Zapiekanka ziemniaczana z szynką

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną | Zapiekanka ziemniaczana
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną | Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana bez wątpienia należy do jednych z łatwiejszych dań, i oczywiście do moich ulubionych. Przygotowuję się ją szybko i dosłownie w międzyczasie, a do tego dosłownie w jednym garnku 😉

Mój przepis to kompozycja naturalnych łatwo dostępnych składników na pyszną zapiekankę ziemniaczaną, którą możesz przygotować zarówno z młodych jak i starszych zmienników. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki do pieczenia lub te zwykłe do gotowania.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 300 g cebuli
  • 250 g szynki z indyka
  • 150 g sera żółtego
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub smalcu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu czarnego

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z szynką

  1. Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie gotujemy w całości w osolonej wodzie. Ziemniaki gotujemy nie dłużej niż piętnaście minut licząc od zagotowania wody, następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  2. W trakcie gotowania ziemniaków kroimy szynkę w kosteczkę i siekamy cebulę, następnie cebulę podsmażamy na oleju zaczynając smażenie od zimnej patelni, dopiero po podsmażeniu cebuli dodajemy szynkę. Całość smażymy bez przykrywki, na średniej mocy kuchenki do zarumienia cebulki. — Zamiast szynki, możesz użyć boczku wędzonego.
  3. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne, następnie wykładamy na spód połową podgotowanych, przestudzonych i pokrojonych w grubsze plastry ziemniaków. Na ziemniaki wykładamy połowę farszu z patelni i zasypujemy połową tartego sera żółtego. Następnie układamy drugą warstwę ziemniaków i przygotowujemy sos.
  4. Do miseczki wbijamy dwa jajka, wlewamy śmietankę oraz dodajemy przyprawy: łyżeczkę soli oraz słodkiej papryki, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pieprzu ziołowego i szczyptę pieprzu czarnego. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Tak przygotowany sos rozlewamy po całej powierzchni zapiekanki ziemniaczanej.
  5. Ponownie wykładamy drugą warstwę farszu z patelni i zasypujemy cały wierzch zapiekanki ziemniaczanej drugą połową tartego sera żółtego. Ja najczęściej używam sera żółtego typu cheddar, ponieważ dobrze się topi i w trakcie pieczenia „tworzy” puszystą warstwę.
  6. Gotową zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy bez przykrycia przez 40 minut. Smacznego!

Zapiekanka ziemniaczana najlepiej, kiedy jest jeszcze ciepła, czyli zaraz po upieczeniu. Warto również przygotować sobie wcześnie surówkę Colesław lub inną taką jaką lubisz najbardziej.

Zobacz również pozostałe przepisy na zapiekanki.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (27 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Bartek
Bartek
21 dni temu

Ta zapiekanka to sztos! Najlepsza jaką jadłem. Łatwa do przyrządzenia, a wiem co mówię bo mam do gotowania dosłownie dwie lewe ręce xD

1636445787444.jpg
Yolanda
Yolanda
27 dni temu

Zapiekanka ziemniaczana jest tak dobra i uniwersalna, że można ją przygotować praktycznie z dowolnym mięsem i też wyjdzie WAm wyśmienicie! Ja już robiłam z szynką z indyka, mielonym mięsem z indyka i boczkiem i za każdym razem wychodzi rewelacyjnie 😉

Pyszka
Pyszka
1 miesiąc temu

Ta zapiekanka jest tak pyszna, że można ją jeść bez końca 🙂 Zrobiłam jedną wczoraj i już dzisiaj wstawiam kolejną 🙂

3
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x