Na skróty
Zupa krem z białych szparagów to pyszne połączenie delikatnego smaku szparagów z gałką muszkatołową okraszone przełamującą smak świeżą natką pietruszki. Zupa krem doskonale smakuje ze świeżym swojskim chlebkiem oraz plasterkami bekonu wytapianymi na patelni.
Cały przepis może być przygotowany w wysokiej patelni, co uczyni go jednogarnkowym bardzo szybkim i smacznym daniem.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zupa krem z białych szparagów, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 kg białych szparagów
- 3 ziemniaki
- 1 litr bulionu rosołowego
- cebula
- 4 łyżki masła ekstra
- 100 ml śmietany 30%
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz i sól
- natka pietruszki
Przepis na krem z białych szparagów
- Oczyszczamy szparagi, obieramy, myjemy i odłamujemy twarde końcówki, następnie kroimy na dwucentymetrowe kawałki.
- Na patelni podsmażamy cebulkę na oliwie, następnie dodajemy dwie łyżki masła i obrane oraz pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki. Smażymy na większym ogniu, przez około 5 minut co chwilę mieszając.
- Dodajemy szparagi i smażymy przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
- Wszystko z patelni przekładamy do gorącego bulionu i od momentu zagotowania gotujemy przez około 10 minut. Następnie wszystko razem blendujemy na idealnie gładki krem w międzyczasie dodając śmietankę.
Dobra rada: Zupę dodatkowo możemy przelać przez sito i przetrzeć łyżką zgromadzony na sicie miąższ, w ten sposób pozbędziemy się resztek łykowatych cząstek szparagów. - Zupę krem z białych szparagów doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno siekaną natkę pietruszki. Smacznego!