Pączki z marmoladą

Przepis na Pączki z marmoladą
Przepis na Pączki z marmoladą

Przepis na pyszne pączki z marmoladą pochodzi z zeszytu mojej mamy. Jest to przepis doskonały i łatwy w wykonaniu.

Jak powstają najlepsze pączki z marmoladą?

Pączki robimy z ciasta drożdżowego składającego się z połączonych składników mąki pszennej, jajek, mleka i masła oraz cukru. Następnie formowane są w lekko spłaszczone kulki, a po wyrośnięciu smażone w głębokim tłuszczu. Pączki możemy nadziewać marmoladą – najlepiej po usmażeniu lub polewać lukrem. Swoje szczególne święto obchodzą w Tłusty Czwartek, kiedy to następuje zbiorowe szaleństwo w jedzeniu pączków!

Najlepsze pączki, to te oczywiście wykonane w domu z tradycyjnego przepisu.

Składniki (na około 20 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • smażona skórka pomarańczowa
  • 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)
  • sól
  • dżem lub powidła
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia
  • cukier puder

Jak przygotować pyszne pączki z marmoladą?

  1. Podgrzewamy mleko, następnie wlewamy je do miski, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do czasu, aż drożdże porządnie urosną.
  2. W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski i dodajemy szczyptę soli.
  3. Jajko i żółtka ucieramy z trzema łyżkami cukru na białą i puszystą pianę. Następnie do miski z mąką dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy ubite jajka. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Wyrabiamy dokładnie ciasto. Ręcznie przez około 15 — 20 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez około 10 — 15 minut, na najmniejszych obrotach. Dobrze wyrobione ciasto powinno odklejać się od ręki.
    Rada: Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 — 3 łyżki ciepłego mleka.
  5. Do wyrobionego ciasto dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Całość dokładnie zagniatamy lub miksujemy do połączenia się składników. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, aż ciasto podwoi lub potroi swoją objętość.
  6. Podsypujemy lekko stolnice mąką i wyrabiamy ciasto przez kilka minut do momentu pozbycia się pęcherzy powietrza. Następnie ciasto rozpłaszczamy na placek o grubości około 2 cm i wycinamy krążki ostrą szklanką o średnicy około 6 — 7 cm. Z pozostałą częścią ciasta postępujemy tak samo, zagniatamy kulę, rozpłaszczamy i wycinamy krążki.
  7. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
  8. W międzyczasie przekładamy marmoladę do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę.
  9. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej lub smalec (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku) do temperatury 180 stopni.
  10. Wyrośnięte pączki wkładamy na odpowiednio nagrzany olej tak, aby się nie posklejały i smażymy przez około 2 minuty z każdej strony.
    Ważne: Pączki nie mogą za szybko się rumienić, ponieważ w środku będą jeszcze surowe.
    Ważne: Podczas smażenia regulujemy temperaturę oleju, aby drastycznie nie zwiększała się, ani nie obniżała.
  11. Gotowe pączki wyławiamy łyżką cedzakową i odkładamy na talerze wyłożone ręcznikami papierowymi.
  12. Pączki po ostudzeniu nadziewamy marmoladą, wciskając głęboko końcówkę szprycy i wyciskając pożądaną ilość nadzienia. Następnie posypujemy cukrem pudrem.
Pączki z marmoladą - tradycyjny przepis
Pączki z marmoladą – tradycyjny przepis
Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (15 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x