Pieczony łosoś ze szparagami

Reklamy Ads By Google

Pieczony łosoś ze szparagami jest na tyle uniwersalnym daniem, że może być podawany na obiad, kolację ale również na specjalne okazje, jak kolacje we dwoje czy rodzinna uroczystość. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować pyszne i piękne danie. Pieczony łosoś bez wątpienia jest łatwym przepisem i pokochają wszyscy miłośnicy królewskiej ryby.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczony łosoś ze szparagami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 400 g filetu łososia
  • pęczek szparagów
  • pół cytryny
  • 2 łyżki masła
  • szczypiorek

Składnik na sos francuski

Reklamy Ads By Google

Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Pieczony łosoś ze szparagami — przepis

  1. W pierwszej kolejności łososia kroimy na porcje, układamy na desce skórą do dołu i przesuwając nóż wzdłuż filetu pomiędzy skórą a mięsem odcinamy skórę.
  2. Następnie filety opłukujemy delikatnie wodą, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy gotowego łososia układamy na dnie.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końce — końcówki same się załamią w odpowiednim miejscu. Następnie gotowe szparagi układamy obok łososia.
  5. Przeciskamy obrany czosnek przez praskę, dodajemy musztardę francuską, miód i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Opcjonalnie można dodać jeszcze łyżkę stopionego masła.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie smarujemy wierzch łososia powstałym sosem francuskim i wstawajmy do nagrzanego piekarnika do 220℃ i pieczemy bez przykrycia przez 15 minut. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Pieczony łosoś ze szparagami świetnie komponuję się z pomidorkami koktajlowymi i pieczonymi ziemniakami.

Zobacz również: Łosoś ze szparagami i młodymi ziemniaczkami

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.87

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
2 osoby ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 424
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)