Na skróty
Makaron z łososiem to szybki pomysł na obiad w stylu kuchni francuskiej. Przygotowanie tego prostego dnia nie zajmuję więcej niż 15 minut. Łatwe wykonanie i szybkość tego dania sprawia, że kolacja może być równie udana, niczym w najlepszej francuskiej restauracji. A co najważniejsze, nie tylko we dwoje, ale również w większym gronie przyjaciół. Makaron z łososiem to 4 pełne porcje, każda po około 525 kcal. Zdecydowanie warto wykorzystać ten przepis na udaną kolację 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z łososiem, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 500 g filetu z łososia bez skóry
- 300 g makaronu tagliatelle lub innego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 80 g parmezanu
- świeży koper
- pół łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- oliwa z oliwek
Przepis na makaron z łososiem
- W pierwszej kolejności wystawiamy makaron i gotujemy go al dente według wskazówek na opakowaniu.
- W tym samym czasie łososia kroimy na kawałki, solimy i podsmażamy na oliwie na średniej mocy kuchenki, podczas smażenia dodajemy posiekany czosnek.
- Następnie zmniejszam ogień do minimum i dodajemy śmietankę, mieszamy, kolejno dodajemy gotowy i odcedzony makaron, całość dokładnie mieszamy.
- Wyłączamy kuchenkę i przyprawiamy makaron z łososiem solą i pieprzem do smaku, dodajemy świeży, posiekany koperek i tarty parmezan. Smacznego!
Danie jest gotowe do podania od razu, lub może zostać zapakowane w lunchbox i zabrane do pracy.
Zobacz również: Makaron z łososiem i groszkiem zielonym