Karkówka pieczona

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Rozpływająca się karkówka pieczona z piekarnika to jedno z bardziej klasycznych dań obiadowych. Nie wyobrażam sobie ważnych uroczystości rodzinnych bez pieczonego karczku, pieczonej szynki, czy pieczonego schabu. Mój przepis na karczek pieczony w całości jest bardzo łatwy do przygotowania, używam tylko naturalnych i łatwo dostępnych składników. Charakterystyczny smak słodko-gorzki, który idealnie pasuję do mięciutkiej karkówki z piekarnika uzyskuję z połączenia miodu i musztardy stołowej. Dzięki czemu uzyskuję naprawdę dobry karczek pieczony w piekarniku.

Soczysta karkówka pieczona w całości

Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić soczystą karkówkę w piekarniku. Tutaj oprócz dobrej jakości mięsa bardzo ważna jest marynata, musi być odpowiednio przygotowana, a mięso dobrze zamarynowane. Dodatkowo zamarynowana karkówka przed pieczeniem w piekarniku powinna poleżakować przynajmniej kilka godzin. Więc jak upiec karczek żeby był soczysty? Wykorzystując naczynie żaroodporne karkówka pieczona w piekarniku może być równie dobra, co karkówka pieczona w rękawie. Skoro już wiesz, co zrobić żeby karkówka była miękka i soczysta, to warto się zabrać za mój przepis i przygotować karczek pieczony w piekarniku na obiad 😊

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis karkówka pieczona, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 2 kg karczku (karkówki)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki bulionu (opcjonalnie)
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Przelicznik kulinarny

Reklamy Ads By Google

Co będzie potrzebne?
— ręcznik papierowy, naczynie żaroodporne.

Przepis na karkówkę pieczoną

  1. W pierwszej kolejności myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym mięso. Następnie mieszamy wszystkie składniki marynaty. Powstałą mieszanką dokładnie nacieramy karczek i pozostawiamy do zamarynowania na co najmniej 2 godziny w lodówce.
  2. Karczek po marynowaniu przekładamy do naczynia żaroodpornego, naczynie zakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ na grzanie góra-dół i pieczemy przez 90 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Pieczony karczek należy podlewać od czasu do czasu powstałym sosem podczas pieczenia. Następnie po upływie 90 minut dorzucamy warzywa, mogą to być marchew, pietruszka, ziemniaki, cebula oraz czosnek.
  5. Karkówkę pieczemy jeszcze 45 minut z warzywami lub jeśli nie dodajesz warzyw pieczemy 30 minut. Karczek po upieczeniu podajemy razem z pieczonymi warzywami. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Po upieczeniu karczek pieczony pozostawiamy do częściowego przestygnięcia, nie tylko łatwiej będzie Ci pokroić mięso na plastry, ale również będzie smaczniejsze. Karkówka pieczona podczas stygnięcia zatrzyma część soków powstałych podczas pieczenia.

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Schab pieczony

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.84

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments