Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów
Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów to pyszne połączenie delikatnego smaku szparagów z gałką muszkatołową okraszone przełamującą smak świeżą natką pietruszki. Zupa krem doskonale smakuje ze świeżym swojskim chlebkiem oraz plasterkami bekonu wytapianymi na patelni.

Cały przepis może być przygotowany w wysokiej patelni, co uczyni go jednogarnkowym bardzo szybkim i smacznym daniem.

Składniki:

  • 1 kg białych szparagów
  • 3 ziemniaki
  • 1 litr bulionu rosołowego
  • cebula
  • 4 łyżki masła ekstra
  • 100 ml śmietany 30%
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól
  • natka pietruszki

Przepis na krem z białych szparagów

  1. Oczyszczamy szparagi, obieramy, myjemy i odłamujemy twarde końcówki, następnie kroimy na dwucentymetrowe kawałki.
  2. Na patelni podsmażamy cebulkę na oliwie, następnie dodajemy dwie łyżki masła i obrane oraz pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki. Smażymy na większym ogniu, przez około 5 minut co chwilę mieszając.
  3. Dodajemy szparagi i smażymy przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
  4. Wszystko z patelni przekładamy do gorącego bulionu i od momentu zagotowania gotujemy przez około 10 minut. Następnie wszystko razem blendujemy na idealnie gładki krem w międzyczasie dodając śmietankę.
    Dobra rada: Zupę dodatkowo możemy przelać przez sito i przetrzeć łyżką zgromadzony na sicie miąższ, w ten sposób pozbędziemy się resztek łykowatych cząstek szparagów.
  5. Zupę krem z białych szparagów doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno siekaną natkę pietruszki. Smacznego!
Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (4 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x