Składnik Szparagi

Szparagi to bez wątpienia bardzo smaczny przysmak jak również zapowiedź prawdziwej wiosny. Pojawiają się pod koniec kwietnia i będzie można je kupić przez kolejne dwa miesiące. Maj i czerwiec uznawane są za najlepszy czas, na kupowanie dobrych, świeżych i niezwykle smacznych szparagów. I choć w pozostałych miesiącach wciąż są dostępne w sklepach, to niestety ich smak, a także walory odżywcze są niestety nieporównywanie gorsze od tych wiosenno-letnich.

Jak ugotować szparagi?

Choć dla niektórych gotowanie szparagów kojarzy się z czymś niezwykle trudnym, to tak naprawdę przygotowuje się je (najlepiej) w specjalnym garnku do szparagów (wysoki garnek z sitkiem), gotując je w osolonej wodzie przez kilka minut (warto sprawdzać ich miękkość w trakcie gotowania). Zwykle by młode szparagi były idealne do jedzenia wystarczy 3 — 4 minuty gotowania.

Dania i potrawy ze szparagami

W sezonie, kiedy szparagi są najsmaczniejsze, wystarczy je po prostu ugotować, polać roztopionym masłem i posypać solą morską. To najprostsze i najsmaczniejsze danie, jakie można szybko przygotować. Alternatywnym przepisem jest przygotowanie sosu czosnkowego lub nawet podsmażenie na maśle bułki tartej (sposób podobny do podawania fasolki szparagowej). Bez wątpienia w każdej wersji szparagi będą bardzo smaczne. Świetnie smakują także z sosem beszamelowym, holenderskim lub koperkowym.

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)