Szukasz sprawdzonego przepisu na filety kurczaka? Poznaj roladki drobiowe z masłem ziołowym, które z pewnością zachwycą cię niesamowitym smakiem. Delikatne mięso kurczaka, lekko przyrumienione z zewnątrz, a wewnątrz skrywające aromatyczne masło z ziołami. Roladki w takim wydaniu, to nie tylko kulinarne dzieło sztuki, ale i smakowity sposób na urozmaicenie codziennego menu ❤🔥
Na skróty
Roladki drobiowe z masłem ziołowym to świetna propozycja na niedzielny obiad. Połączenie masła z ziołami sprawia, że roladki drobiowe są soczyste w środku, a dzięki smażeniu chrupiące na zewnątrz. Przygotowaniem trochę przypominają dewolaje, które również są bardzo smaczne. Podobnie jak w przypadku innych roladek drobiowych, z przygotowaniem tych roladek poradzi sobie każdy, nawet początkujący w kuchni 😉
Co najważniejsze, użyte w przepisie zioła możesz zastąpić łyżeczką ziół do drobiu. Wówczas dodajesz tylko sól i pieprz. Udanego gotowania!
Zanim zaczniesz przygotowywać roladki drobiowe, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 4 filety z kurczaka (około 700 g)
- 80 g masła
- olej do smażenia
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki natki pietruszki
- pół łyżeczki lubczyku
- pół łyżeczki oregano
- 1/5 łyżeczki tymianku
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
Co będzie potrzebne?
– patelnia, deska, tłuczek do rozbijania, ostry nóż.
Przepis na roladki drobiowe z masłem
- W pierwszej kolejności myjemy i osuszamy filety z kurczaka. Następnie filety kroimy wzdłuż na pół nie przecinając do końca mięsa i rozkładamy jak książkę. Kolejno dość mocno rozbijamy uważając żeby nie rozbić delikatnego mięsa. Filety powinny być cienkie, aby można było zawinąć kilka warstw.
- Następnie Łączymy wszystkie przyprawy z solą i przyprawiamy mięso od wewnętrznej strony, kolejno układamy na środku plasterek masła i dokładnie zwijamy każdy filety nadając mu kształt roladki. Brzegi fileta zwijamy zaginając do środka przeciwległe boki, a następnie obracając o 90° zwijamy całość w ciasny rulonik.
- Roladki drobiowe z masłem wykładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smażymy z każdej strony chwilę bez przykrycia na szybkim ogniu, następnie zmniejszamy moc kuchenki i smażmy pod przykryciem na złocisty kolor. Smacznego!
Roladki drobiowe z masłem ziołowym świetnie sprawdzą się w połączeniu z ziemniaczkami z wody i mizerią. Całość warto posypać świeżym koperkiem.
Zobacz również: Kotlety de volaille
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 1817 | 217,72 | 100 | 0.08 | 0 |
Wartości odżywcze na 1 z 8 porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 454.25 | 54.43 | 25 | 0.02 | 0 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na roladki z kurczaka. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Kurczak | 1155 | 217 | 25.2 | 0 | 0 |
Masło | 574 | 0.72 | 64.8 | 0.08 | 0 |
Olej | 88 | 0 | 10 | 0 | 0 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.