Prosty przepis na chleb pszenno-żytni

Prosty przepis na chleb pszenno-żytni
Prosty przepis na chleb pszenno-żytni

Zapach świeżego pieczywa, któż go nie uwielbia?! A jaki smak! Ohy i ahy! Dzisiaj przepis na bardzo prosty chleb pszenno-żytni. Chleb, który wyjdzie nawet początkującym piekarzom, w myśl zasady iż domowe wypieki są najlepsze!

Składniki:

  • 270 gram mąki żytniej jasnej typ 720
  • 320 gram mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 380 ml wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Jak upiec chleb pszenno-żytni?

  1. Mąki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do miski, dodajemy drożdże i sól. Następnie wlewamy letnią wodę i olej, wyrabiamy ciasto ręcznie przez około 3 minuty, tak aby dobrze połączyć wszystkie składniki.
  2. Formę smarujemy pędzelkiem po wewnętrznych ściankach odrobiną oleju, następnie przekładamy do niej ciasto (ja użyłem formy o wymiarach 11cm x 30cm). Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch ciasta. Przykrywamy formę ściereczką, lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. TEMPERATURA PIECZENIA: 200°C
    Po około dwóch godzinach rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C i kiedy ciasto już nam pięknie wyrosło, zdejmujemy ścierkę, bądź folię, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut do uzyskania rumianego koloru.
  4. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy, a następnie wyjmujemy z formy i czekamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

Domowy chleb pszenno-żytni to uzupełnienie codziennej diety o niezbędne mikro i makro składniki. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik pieczywa z piekarni.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (14 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x