Pączki z marmoladą

Przepis na Pączki z marmoladą
Przepis na Pączki z marmoladą

Przepis na pyszne pączki z marmoladą pochodzi z zeszytu mojej mamy. Jest to przepis doskonały i łatwy w wykonaniu.

Jak powstają najlepsze pączki z marmoladą?

Pączki robimy z ciasta drożdżowego składającego się z połączonych składników mąki pszennej, jajek, mleka i masła oraz cukru. Następnie formowane są w lekko spłaszczone kulki, a po wyrośnięciu smażone w głębokim tłuszczu. Pączki możemy nadziewać marmoladą – najlepiej po usmażeniu lub polewać lukrem. Swoje szczególne święto obchodzą w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków!

Najlepsze pączki, to te oczywiście wykonane w domu z tradycyjnego przepisu.

Składniki (na około 20 sztuk)

  • 500 gram mąki pszennej
  • 50 gram świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 gram masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • smażona skórka pomarańczowa
  • 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)
  • sól
  • dżem lub powidła
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • cukier puder

Jak przygotować pyszne pączki z marmoladą?

  1. Podgrzewamy mleko, następnie wlewamy je do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do czasu, aż drożdże porządnie urosną.
  2. W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski i dodajemy szczyptę soli.
  3. Jajko i żółtka ucieramy z trzema łyżkami cukru na białą i puszystą pianę. Następnie do miski z mąką dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy ubite jajka. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Ręcznie przez około 15 — 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez około 10 — 15 minut, na najmniejszych obrotach. Dobrze wyrobione ciasto powinno odklejać się od ręki.
    Rada: Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 — 3 łyżki ciepłego mleka.
  5. Do wyrobionego ciasto dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Całość dokładnie zagniatamy lub miksujemy do połączenia się składników. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi lub potroi swoją objętość.
  6. Podsypujemy lekko stolnice mąką i wyrabiamy ciasto przez kilka minut do momentu pozbycia się pęcherzy powietrza. Następnie ciasto rozpłaszczamy na placek o grubości około 2 cm i wycinamy krążki ostrą szklanką o średnicy około 6 — 7 cm. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo, zagniatamy kulę, rozpłaszczamy i wycinamy krążki.
  7. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
  8. W międzyczasie przekładamy marmoladę do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę.
  9. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej lub smalec (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni.
  10. Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej tak, aby się nie posklejały i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony.
    Ważne: Pączki nie mogą za szybko się rumienić, ponieważ w środku będą jeszcze surowe.
    Ważne: Podczas smażenia regulujemy temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się, ani nie obniżała.
  11. Gotowe pączki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi.
  12. Pączki po ostudzeniu nadziewamy marmoladą, wciskając głęboko końcówkę szprycy i wyciskając pożądaną ilość nadzienia. Następnie posypujemy cukrem pudrem.
Pączki z marmoladą - tradycyjny przepis
Pączki z marmoladą – tradycyjny przepis
Oceń ten przepis!
[Oceny: 4 Średnia: 5]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

57 + = 65