Na skróty
Kurczak po drwalsku to prawdzie męskie danie, które jak na drwala przystało nie tylko trochę niechlujnie wygląda, ale przede wszystkim ekstra dobrze smakuję. Połączenie filetu z kurczaka i pieczarek wydaję się dość oczywistym zagraniem. Jednak tak na prawdę kurczak po drwalsku swoją furorę robi farszem, który jest przygotowany z pieczarek, papryki oraz polędwiczek. Dokładnie, smażone filety z kurczaka, a obok nich farsz z polędwiczek. Taki obiad jest mega sycący!
Przygotowanie kurczaka po drwalsku zajmuję dosłownie 15 minut. Kolejne 15 minut to czas pieczenia, kiedy można już spokojnie obserwować i czekać na przepyszny posiłek. Koniecznie wypróbuj ten przepis!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kurczak po drwalsku w pieczarkach, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
- 500 g filetu z kurczaka
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- mała czerwona papryka
- mały por
- jajko
- 3 łyżki oleju
Przyprawy:
- pół łyżeczki soli
- 1/5 łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki wędzonej
- łyżeczka ziół do drobiu
Kurczak po drwalsku — przepis
- Łączymy wszystkie przyprawy i dzielimy mieszankę na dwie części — 2/3 oraz 1/3. Następnie oczyszczamy filety z kurczaka. Oddzielamy polędwiczki i odkładamy na bok. Filety delikatnie rozbijamy i nacieramy większą częścią mieszanki przypraw.
- Polędwiczki kroimy w drobną kostkę i doprawiamy pozostałymi przyprawami. Paprykę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Pieczarki oraz pora oczyszczamy następnie kroimy w plasterki.
- Następnie smażymy filety na łyżce oleju na dobrze rozgrzanej patelni na najwyższej mocy kuchenki przez 3 minuty na każdą ze stron. Filety zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Na tej samej patelni podsmażamy na szybkim ogniu, na łyżce oleju pokrojone polędwiczki, następnie po około 2 minutach dodajemy przygotowane warzywa. Smażymy pod przykryciem przez około 5 minut.
- Następnie zdejmujemy pokrywkę i 2 —3 minuty odparowujemy nadmiar wody. Wbijamy surowe jajko i energicznymi ruchami dokładnie mieszamy farsz.
- Przygotowany farsz dodajemy do naczynia żaroodpornego, tak aby zakrył filety z kurczaka, naczynie zakrywamy pokrywką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy przez 15 minut. Smacznego!
Kurczak po drwalsku w pieczarkach sprawdzi się świetnie ze wszystkimi dodatkami, możesz podawać go do ryżu czy kaszy, ale chyba najlepiej smakuję z ziemniaczkami puree i mizerią. Warto wypróbować swoje najlepsze połączenie 😉
Oceń ten przepis!