Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów
Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów to pyszne połączenie delikatnego smaku szparagów z gałką muszkatołową okraszone przełamującą smak świeżą natką pietruszki. Zupa krem doskonale smakuje ze świeżym swojskim chlebkiem oraz plasterkami bekonu wytapianymi na patelni. Przepis może być przygotowany w wysokiej patelni, co uczyni go jednogarnkowym bardzo szybkim i smacznym daniem.

Składniki:

  • 1 kg białych szparagów
  • 3 ziemniaki
  • 1 litr bulionu rosołowego
  • cebula
  • 4 łyżki masła ekstra
  • 100 ml śmietany 30%
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól
  • natka pietruszki

Jak przygotować krem z białych szparagów?

  1. Oczyszczamy szparagi, obieramy, myjemy i odłamujemy twarde końcówki, następnie kroimy na dwucentymetrowe kawałki.
  2. Na patelni podsmażamy cebulkę na oliwie, następnie dodajemy dwie łyżki masła i obrane oraz pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki. Smażymy na większym ogniu, przez około 5 minut co chwilę mieszając.
  3. Dodajemy szparagi i smażymy przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
  4. Wszystko z patelni przekładamy do gorącego bulionu i od momentu zagotowania gotujemy przez około 10 minut. Następnie wszystko razem blendujemy na idealnie gładki krem w międzyczasie dodając śmietankę.
    Dobra rada: Zupę dodatkowo możemy przelać przez sito i przetrzeć łyżką zgromadzony na sicie miąższ, w ten sposób pozbędziemy się resztek łykowatych cząstek szparagów.
  5. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno siekaną natkę pietruszki. Smacznego!
Oceń ten przepis!
[Oceny: 3 Średnia: 4.7]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

59 − = 56