Łosoś ze szparagami i młodymi ziemniaczkami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: ,

Łosoś ze szparagami i młodymi ziemniaczkami z wody to przepyszny pomysł na szybki obiad. Prosty przepis w kilka chwil przeprowadzi nawet początkujących kucharzy przez tajniki gotowania doskonałego posiłku. Warto wiedzieć, że łososia zaczynamy smażyć od strony skórki, dzięki temu nie odchodzi podczas obróbki termicznej, a dodatkowo mięso się aż, tak nie kurczy.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Łosoś ze szparagami i młodymi ziemniaczkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 400 g filetu z łososia
  • szparagi
  • ziemniaki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego

Składniki na sos:

Reklamy Ads By Google

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki majonezu
  • pół łyżeczki chrzanu tartego
  • świeży koperek
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Łosoś ze szparagami — przepis

  1. W pierwszej kolejności łączymy wszystkie składniki na sos, dodajemy drobno siekany koperek i całość dokładnie mieszamy. Gotowy sos odstawiamy do lodówki.
  2. Następnie oczyszczamy filet z łososia, myjemy, osuszamy i przekładamy do głębokiego talerza. Następnie łososia nacieramy solą z obu stron i pozostawiamy na chwilę talerzu.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Oczyszczamy ziemniaki szorstką szczotką i następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z łyżką masła i kilkoma całymi łodygami kopru. 4 minuty przed końcem gotowania zmienników dodajemy szparagi. Ważne, aby woda cały czas się gotowała. Dodanie szparagów obniży temperaturę wody i przez chwilę trzeba ustawić mocniejszy ogień w kuchence.
  5. Łososia smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor zaczynając smażenie od skórki. Następnie łososia po usmażeniu, wyjęciu z patelni i przełożeniu na talerz doprawiamy czarnym pieprzem. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Łososia ze szparagami podajemy polanym sosem chrzanowym i ziemniaczkami z wody.

Zobacz również: Makaron z łososiem i zielonym groszkiem

Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.87

Twoja ocena:

3 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)