Kandyzowana skórka pomarańczy

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , ,

Aromatyczna kandyzowana skórka pomarańczy to bez wątpienia najlepszy naturalny zapach do ciast i wszelkiego rodzaju wypieków świątecznych. Z tego powodu zawsze warto mieć pod ręką smażoną skórkę z pomarańczy. Kandyzowana skórka pomarańczy z mojego przepisu nie jest gorzka, ale bardzo słodka i mięsista. Jednak, aby skórka wyszła jak najlepsza, do przygotowania należy użyć owoców organicznych, niewoskowanych, o średnio grubej skórce. Organiczne pomarańcze z łatwością można dostać w większych supermarketach na działach z ekologiczną żywnością.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kandyzowana skórka pomarańczy, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • skórka z 4 pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • kilka łyżek wody
Zobacz inne przepisy z: ,

Kandyzowana skórka pomarańczy — sposób smażenia

  1. Owoce dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie dokładnie obieramy skórkę z pomarańczy i kroimy w kostkę lub paski. Całą skórkę przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, mieszamy i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści.
  2. Skórkę z pomarańczy smażymy bez przykrycia przez około 30 minut co jakiś czas mieszając i pilnujemy, aby skórka nie zaczęła przywierać. W trakcie smażenia możemy dodać kilka łyżek wody, gdyby skórka robiła się zbyt gęsta.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Gotową kandyzowaną skórkę pomarańczy pozostawiamy do przestygnięcia, następnie w zależności od potrzeby chowamy do lodówki lub zamrażalniki.
  5. Reklamy Ads By Google

Tak przygotowaną skórkę z pomarańczy możesz używać do wszystkich rodzajów wypieków przez kilka tygodni. W taki sam sposób można przygotować skórkę z cytryny, która również sprawdzi się świetnie jako dodatek do ciasta 😉

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.79

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)