Szukasz sprawdzonego przepisu na wielkanocne wypieki? Zobacz mój przepis na wielkanocną babkę cytrynową. Tradycyjna, wielkanocna babka cytrynowa to wyjątkowy wypiek, który zachwyci wszystkich miłośników cytrynowych smaków. Przygotowanie babki wielkanocnej nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością przewyższy oczekiwania ❤😊
Na skróty
Babka cytrynowa polana słodkim lukrem i posypana kandyzowaną skórką pomarańczy to chyba jeden z najsmaczniejszych symboli Świąt Wielkanocy. W okresie wielkanocnym babka cytrynowa staje się sercem stołu, przyciągając wzrok i zachęcając do wspólnego celebrowania tych wyjątkowych chwil. Jej przygotowanie, choć wymaga trochę uwagi, jest przepisem na stworzenie wyjątkowej atmosfery, która ma moc zbliżania ludzi i dzielenia się radością Świąt Wielkiejnocy. Przygotowanie babki wielkanocnej to również okazja do spędzenia razem kilku chwil, jeszcze zanim zasiądziemy do wielkanocnego stołu.
Najlepsza babka cytrynowa
Babka wielkanocna to wypiek, który łączy w sobie puszystość i delikatność, z intensywnym aromatem cytryny, maślanym smakiem oraz słodyczą cukru, tworząc niezapomniane doznania kulinarne. Lukier, gładki i lśniący, dodaje babom wielkanocnym nie tylko pięknego wyglądu, ale również dodatkowej warstwy słodkiego smaku, który doskonale komponuje się z cytrusową nutą ciasta. Posypka z kandyzowanej skórki pomarańczy jest nie tylko kolorowym akcentem dekoracyjnym, ale także bardzo smacznym elementem, który wzbogaca całość o delikatną nutkę pomarańczy, kontrastującą z pozostałymi mocno słodkimi składnikami.

Zanim zaczniesz przygotowywać wielkanocną babkę cytrynową, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna
Składniki na lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 – 2 łyżki gorącej wody
- kandyzowana skórka z pomarańczy
Przed przystąpieniem do przygotowania babki kokosowej należy pamiętać, że wszystkie składniki muszą być z temperatury pokojowej!
Przepis na babkę cytrynową
- W pierwszej kolejności zaczynam od przesiania mąki do miski razem z proszkiem do pieczenia. Następnie w osobnej misce miksuję miękkie masło razem z cukrem.
- Podczas miksowania masła dodaję po jednym jajku i ubijam całość dalej miksując na puszystą masę. Następnie cały czas miksując dodaję pozostałe suche składniki.
- Przechodzę na najniższe obroty miksera, dodaję wyciśnięty sok z cytryny oraz trochę tartej skórki z cytryny. Następnie przelewam ciasto do foremki wysmarowanej masłem i lekko obsypanej mąką.
- Babkę cytrynową wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 ℃ i piekę przez około 40 do 50 min lub do tak zwanego suchego patyka. Zazwyczaj nie trzeba piec więcej niż 50 minut.
- Babkę po upieczeniu pozostawiam w piekarniku na około 20-kilka minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjmuję ją do całkowitego przestygnięcia.
- Podczas studzenia babki, w zasadzie pod jego koniec zaczynam przygotowywać polewę. Łącze mikserem wszystkie składniki na lukier lub energicznie mieszam widelcem.
- Przygotowanym lukrem polewam całkowicie wystudzoną babkę, a następnie posypuję odrobiną kandyzowanej skórki pomarańczy. Oczywiście pozostawiam do zastygnięcia lukru. Smacznego!
Polecam również przepis na babkę kokosową
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze, policzyłem dla całego przepisu na podstawie użytych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 5221 | 66.49 | 288.86 | 613.3 | 9.2 |
Wartości odżywcze na 1 z 12 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 435 | 5.54 | 24.07 | 51.10 | 0.76 |
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Mąka tortowa | 364 | 10 | 1 | 76 | 2.4 |
Masło | 717 | 0.85 | 81 | 0.06 | 0 |
Cukier | 387 | 0 | 0 | 100 | 0 |
Jajka | 155 | 13 | 11 | 1.1 | 0 |
Cytryna | 29 | 1.1 | 0.3 | 9 | 2.8 |
Cukier puder | 387 | 0 | 0 | 100 | 0 |
Cukier waniliowy | 387 | 0 | 0 | 100 | 0 |
Pamiętaj, że zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także pomagają w zachowaniu optymalnej masy ciała. Najważniejsze jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków świadomie i z odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość używanych składników. Mimo wszystko, w zdrowym odżywianiu chodzi o to, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w różnorodne składniki odżywcze.