Kurczak po drwalsku w pieczarkach

Kurczak po drwalsku w pieczarkach
Kurczak po drwalsku w pieczarkach

Jakie może być prawdziwie męskie danie połączone z łatwym przepisem? Oczywiście kurczak w pieczarkach, po drwalsku 😉

Składniki:

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki masła klarownego
  • 125 g czerwonej papryki
  • 5 cm pora
  • jajko
  • mielona papryka słodka
  • tymianek
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Kurczak w pieczarkach — jak przygotować?

  1. Filety oczyść i umyj pod bieżącą, zimną wodą. Oddziel polędwiczki i odłóż na bok. Delikatnie rozbij filety, natrzyj ulubioną przyprawą (ja użyłem przyprawy do kurczaka), a następnie odstaw do lodówki na około godzinę.
  2. Polędwiczki, oraz paprykę pokrój w kostkę. Pieczarki i pora pokrój w plasterki. Wszystkie składniki duś na maśle do 10 minut, następnie smaż bez przykrywki, tak aby odparowała cała woda.
  3. Ostudź farsz, a następnie dodaj surowe jajko i całość dobrze wymieszaj. Wyjmij filety z lodówki i smaż na patelni, aż się przyrumienią, do 10 minut.
  4. NAGRZEWAMY PIEKARNIK DO TEMPERATURY 200°C
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C, następnie do naczynia żaroodpornego włóż usmażone filety i zasyp farszem. Kurczaka w pieczarkach piecz pod przykryciem przez około 15 minut. Smacznego!

Niewątpliwie przygotowanie takiego obiadu lub kolacji zajmie Ci niewiele czasu, a smak i aromat kurczak w pieczarkach jeszcze długo będzie unosił się po Twojej kuchni. Wypróbuj ten przepis!

Dodatkowo kurczak po drwalsku w pieczarkach sprawdzi się świetnie z dodatkami typu ryż lub makaron.

Nie ma jeszcze oceny.

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 1 = 1