Pieczony łosoś ze szparagami jest na tyle uniwersalnym daniem, że może być podawany na obiad, kolację ale również na specjalne okazje, jak kolacje we dwoje czy rodzinna uroczystość. Wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować pyszne i piękne danie. Pieczony łosoś bez wątpienia jest łatwym przepisem i pokochają wszyscy miłośnicy królewskiej ryby.
Na skróty
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczony łosoś ze szparagami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 400 g filetu łososia
- pęczek szparagów
- pół cytryny
- 2 łyżki masła
- szczypiorek
Składnik na sos francuski
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki miodu
- pół cytryny
Pieczony łosoś ze szparagami — przepis
- W pierwszej kolejności łososia kroimy na porcje, układamy na desce skórą do dołu i przesuwając nóż wzdłuż filetu pomiędzy skórą a mięsem odcinamy skórę.
- Następnie filety opłukujemy delikatnie wodą, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy gotowego łososia układamy na dnie.
- Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końce — końcówki same się załamią w odpowiednim miejscu. Następnie gotowe szparagi układamy obok łososia.
- Przeciskamy obrany czosnek przez praskę, dodajemy musztardę francuską, miód i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Opcjonalnie można dodać jeszcze łyżkę stopionego masła.
- Następnie smarujemy wierzch łososia powstałym sosem francuskim i wstawajmy do nagrzanego piekarnika do 220℃ i pieczemy bez przykrycia przez 15 minut. Smacznego!
Pieczony łosoś ze szparagami świetnie komponuję się z pomidorkami koktajlowymi i pieczonymi ziemniakami.
Zobacz również: Łosoś ze szparagami i młodymi ziemniaczkami