Szukasz sprawdzonego przepisu na pieczony soczysty karczek? Moja karkówka pieczona wychodzi zawsze bardzo soczyście, dzięki kilku prostym trikom, które znajdziesz w moim przepisie. Niewątpliwie kluczem do sukcesu jest odpowiednie marynowanie mięsa, ale także zioła i przyprawy 🌿❤
Na skróty
Rozpływająca się karkówka pieczona z piekarnika to jedno z bardziej klasycznych dań obiadowych. Nie wyobrażam sobie ważnych uroczystości rodzinnych bez pieczonego karczku, pieczonej szynki, czy pieczonego schabu. Mój przepis na karczek pieczony w całości jest bardzo łatwy do przygotowania, używam tylko naturalnych i łatwo dostępnych składników. Charakterystyczny smak słodko-gorzki, który idealnie pasuję do mięciutkiej karkówki z piekarnika uzyskuję z połączenia miodu i musztardy stołowej. Dzięki czemu uzyskuję naprawdę dobry karczek pieczony w piekarniku.
Soczysta karkówka pieczona w całości
Z mojego przepisu dowiesz się jak zrobić soczystą karkówkę w piekarniku. Tutaj oprócz dobrej jakości mięsa bardzo ważna jest marynata, musi być odpowiednio przygotowana, a mięso dobrze zamarynowane. Dodatkowo zamarynowana karkówka przed pieczeniem w piekarniku powinna poleżakować przynajmniej kilka godzin. Więc jak upiec karczek żeby był soczysty? Wykorzystując naczynie żaroodporne karkówka pieczona w piekarniku może być równie dobra, co karkówka pieczona w rękawie. Skoro już wiesz, co zrobić żeby karkówka była miękka i soczysta, to warto się zabrać za mój przepis i przygotować karczek pieczony w piekarniku na obiad 😊
Zanim zaczniesz przygotowywać pieczoną karkówkę, przeczytaj cały przepis, opis, który zawiera cenne wskazówki oraz zapoznaj się z tabelą wartości odżywczych.
Składniki
- 2 kg karczku (karkówki)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki bulionu (opcjonalnie)
Co będzie potrzebne?
— ręcznik papierowy, naczynie żaroodporne.
Przepis na karkówkę pieczoną
- W pierwszej kolejności myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym mięso. Następnie mieszamy lub blendujem wszystkie składniki marynaty na jednolity sos.
- Powstałą mieszanką dokładnie nacieramy karczek i pozostawiamy do zamarynowania na co najmniej 2 godziny w lodówce, a najlepiej na całą noc.
- Karczek po marynowaniu przekładamy do naczynia żaroodpornego, naczynie zakrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ℃ na grzanie góra-dół i pieczemy przez 90 minut.
- Pieczony karczek należy podlewać od czasu do czasu powstałym sosem podczas pieczenia. Następnie po upływie 90 minut dorzucamy warzywa, mogą to być marchew, pietruszka, ziemniaki, cebula oraz czosnek.
- Karkówkę pieczemy jeszcze 45 minut z warzywami lub jeśli nie dodajesz warzyw pieczemy 30 minut. Karczek po upieczeniu podajemy razem z pieczonymi warzywami. Smacznego!
Po upieczeniu karczek pieczony pozostawiamy do częściowego przestygnięcia, nie tylko łatwiej będzie Ci pokroić mięso na plastry, ale również będzie smaczniejsze. Karkówka pieczona podczas stygnięcia zatrzyma część soków powstałych podczas pieczenia.
Zobacz również: Schab pieczony
Tabela wartości odżywczych
Wartości odżywcze dla całego przepisu
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Całkowite wartości odżywcze | 5508.32 | 381.56 | 446.29 | 25.79 | 0.34 |
Wartości odżywcze na 100 g porcji
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Wartości odżywcze na porcję | 255.49 | 17.70 | 20.70 | 1.20 | 0.02 |
Wartości odżywcze zostały obliczone na podstawie składników użytych w przepisie na pieczoną karkówkę. Rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od dokładnych rozmiarów porcji, specyficznych składników i modyfikacji przepisu.
Szacunkowe wartości odżywcze składników na 100 g
Składnik | Kalorie (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Węglowodany (g) | Błonnik (g) |
---|---|---|---|---|---|
Karczek (karkówka) | 250 | 19 | 20 | 0 | 0 |
Miód | 304 | 0.3 | 0 | 82 | 0.2 |
Musztarda stołowa | 66 | 3.7 | 3.3 | 5.3 | 2.8 |
Koncentrat pomidorowy | 82 | 4.3 | 0.5 | 18.9 | 3.7 |
Masło | 717 | 0.9 | 81 | 0.1 | 0 |
Bulion (opcjonalnie) | 15 | 1 | 1 | 1 | 0 |
Zdrowe odżywianie oraz pilnowanie balansu kalorycznego są kluczowymi elementy utrzymania dobrego stanu zdrowia, a także osiągania i zachowania optymalnej masy ciała. Istotne jest, aby podejście do tematu kaloryczności posiłków było świadome i poprzedzone odpowiednią wiedzą. Co oznacza nie tylko liczenie kalorii, ale także zwracanie uwagi na jakość spożywanych pokarmów oraz ich wpływ na organizm. Najważniejsze w zdrowym odżywianiu jest, aby zachować różnorodną i zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze i makroelementy.