Składniki:
- 550 gram filet z kurczaka
- 200 gram pieczarki
- 2 łyżki masło klarowne
- 125 gram czerwona papryka
- 1 szt jajko
- 50 gram por
- 2 łyżeczki przyprawa do kurczaka
- 3 łyżki olej rzepakowy
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz mielony
Kurczak w pieczarkach – jak przygotować?
- Filety oczyść i umyj pod bieżącą, zimną wodą. Oddziel polędwiczki i odłóż na bok. Delikatnie rozbij filety, natrzyj ulubioną przyprawą (ja użyłem przyprawy do kurczaka), a następnie odstaw do lodówki na około godzinę.
- Polędwiczki, oraz paprykę pokrój w kostkę. Pieczarki i pora pokrój w plasterki. Wszystkie składniki duś na maśle do 10 minut, następnie smaż bez przykrywki, tak aby odparowała cała woda.
- Ostudź farsz, a następnie dodaj surowe jajko i całość dobrze wymieszaj. Wyjmij filety z lodówki i smaż na patelni, aż się przyrumienią, do 10 minut.
- NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO TEMPERATURY 200°C
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C, następnie do naczynia żaroodpornego włóż usmażone filety i zasyp farszem. Piecz przez 15 minut. Smacznego!
Dodaj komentarz