Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Przepis na zapiekankę makaronową | Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Przepis na zapiekankę makaronową | Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to nieskromna propozycja łącząca najlepsze cechy zapiekanek oraz smak tradycyjnej lasagne. Składniki na zapiekankę, czyli mięso mielone i makaron oraz podsmażona cebulka z pomidorami zapiekamy pod serową pierzynką. W moim domu zapiekanka z mięsem stanowi obowiązkowy punkt nie tylko w menu na co dzień, ale również na specjalne okazje. Zapiekanka doskonale sprawdzi się jako pomysł na obiad przy rodzinnym stole oraz na kameralne spotkania w gronie znajomych.

Mój przepis jest ułożony tak, aby z przygotowaniem zapiekanki poradził sobie każdy, nawet jeśli nie jest mistrzem kulinarnym. Wystarczy tylko kilka składników, aby móc cieszyć się przepysznym smakiem zapiekanki łączącej w sobie najlepsze cechy zapiekanek i smak tradycyjnej lasagne.

Zobacz również: Zapiekanka ziemniaczana z szynką

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 400 g makaronu
  • 2 cebule
  • 250 g sera żółtego
  • 700 ml passaty lub 2 puszki pomidorów
  • 200 g śmietany 12%
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta chili

Przepis na zapiekankę makaronową z mięsem

  1. Makaron gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu, następnie hartujemy, odcedzamy i pozostawiamy do stygnięcia.
  2. W tym samym czasie co gotujemy makaron obieramy i siekamy cebule, następnie cebulę podsmażamy na oleju zaczynając smażenie od zimnej patelni. Dopiero po podsmażeniu cebuli dodajemy mięso mielone. Całość smażymy bez przykrywki, na średniej mocy kuchenki.
  3. Następnie do patelni dodajemy pomidory krojone i chwilę razem wszystko gotujemy. Doprawiamy wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. W międzyczasie trzemy ser żółty na tarce.
  4. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne, następnie wkładamy makaron, wlewamy pomidory z mięsem mielonym. Wierzch zapiekanki „smarujemy” śmietaną, następnie szczelnie zasypujemy serem żółtym.
  5. Gotową zapiekankę z mięsem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy bez przykrycia przez 40 minut.
  6. Następnie po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zakrywamy pokrywką naczynie. Zapiekankę pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na kilka minut w piekarniku. Smacznego!

Zapiekanka z mięsem najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać jako pożywny obiad dla całej rodziny, albo jako pyszną kolację.

Zobacz również moje pozostałe przepisy na zapiekanki.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (36 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x