Na skróty
Makaron z łososiem i groszkiem zielonym to pyszne danie kuchni francuskiej, które przygotujesz w mniej niż 20 minut. Wyjątkowe połączenie łososia i śmietany crème fraîche sprawi, że kolacja może być równie udana, niczym w najlepszej francuskiej restauracji.
Mój przepis przeprowadzi Cię krok po korku jak przygotować to pyszne danie. Nawet jeśli nie masz śmietany crème fraîche, możesz zastąpić ją zwykłą kwaśną śmietaną 12% lub jogurtem naturalnym. Makaron z łososiem i groszkiem wychodzi zawsze przepysznie i z pewnością nie raz powtórzysz to danie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z łososiem i groszkiem zielonym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 200 g makaronu
- 200 g łososia (filet bez skóry)
- 140 g mrożonego groszku
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany crème fraîche
- szalotka
- parmezan
- odrobina rukoli
- sól i pieprz
Jak przygotować makaron z łososiem i groszkiem?
- W pierwszej kolejności gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i podsmażamy przez około 5 minut drobno posiekaną szalotkę.
- Następnie dodajemy filety z łososia, groszek zielony, śmietanę crème fraîche lub zwykłą kwaśną śmietanę 12% i 50 ml wody. Podsmażamy całość przez około 5 minut.
- Następnie, już prawie gotowe danie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy. Zestawiamy z kuchenki i pozostawiamy chwilę pod przykryciem.
Gotowy makaron z łososiem i groszkiem najlepiej podawać w półmiskach, posypany tartym paremzanem i udekorowany rukolą. Smacznego!