
Na skróty
Aromatyczna kandyzowana skórka pomarańczy to bez wątpienia najlepszy naturalny zapach do ciast i wszelkiego rodzaju wypieków świątecznych. Z tego powodu zawsze warto mieć pod ręką smażoną skórkę z pomarańczy. Kandyzowana skórka pomarańczy z mojego przepisu nie jest gorzka, ale bardzo słodka i mięsista. Jednak, aby skórka wyszła jak najlepsza, do przygotowania należy użyć owoców organicznych, niewoskowanych, o średnio grubej skórce. Organiczne pomarańcze z łatwością można dostać w większych supermarketach na działach z ekologiczną żywnością.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kandyzowana skórka pomarańczy, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- skórka z 4 pomarańczy
- 1 szklanka cukru
- kilka łyżek wody
Kandyzowana skórka pomarańczy — sposób smażenia
- Owoce dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie dokładnie obieramy skórkę z pomarańczy i kroimy w kostkę lub paski. Całą skórkę przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, mieszamy i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
- Skórkę z pomarańczy smażymy bez przykrycia przez około 30 minut co jakiś czas mieszając i pilnujemy, aby skórka nie zaczęła przywierać. W trakcie smażenia możemy dodać kilka łyżek wody, gdyby skórka robiła się zbyt gęsta.
- Gotową kandyzowaną skórkę pomarańczy pozostawiamy do przestygnięcia, następnie w zależności od potrzeby chowamy do lodówki lub zamrażalniki.
Tak przygotowaną skórkę z pomarańczy możesz używać do wszystkich rodzajów wypieków przez kilka tygodni. W taki sam sposób można przygotować skórkę z cytryny, która również sprawdzi się świetnie jako dodatek do ciasta 😉
Komentarze