Karkówka pieczona

Przepis na karkówkę pieczoną | Karkówka pieczona
Przepis na karkówkę pieczoną | Karkówka pieczona

Rozpływająca się karkówka pieczona z piekarnika to jedno z bardziej klasycznych dań obiadowych. Nie wyobrażam sobie ważnych uroczystości rodzinnych bez pieczonego karczku, pieczonej szynki, czy pieczonego schabu. Mój przepis na karczek pieczony w całości jest bardzo łatwy do przygotowania, używam tylko naturalnych i łatwo dostępnych składników. Charakterystyczny smak słodko-gorzki, który idealnie pasuję do mięciutkiej karkówki z piekarnika uzyskuję z połączenia miodu i musztardy stołowej. Dzięki czemu uzyskuję naprawdę dobry karczek pieczony w piekarniku.

Soczysta karkówka pieczona w całości

Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić soczystą karkówkę w piekarniku. Tutaj oprócz dobrej jakości mięsa bardzo ważna jest marynata, musi być odpowiednio przygotowana, a mięso dobrze zamarynowane. Dodatkowo zamarynowana karkówka przed pieczeniem w piekarniku powinna poleżakować przynajmniej kilka godzin. Więc jak upiec karczek żeby był soczysty? Wykorzystując naczynie żaroodporne karkówka pieczona w piekarniku może być równie dobra, co karkówka pieczona w rękawie. Skoro już wiesz, co zrobić żeby karkówka była miękka i soczysta, to warto się zabrać za mój przepis i przygotować karczek pieczony w piekarniku na obiad 😊

Składniki:

  • 2 kg karczku (karkówki)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki musztardy stołowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 4 łyżki bulionu (opcjonalnie)

Co będzie potrzebne?
— ręcznik papierowy, naczynie żaroodporne.

Przepis na karkówkę pieczoną

  1. W pierwszej kolejności myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym mięso. Następnie mieszamy wszystkie składniki marynaty. Powstałą mieszanką dokładnie nacieramy karczek i pozostawiamy do zamarynowania na co najmniej 2 godziny w lodówce.
  2. Karczek po marynowaniu przekładamy do naczynia żaroodpornego, naczynie zakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ na grzanie góra-dół i pieczemy przez 90 minut.
  3. Pieczony karczek należy podlewać od czasu do czasu powstałym sosem podczas pieczenia. Następnie po upływie 90 minut dorzucamy warzywa, mogą to być marchew, pietruszka, ziemniaki, cebula oraz czosnek.
  4. Karkówkę pieczemy jeszcze 45 minut z warzywami lub jeśli nie dodajesz warzyw pieczemy 30 minut. Karczek po upieczeniu podajemy razem z pieczonymi warzywami. Smacznego!

Po upieczeniu karczek pieczony pozostawiamy do częściowego przestygnięcia, nie tylko łatwiej będzie Ci pokroić mięso na plastry, ale również będzie smaczniejsze. Karkówka pieczona podczas stygnięcia zatrzyma część soków powstałych podczas pieczenia.

Zobacz również: Schab pieczony

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (78 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments