Kurczak po drwalsku w pieczarkach

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Kurczak po drwalsku to prawdzie męskie danie, które jak na drwala przystało nie tylko trochę niechlujnie wygląda, ale przede wszystkim ekstra dobrze smakuję. Połączenie filetu z kurczaka i pieczarek wydaję się dość oczywistym zagraniem. Jednak tak na prawdę kurczak po drwalsku swoją furorę robi farszem, który jest przygotowany z pieczarek, papryki oraz polędwiczek. Dokładnie, smażone filety z kurczaka, a obok nich farsz z polędwiczek. Taki obiad jest mega sycący!

Przygotowanie kurczaka po drwalsku zajmuję dosłownie 15 minut. Kolejne 15 minut to czas pieczenia, kiedy można już spokojnie obserwować i czekać na przepyszny posiłek. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kurczak po drwalsku w pieczarkach, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • mała czerwona papryka
  • mały por
  • jajko
  • 3 łyżki oleju

Przyprawy:

Reklamy Ads By Google

  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżeczka ziół do drobiu
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Kurczak po drwalsku — przepis

  1. Łączymy wszystkie przyprawy i dzielimy mieszankę na dwie części — 2/3 oraz 1/3. Następnie oczyszczamy filety z kurczaka. Oddzielamy polędwiczki i odkładamy na bok. Filety delikatnie rozbijamy i nacieramy większą częścią mieszanki przypraw.
  2. Polędwiczki kroimy w drobną kostkę i doprawiamy pozostałymi przyprawami. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pieczarki oraz pora oczyszczamy następnie kroimy w plasterki.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie smażymy filety na łyżce oleju na dobrze rozgrzanej patelni na najwyższej mocy kuchenki przez 3 minuty na każdą ze stron. Filety zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  5. Na tej samej patelni podsmażamy na szybkim ogniu, na łyżce oleju pokrojone polędwiczki, następnie po około 2 minutach dodajemy przygotowane warzywa. Smażymy pod przykryciem przez około 5 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie zdejmujemy pokrywkę i 2 —3 minuty odparowujemy nadmiar wody. Wbijamy surowe jajko i energicznymi ruchami dokładnie mieszamy farsz.
  8. Przygotowany farsz dodajemy do naczynia żaroodpornego, tak aby zakrył filety z kurczaka, naczynie zakrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy przez 15 minut. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Kurczak po drwalsku w pieczarkach sprawdzi się świetnie ze wszystkimi dodatkami, możesz podawać go do ryżu czy kaszy, ale chyba najlepiej smakuję z ziemniaczkami puree i mizerią. Warto wypróbować swoje najlepsze połączenie 😉

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.95

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments