Przygotowanie pysznego i aromatycznego obiadu nie musi kraść zbyt dużo cennego czasu. Smaczne i pożywne danie można przyrządzić nawet w 20 minut. Nie trzeba też być mistrzem kuchennym, aby zrobić makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Kiedy gotuje się makaron, to na patelni smaży się resztę składników, więc oszczędność czasu spora. To naprawdę prosta w przygotowaniu potrawa, przy której nie trzeba się szczególnie napracować. Jednocześnie podbija kubki smakowe swoją ciekawą kompozycją.
Oryginalny przepis na makaron ze szpinakiem
Szpinak wyjątkowo dobrze smakuje z suszonymi pomidorami, więc ich dodatek na pewno nie budzi zdziwienia. Natomiast zaskakiwać mogą płatki migdałów. W końcu najczęściej do szpinaku dorzuca się czosnek. Jednak słodkość migdałów, a także ich specyficzna nutka gorzkości nadaje całej potrawie niezwykłego wręcz charakteru. To zarazem pokazuje, że warto nieco eksperymentować w kuchni ze smakami. W wielu przypadkach danie staje się bajkowe i tak właśnie jest z makaronem połączonym ze szpinakiem, pomidorami suszonymi oraz płatkami migdałów.
Składniki:
- 100 gram szpinaku
- 8 szt suszonych pomidorów w oliwie
- 100 gram makaron kokardki
- 2 szalotki
- migdały w płatkach
- pieprz
- sól
Jak przygotować makaron ze szpinakiem?
- Makaron gotujemy aldente – według wskazówek na opakowaniu. Świeży szpinak myjemy pod bieżącą wodą, obcinamy łodygi i kroimy w paski.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z pomidorów, posiekaną szalotkę i płatki migdałów podsmażamy na złocisty kolor. Następnie dodajemy pomidory i szpinak. Całość smażymy przez około 2 minuty na dużym ogniu.
- Dodajemy odcedzony makaron i wszystko razem mieszamy. Całość smażymy przez około 2 minuty na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Makaron ze szpinakiem możesz podawać ze świeżą natką pietruszki.
2 Comments
Komentarze są wyłączone, przepraszamy za utrudnienia!