Pyszna babka kokosowa z mleczną polewą i wiórkami kokosowymi doskonale wpisująca się w charakter świąt Wielkanocnych. Sprawi uśmiech nie tylko najmłodszym, ale również tym starszym przypomni pyszny smak dzieciństwa. Staranne połączenie składników sprawia, że ciasto pozostaje świeże, wilgotne, a zarazem sypkie przez długi czas.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła ekstra
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 200 ml mleka kokosowego
Składniki na lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- około 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Babka kokosowa – sposób przygotowania
- Formę na babkę lub podłużną foremkę o pojemności 2,5 litra smarujemy masłem i posypujemy mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzewamy do 165°C.
- Do dużej miski wkładamy miękkie masło, dodajemy drobny cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy mikserem na białą i puszystą masę (do 10 minut). Stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując pomiędzy kolejnymi jajkami.
- Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąkę najlepiej wcześniej przesiać, aby była dobrze napowietrzona). Dodajemy wiórki kokosowe oraz mleko i miksujemy na gładkie ciasto średnimi obrotami miksera. Mąkę oraz mleko najlepiej dodawać na trzy razy, za każdym razem po 1/3 mąki, mleka i miksować.
- Gotową masę na babkę kokosową przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez 60 minut w 165°C.
- Po całkowitym ostudzeniu polewamy lukrem, który przygotowujemy z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i mlekiem. Warto pamiętać, że dodajemy mleko w takiej ilości, aby otrzymać gęsty lukier. Na sam koniec posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Dodaj komentarz