Babka kokosowa

Przepis na babkę kokosową | Babka kokosowa
Przepis na babkę kokosową | Babka kokosowa

Pyszna babka kokosowa z mleczną polewą i wiórkami kokosowymi doskonale wpisująca się w charakter świąt Wielkanocnych. Sprawi uśmiech nie tylko najmłodszym, ale również tym starszym przypomni pyszny smak dzieciństwa. Staranne połączenie składników sprawia, że ciasto pozostaje świeże, wilgotne, a zarazem sypkie przez długi czas.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g masła ekstra
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 200 ml mleka kokosowego

Składniki na lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
  • około 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Babka kokosowa – sposób przygotowania

  1. Formę na babkę lub podłużną foremkę o pojemności 2,5 litra smarujemy masłem i posypujemy mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 165°C. 
  2. Do dużej miski wkładamy miękkie masło, dodajemy drobny cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy mikserem na białą i puszystą masę (do 10 minut). Stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując pomiędzy kolejnymi jajkami.
  3. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąkę najlepiej wcześniej przesiać, aby była dobrze napowietrzona). Dodajemy wiórki kokosowe oraz mleko i miksujemy na gładkie ciasto średnimi obrotami miksera. Mąkę oraz mleko najlepiej dodawać na trzy razy, za każdym razem po 1/3 mąki, mleka i miksować.
  4. Gotową masę na babkę kokosową przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez 60 minut w 165°C.
  5. Po całkowitym ostudzeniu polewamy lukrem, który przygotowujemy z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i mlekiem. Warto pamiętać, że dodajemy mleko w takiej ilości, aby otrzymać gęsty lukier. Na sam koniec posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Nie ma jeszcze oceny.

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

42 − = 35