Roladki drobiowe z masłem ziołowym

Reklamy Ads By Google

Szukasz sprawdzonego przepisu na filety kurczaka? Poznaj roladki drobiowe z masłem ziołowym, które z pewnością zachwycą cię niesamowitym smakiem. Delikatne mięso kurczaka, lekko przyrumienione z zewnątrz, a wewnątrz skrywające aromatyczne masło z ziołami. Roladki w takim wydaniu, to nie tylko kulinarne dzieło sztuki, ale i smakowity sposób na urozmaicenie codziennego menu ❤🔥

Roladki drobiowe z masłem ziołowym to świetna propozycja na niedzielny obiad. Połączenie masła z ziołami sprawia, że roladki drobiowe są soczyste w środku, a dzięki smażeniu chrupiące na zewnątrz. Przygotowaniem trochę przypominają dewolaje, które również są bardzo smaczne. Podobnie jak w przypadku innych roladek drobiowych, z przygotowaniem tych roladek poradzi sobie każdy, nawet początkujący w kuchni 😉

Reklamy Ads By Google

Co najważniejsze, użyte w przepisie zioła możesz zastąpić łyżeczką ziół do drobiu. Wówczas dodajesz tylko sól i pieprz. Udanego gotowania!

Zanim zaczniesz przygotowywać roladki drobiowe, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 4 filety z kurczaka (około 700 g)
  • 80 g masła
  • olej do smażenia
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki natki pietruszki
  • pół łyżeczki lubczyku
  • pół łyżeczki oregano
  • 1/5 łyżeczki tymianku
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Co będzie potrzebne?
– patelnia, deska, tłuczek do rozbijania, ostry nóż.

Przepis na roladki drobiowe z masłem

  1. W pierwszej kolejności myjemy i osuszamy filety z kurczaka. Następnie filety kroimy wzdłuż na pół nie przecinając do końca mięsa i rozkładamy jak książkę. Kolejno dość mocno rozbijamy uważając żeby nie rozbić delikatnego mięsa. Filety powinny być cienkie, aby można było zawinąć kilka warstw.
  2. Następnie Łączymy wszystkie przyprawy z solą i przyprawiamy mięso od wewnętrznej strony, kolejno układamy na środku plasterek masła i dokładnie zwijamy każdy filety nadając mu kształt roladki. Brzegi fileta zwijamy zaginając do środka przeciwległe boki, a następnie obracając o 90° zwijamy całość w ciasny rulonik.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Roladki drobiowe z masłem wykładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy z każdej strony chwilę bez przykrycia na szybkim ogniu, następnie zmniejszamy moc kuchenki i smażmy pod przykryciem na złocisty kolor. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Roladki drobiowe z masłem ziołowym świetnie sprawdzą się w połączeniu z ziemniaczkami z wody i mizerią. Całość warto posypać świeżym koperkiem.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Kotlety de volaille

Tabela wartości odżywczych

Wartości odżywcze dla całego przepisu

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Całkowite wartości odżywcze 1817 217,72 100 0.08 0

Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Wartości odżywcze na porcję 454.25 54.43 25 0.02 0

Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na roladki z kurczaka. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.

Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g

Składnik Kalorie (kcal) Białko (g) Tłuszcz (g) Węglowodany (g) Błonnik (g)
Kurczak 1155 217 25.2 0 0
Masło 574 0.72 64.8 0.08 0
Olej 88 0 10 0 0

Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.84

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)