Prosty przepis na chleb pszenno-żytni

5.8k 0
Prosty przepis na chleb pszenno żytni

Zapach świeżego pieczywa, któż go nie uwielbia?! A jaki smak! Ohy i ahy! Dzisiaj przepis na bardzo prosty chleb pszenno-żytni. Chleb, który wyjdzie nawet początkującym piekarzom, w myśl zasady iż domowe wypieki są najlepsze!

Składniki:

  • 270 gram mąki żytniej jasna 720
  • 320 gram mąki pszennej 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 380 ml wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Jak upiec chleb pszenno-żytni?

  1. Mąki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do miski, dodajemy drożdże i sól. Następnie wlewamy letnią wodę i olej, wyrabiamy ciasto ręcznie przez około 3 minuty, tak aby dobrze połączyć wszystkie składniki.
  2. Formę smarujemy pędzelkiem po wewnętrznych ściankach odrobiną oleju, następnie przekładamy do niej ciasto (ja użyłem formy o wymiarach 11cm x 30cm). Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch ciasta. Przykrywamy formę ściereczką, lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
  3. TEMPERATURA PIECZENIA: 200°C
    Po około dwóch godzinach rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C i kiedy ciasto już nam pięknie wyrosło, zdejmujemy ścierkę, bądź folię, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut do uzyskania rumianego koloru.
  4. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy, a następnie wyjmujemy z formy i czekamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *