Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to nieskromna propozycja łącząca najlepsze cechy zapiekanek oraz smak tradycyjnej lasagne. Składniki na zapiekankę, czyli mięso mielone i makaron oraz podsmażona cebulka z pomidorami zapiekamy pod serową pierzynką. W moim domu zapiekanka z mięsem stanowi obowiązkowy punkt nie tylko w menu na co dzień, ale również na specjalne okazje. Zapiekanka doskonale sprawdzi się jako pomysł na obiad przy rodzinnym stole oraz na kameralne spotkania w gronie znajomych.
Na skróty
Mój przepis jest ułożony tak, aby z przygotowaniem zapiekanki poradził sobie każdy, nawet jeśli nie jest mistrzem kulinarnym. Wystarczy tylko kilka składników, aby móc cieszyć się przepysznym smakiem zapiekanki łączącej w sobie najlepsze cechy zapiekanek i smak tradycyjnej lasagne.
Zobacz również: Zapiekanka ziemniaczana z szynką
Zanim zaczniesz przygotowywać zapiekankę makaronową z mięsem mielonym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 400 g makaronu
- 2 cebule
- 250 g sera żółtego
- 700 ml passaty lub 2 puszki pomidorów
- 200 g śmietany 12%
- 2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
Przyprawy do zapiekanki makaronowej:
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/5 łyżeczki chili
Przepis na zapiekankę makaronową z mięsem
- Makaron gotujemy al dente według wskazówek na opakowaniu, następnie hartujemy, odcedzamy i pozostawiamy do stygnięcia.
- W tym samym czasie co gotujemy makaron obieramy i siekamy cebule, następnie cebulę podsmażamy na oleju zaczynając smażenie od zimnej patelni. Dopiero po podsmażeniu cebuli dodajemy mięso mielone. Całość smażymy bez przykrywki, na średniej mocy kuchenki.
- Następnie do patelni dodajemy pomidory krojone i chwilę razem wszystko gotujemy. Doprawiamy wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy. W międzyczasie trzemy ser żółty na tarce.
- Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne, następnie wkładamy makaron, wlewamy pomidory z mięsem mielonym. Wierzch zapiekanki „smarujemy” śmietaną, następnie szczelnie zasypujemy serem żółtym.
- Gotową zapiekankę z mięsem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy bez przykrycia przez 40 minut.
- Następnie po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zakrywamy pokrywką naczynie. Zapiekankę pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na kilka minut w piekarniku. Smacznego!
Zapiekanka z mięsem najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać jako pożywny obiad dla całej rodziny, albo jako pyszną kolację.
Zobacz również moje pozostałe przepisy na zapiekanki.