Na skróty
Łosoś ze szparagami i młodymi ziemniaczkami z wody to przepyszny pomysł na szybki obiad. Prosty przepis w kilka chwil przeprowadzi nawet początkujących kucharzy przez tajniki gotowania doskonałego posiłku. Warto wiedzieć, że łososia zaczynamy smażyć od strony skórki, dzięki temu nie odchodzi podczas obróbki termicznej, a dodatkowo mięso się aż, tak nie kurczy.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis Łosoś ze szparagami i młodymi ziemniaczkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 400 g filetu z łososia
- szparagi
- ziemniaki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
Składniki na sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki majonezu
- pół łyżeczki chrzanu tartego
- świeży koperek
Łosoś ze szparagami — przepis
- W pierwszej kolejności łączymy wszystkie składniki na sos, dodajemy drobno siekany koperek i całość dokładnie mieszamy. Gotowy sos odstawiamy do lodówki.
- Następnie oczyszczamy filet z łososia, myjemy, osuszamy i przekładamy do głębokiego talerza. Następnie łososia nacieramy solą z obu stron i pozostawiamy na chwilę talerzu.
- Oczyszczamy ziemniaki szorstką szczotką i następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z łyżką masła i kilkoma całymi łodygami kopru. 4 minuty przed końcem gotowania zmienników dodajemy szparagi. Ważne, aby woda cały czas się gotowała. Dodanie szparagów obniży temperaturę wody i przez chwilę trzeba ustawić mocniejszy ogień w kuchence.
- Łososia smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor zaczynając smażenie od skórki. Następnie łososia po usmażeniu, wyjęciu z patelni i przełożeniu na talerz doprawiamy czarnym pieprzem. Smacznego!
Łososia ze szparagami podajemy polanym sosem chrzanowym i ziemniaczkami z wody.
Zobacz również: Makaron z łososiem i zielonym groszkiem