Zupa krem z białych szparagów

4k 0
Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów to pyszne połączenie delikatnego smaku szparagów z gałką muszkatołową okraszone przełamującą smak świeżą natką pietruszki. Zupa krem doskonale smakuje ze świeżym swojskim chlebkiem oraz plasterkami bekonu wytapianymi na patelni. Przepis może być przygotowany w wysokiej patelni, co uczyni go jednogarnkowym bardzo szybkim i smacznym daniem.

Składniki:

  • 1 kg białych szparagów
  • 3 szt ziemniaków
  • 1 litr bulion rosołowego
  • 1 szt cebula
  • 4 łyżki masła ekstra
  • 100 ml śmietany 30%
  • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • pieprz
  • sól
  • świeża natka pietruszki

Jak przygotować krem z białych szparagów?

  1. Oczyszczamy szparagi, obieramy, myjemy i odłamujemy twarde końcówki, następnie kroimy na dwucentymetrowe kawałki.
  2. Na patelni podsmażamy cebulkę na oliwie, następnie dodajemy dwie łyżki masła i obrane oraz pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki. Smażymy na większym ogniu, przez około 5 minut co chwilę mieszając.
  3. Dodajemy szparagi i smażymy przez około 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
  4. Wszystko z patelni przekładamy do gorącego bulionu i od momentu zagotowania gotujemy przez około 5 minut. Następnie wszystko razem blendujemy na idealnie gładki krem w międzyczasie dodając śmietankę. (Zupę dodatkowo możemy przelać przez sito i przetrzeć łyżką zgromadzony na sicie miąższ, w ten sposób pozbędziemy się resztek łykowatych cząstek szparagów. )
  5. Zupę doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno siekaną natkę pietruszki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *