
Jakie może być prawdziwie męskie danie połączone z łatwym przepisem? Oczywiście kurczak w pieczarkach, po drwalsku 😉
Składniki:
- 500 g fileta z kurczaka
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła klarownego
- 125 g czerwonej papryki
- 5 cm pora
- jajko
- mielona papryka słodka
- tymianek
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Kurczak w pieczarkach — jak przygotować?
- Filety oczyść i umyj pod bieżącą, zimną wodą. Oddziel polędwiczki i odłóż na bok. Delikatnie rozbij filety, natrzyj ulubioną przyprawą (ja użyłem przyprawy do kurczaka), a następnie odstaw do lodówki na około godzinę.
- Polędwiczki, oraz paprykę pokrój w kostkę. Pieczarki i pora pokrój w plasterki. Wszystkie składniki duś na maśle do 10 minut, następnie smaż bez przykrywki, tak aby odparowała cała woda.
- Ostudź farsz, a następnie dodaj surowe jajko i całość dobrze wymieszaj. Wyjmij filety z lodówki i smaż na patelni, aż się przyrumienią, do 10 minut.
- NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO TEMPERATURY 200°C
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C, następnie do naczynia żaroodpornego włóż usmażone filety i zasyp farszem. Kurczaka w pieczarkach piecz pod przykryciem przez około 15 minut. Smacznego!
Niewątpliwie przygotowanie takiego obiadu lub kolacji zajmie Ci niewiele czasu, a smak i aromat kurczak w pieczarkach jeszcze długo będzie unosił się po Twojej kuchni. Wypróbuj ten przepis!
Dodatkowo kurczak po drwalsku w pieczarkach sprawdzi się świetnie z dodatkami typu ryż lub makaron.
Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (13 głosów)