Na skróty
Zapiekanka ziemniaczana należy do jednych z łatwiejszych dań obiadowych oraz bez wątpienia do moich ulubionych. Przygotowuję się ją szybko i dosłownie w międzyczasie, a do tego dosłownie w jednym garnku 😉
Mój przepis to kompozycja naturalnych łatwo dostępnych składników na pyszną zapiekankę ziemniaczaną, którą możesz przygotować zarówno z młodych jak i starszych zmienników. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki do pieczenia lub te zwykłe do gotowania. Ponadto przepis na zapiekane ziemniaczaną możesz urozmaicić, zamiast szynki wykorzystać boczek wędzony.
Zapiekanka ziemniaczana świetnie sprawdzi się jako danie na dwa dni, ponieważ bardzo łatwo można ją odgrzać na patelni lub w piekarniku.
Zobacz również: Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis zapiekanka ziemniaczana z szynką, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- około 1,5 kg ziemniaków
- 300 g cebuli
- 500 g szynki z indyka
- 300 g sera żółtego
- 200 g śmietanki 30%
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju lub smalcu
- łyżeczka soli
Przyprawy do zapiekanki ziemniaczanej:
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki pieprzu ziołowego
- łyżeczka soli
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Sól i pieprz możesz dodać według uznania, tak jak lubisz.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z szynką
- Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie gotujemy w całości w osolonej wodzie. Ziemniaki gotujemy nie dłużej niż piętnaście minut licząc od zagotowania wody, następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
- W trakcie gotowania ziemniaków kroimy szynkę w kosteczkę i siekamy cebulę, następnie cebulę podsmażamy na oleju zaczynając smażenie od zimnej patelni, dopiero po podsmażeniu cebuli dodajemy szynkę. Całość smażymy bez przykrywki, na średniej mocy kuchenki. — Zamiast szynki, możesz użyć boczku wędzonego.
- Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne, następnie wykładamy na spód połową podgotowanych, przestudzonych i pokrojonych w grubsze plastry ziemniaków. Na ziemniaki wykładamy połowę farszu z patelni i zasypujemy połową tartego sera żółtego. Następnie układamy drugą warstwę ziemniaków i przygotowujemy sos.
- Do miseczki wbijamy dwa jajka, wlewamy śmietankę oraz dodajemy przyprawy: łyżeczkę soli oraz słodkiej papryki, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pieprzu ziołowego i szczyptę pieprzu czarnego. Całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Tak przygotowany sos rozlewamy po całej powierzchni zapiekanki ziemniaczanej.
- Ponownie wykładamy drugą warstwę farszu z patelni i zasypujemy cały wierzch zapiekanki ziemniaczanej drugą połową tartego sera żółtego. Ja najczęściej używam sera żółtego typu cheddar, ponieważ dobrze się topi i w trakcie pieczenia „tworzy” puszystą warstwę.
- Zapiekanka ziemniaczana powinna zostać włożona do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczona bez przykrycia przez 40 minut. Smacznego!
Zapiekanka ziemniaczana najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać jako pożywny obiad albo jako pyszną kolację. Warto również przygotować sobie wcześnie surówkę Colesław lub inną, jaką lubisz najbardziej.
Zobacz również moje pozostałe przepisy na zapiekanki.
Oceń ten przepis!