Na skróty
Roladki drobiowe z masłem ziołowym to świetna propozycja na niedzielny obiad. Połączenie masła z ziołami sprawia, że roladki drobiowe są soczyste w środku, a dzięki smażeniu chrupiące na zewnątrz. Przepis z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący w kuchni. Użyte w przepisie zioła można zastąpić łyżeczką ziół do drobiu. Wówczas dodajemy tylko sól i pieprz.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis roladki drobiowe z masłem ziołowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 4 filety z kurczaka (około 700 g)
- 80 g masła
- olej do smażenia
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki natki pietruszki
- pół łyżeczki lubczyku
- pół łyżeczki oregano
- 1/5 łyżeczki tymianku
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Co będzie potrzebne?
– patelnia, deska, tłuczek do rozbijania, ostry nóż.
Przepis na roladki drobiowe z masłem ziołowym
- W pierwszej kolejności myjemy i osuszamy filety z kurczaka. Następnie filety kroimy wzdłuż na pół nie przecinając do końca mięsa i rozkładamy jak książkę. Kolejno dość mocno rozbijamy uważając żeby nie rozbić delikatnego mięsa. Filety powinny być cienkie, aby można było zawinąć kilka warstw.
- Następnie Łączymy wszystkie przyprawy z solą i przyprawiamy mięso od wewnętrznej strony, kolejno układamy na środku plasterek masła i dokładnie zwijamy każdy filety nadając mu kształt roladki. Brzegi fileta zwijamy zaginając do środka przeciwległe boki, a następnie obracając o 90° zwijamy całość w ciasny rulonik.
- Roladki drobiowe z masłem wykładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy z każdej strony chwilę bez przykrycia na szybkim ogniu, następnie zmniejszamy moc kuchenki i smażmy pod przykryciem na złocisty kolor. Smacznego!
Roladki drobiowe z masłem ziołowym świetnie sprawdzą się w połączeniu z ziemniaczkami z wody i mizerią. Całość warto posypać świeżym koperkiem.
Zobacz również: Kotlety de volaille
Oceń ten przepis!