Na skróty
Pyszna babka kokosowa z mleczną polewą i wiórkami kokosowymi doskonale wpisująca się w charakter świąt Wielkanocnych to bez wątpienia idealny pomysł na deser. Postawienie na stole Wielkanocnym babki kokosowej sprawi uśmiech nie tylko najmłodszym, ale również tym starszym przypomni pyszny smak dzieciństwa. Staranne połączenie składników sprawia, że ciasto pozostaje świeże, wilgotne, a zarazem sypkie przez długi czas. Zatem jaki jest przepis na najlepszą babkę kokosową?
Najlepsza babka kokosowa
Czy jest coś lepszego niż domowy wypiek, który przyciąga uwagę nie tylko swoim wyglądem, ale także niezwykłym smakiem? Wilgotna babka kokosowa to wspaniała propozycja dla wszystkich miłośników Wielkanocnych deserów. Przygotowanie pysznej babki kokosowej jest banalnie łatwe i każdy poradzi sobie z jej upieczeniem. Najważniejszym procesem podczas robienia babki kokosowej jest wcześniejsze przygotowanie składników. Nie tylko zaoszczędza czas, podczas wykonywania przepisu, ale również zapobiega zgubieniu jakiegoś składnika, co może skutkować nieudaniem się ciasta.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis babka kokosowa, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 200 ml mleka kokosowego
Składniki na lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- około 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Przed przystąpieniem do przygotowania przepisu należy pamiętać, że wszystkie składniki muszą być z temperatury pokojowej!
Babka kokosowa — przepis
- W pierwszej kolejności przygotowujemy formę na babkę lub podłużną foremkę, tak zwaną “keksowniczkę” o pojemności 2,5 litra i smarujemy masłem, następnie posypujemy mielonymi migdałami. Również na samym początku nagrzewamy piekarnik do 165°C.
- Następnie do dużej miski wkładamy miękkie masło, dodajemy drobny cukier i ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy mikserem na białą i puszystą masę (do 10 minut). Stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując pomiędzy kolejnymi jajkami.
- Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mąkę najlepiej wcześniej przesiać, aby była dobrze napowietrzona). Dodajemy wiórki kokosowe oraz mleko i miksujemy na gładkie ciasto średnimi obrotami miksera. Mąkę oraz mleko najlepiej dodawać na trzy razy, za każdym razem po 1/3 mąki, mleka i miksować.
- Gotową masę na babkę kokosową przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez 60 minut w 165°C.
- Następnie po całkowitym ostudzeniu polewamy lukrem, który przygotowujemy z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny i mlekiem. Warto pamiętać, że dodajemy mleko w takiej ilości, aby otrzymać gęsty lukier.
- Jeszcze na sam koniec wierzch babki kokosowej posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Szybka babka kokosowa to idealny deser na świąteczny stół Wielkanocny.
Zobacz również: Murzynek błyskawiczny z polewą czekoladową
Oceń ten przepis!