Pieczony łosoś ze szparagami

Reklamy Ads By Google

Pieczony łosoś ze szparagami jest na tyle uniwersalnym daniem, że może być podawany na obiad, kolację ale również na specjalne okazje, jak kolacje we dwoje czy rodzinna uroczystość. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować pyszne i piękne danie. Pieczony łosoś bez wątpienia jest łatwym przepisem i pokochają wszyscy miłośnicy królewskiej ryby.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczony łosoś ze szparagami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 400 g filetu łososia
  • pęczek szparagów
  • pół cytryny
  • 2 łyżki masła
  • szczypiorek

Składnik na sos francuski

Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Pieczony łosoś ze szparagami — przepis

  1. W pierwszej kolejności łososia kroimy na porcje, układamy na desce skórą do dołu i przesuwając nóż wzdłuż filetu pomiędzy skórą a mięsem odcinamy skórę.
  2. Następnie filety opłukujemy delikatnie wodą, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy gotowego łososia układamy na dnie.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końce — końcówki same się załamią w odpowiednim miejscu. Następnie gotowe szparagi układamy obok łososia.
  5. Przeciskamy obrany czosnek przez praskę, dodajemy musztardę francuską, miód i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Opcjonalnie można dodać jeszcze łyżkę stopionego masła.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie smarujemy wierzch łososia powstałym sosem francuskim i wstawajmy do nagrzanego piekarnika do 220℃ i pieczemy bez przykrycia przez 15 minut. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Pieczony łosoś ze szparagami świetnie komponuję się z pomidorkami koktajlowymi i pieczonymi ziemniakami.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Łosoś ze szparagami i młodymi ziemniaczkami

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.87

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments