Prosty przepis na chleb pszenno-żytni

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Zapach świeżego pieczywa, któż go nie uwielbia?! A jaki smak! Ohy i ahy! Dzisiaj przepis na bardzo prosty chleb pszenno-żytni. Chleb, który wyjdzie nawet początkującym piekarzom, w myśl zasady iż domowe wypieki są najlepsze!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis prosty przepis na chleb pszenno-żytni, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 270 gram mąki żytniej jasnej typ 720
  • 320 gram mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 380 ml wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Zobacz inne przepisy z: , , , ,

Przepis na chleb pszenno-żytni

  1. Mąki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do miski, dodajemy drożdże i sól. Następnie wlewamy letnią wodę i olej, wyrabiamy ciasto ręcznie przez około 3 minuty, tak aby dobrze połączyć wszystkie składniki.
  2. Formę smarujemy pędzelkiem po wewnętrznych ściankach odrobiną oleju, następnie przekładamy do niej ciasto (ja użyłem formy o wymiarach 11cm x 30cm). Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch ciasta. Przykrywamy formę ściereczką, lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. TEMPERATURA PIECZENIA: 200°C
    Po około dwóch godzinach rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C i kiedy ciasto już nam pięknie wyrosło, zdejmujemy ścierkę, bądź folię, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut do uzyskania rumianego koloru.
  5. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy, a następnie wyjmujemy z formy i czekamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Domowy chleb pszenno-żytni to uzupełnienie codziennej diety o niezbędne mikro i makro składniki. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik pieczywa z piekarni.

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.8

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments