Kurczak po drwalsku w pieczarkach

Kurczak po drwalsku w pieczarkach
Kurczak po drwalsku w pieczarkach

Kurczak po drwalsku to prawdzie męskie danie, które jak na drwala przystało nie tylko trochę niechlujnie wygląda, ale przede wszystkim ekstra dobrze smakuję. Połączenie filetu z kurczaka i pieczarek wydaję się dość oczywistym zagraniem. Jednak tak na prawdę kurczak po drwalsku swoją furorę robi farszem, który jest przygotowany z pieczarek, papryki oraz polędwiczek. Dokładnie, smażone filety z kurczaka, a obok nich farsz z polędwiczek. Taki obiad jest mega sycący!

Przygotowanie kurczaka po drwalsku zajmuję dosłownie 15 minut. Kolejne 15 minut to czas pieczenia, kiedy można już spokojnie obserwować i czekać na przepyszny posiłek. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • mała czerwona papryka
  • mały por
  • jajko
  • 3 łyżki oleju

Przyprawy:

  • pół łyżeczki soli
  • 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżeczka ziół do drobiu

Kurczak po drwalsku — przepis

  1. Łączymy wszystkie przyprawy i dzielimy mieszankę na dwie części — 2/3 oraz 1/3. Następnie oczyszczamy filety z kurczaka. Oddzielamy polędwiczki i odkładamy na bok. Filety delikatnie rozbijamy i nacieramy większą częścią mieszanki przypraw.
  2. Polędwiczki kroimy w drobną kostkę i doprawiamy pozostałymi przyprawami. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pieczarki oraz pora oczyszczamy następnie kroimy w plasterki.
  3. Następnie smażymy filety na łyżce oleju na dobrze rozgrzanej patelni na najwyższej mocy kuchenki przez 3 minuty na każdą ze stron. Filety zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  4. Na tej samej patelni podsmażamy na szybkim ogniu, na łyżce oleju pokrojone polędwiczki, następnie po około 2 minutach dodajemy przygotowane warzywa. Smażymy pod przykryciem przez około 5 minut.
  5. Następnie zdejmujemy pokrywkę i 2 —3 minuty odparowujemy nadmiar wody. Wbijamy surowe jajko i energicznymi ruchami dokładnie mieszamy farsz.
  6. Przygotowany farsz dodajemy do naczynia żaroodpornego, tak aby zakrył filety z kurczaka, naczynie zakrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy przez 15 minut. Smacznego!

Kurczak po drwalsku w pieczarkach sprawdzi się świetnie ze wszystkimi dodatkami, możesz podawać go do ryżu czy kaszy, ale chyba najlepiej smakuję z ziemniaczkami puree i mizerią. Warto wypróbować swoje najlepsze połączenie 😉

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (19 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?