Na skróty
Zapach świeżego pieczywa, któż go nie uwielbia?! A jaki smak! Ohy i ahy! Dzisiaj przepis na bardzo prosty chleb pszenno-żytni. Chleb, który wyjdzie nawet początkującym piekarzom, w myśl zasady iż domowe wypieki są najlepsze!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis prosty przepis na chleb pszenno-żytni, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 270 gram mąki żytniej jasnej typ 720
- 320 gram mąki pszennej typ 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 380 ml wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przepis na chleb pszenno-żytni
- Mąki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do miski, dodajemy drożdże i sól. Następnie wlewamy letnią wodę i olej, wyrabiamy ciasto ręcznie przez około 3 minuty, tak aby dobrze połączyć wszystkie składniki.
- Formę smarujemy pędzelkiem po wewnętrznych ściankach odrobiną oleju, następnie przekładamy do niej ciasto (ja użyłem formy o wymiarach 11cm x 30cm). Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch ciasta. Przykrywamy formę ściereczką, lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
- TEMPERATURA PIECZENIA: 200°C
Po około dwóch godzinach rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C i kiedy ciasto już nam pięknie wyrosło, zdejmujemy ścierkę, bądź folię, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 minut do uzyskania rumianego koloru. - Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, chwilę studzimy, a następnie wyjmujemy z formy i czekamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Domowy chleb pszenno-żytni to uzupełnienie codziennej diety o niezbędne mikro i makro składniki. Doskonale sprawdzi się jako zamiennik pieczywa z piekarni.