrobione ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. W razie potrzeby wierzch ciasta oprószamy mąką, aby się nie kleił.
  3. Następnie szklanką wycinamy kółka o średnicy około 7 cm, po czym w środku nakrętką wyciąć mniejsze kółeczka.
  4. Oponki smażymy w oleju nagrzanym do około 175°C przez około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Następnie wyławiamy i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Gotowe oponki serowe możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Kiedy chcemy posypać cukrem pudrem, oponki powinny być całkowicie ostygnięte, natomiast najlepsze do polania lukrem będą jeszcze ciepłe. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

80 − 71 =

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?