Schab pieczony

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Soczysta pieczeń szefa kuchni, czyli schab pieczony w przyprawach to niecodzienna kompozycja przypraw połączona z doskonałym aromatem świeżo pieczonego mięsa. Pieczeń ze schabu sprawdzi się wyśmienicie równie jako solidna porcja do obiadu lub w plasterkach na kanapki. Przepis na schab pieczony w przyprawach warto mieć gdzieś w tajemnym notatniku z najlepszymi recepturami. Schab pieczony z tego przepisu zawsze smakuje, jest soczysty i delikatny, pięknie pachnie, a co najważniejsze – przygotowuje się go praktycznie bez użycia tłuszczu! 😉

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis schab pieczony, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Peklowanie:

  • 2 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku

Schab pieczony:

Reklamy Ads By Google

  • 2 kg schabu wieprzowego
  • 200 ml bulionu rosołowego
  • 25 g masła
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku

Marynata:

  • łyżeczka soli
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • pół łyżeczki suszonej cebuli
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki ziaren gorczycy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Przepis na schab pieczony

  1. PEKLOWANIE MIĘSA
    Dokładnie umyj schab, oczyść ze zbędnych resztek. Następnie rozpuść 3 łyżki soli w dwóch litrach zimnej wody i zalej mięso w dużym naczyniu. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Odstaw do lodówki na 48 godzin. Ważne, aby solanka dokładnie przykrywała całe mięso, oraz aby co około 6 godzin przekręć schab.
  2. PRZYGOTOWANIE MARYNATY
    Dokładnie połącz wszystkie składniki i natrzyj mięso. Włóż schab do naczynia żaroodpornego, podlej delikatnie bulionem, dodaj masło, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. PIECZENIE MIĘSA
    Wstaw mięso do nagrzanego piekarnika do 190°C. Piecz góra dół, bez przekręcania schabu na środkowym poziomie przez 90 minut. Następnie przez kolejne 30 minut piecz bez przykrycia. Smacznego!
  5. Reklamy Ads By Google

Wskazówki:
Mięso pieczemy 60 minut na każdy kilogram wagi.

Reklamy Ads By Google

Schab pieczony w przyprawach od razu po upieczeniu możesz wyjąć z piekarnika. Zaczekaj chwilę, aż przestygnie. Możesz podawać go na kanapki lub bezpośrednio do obiadu. Wyśmienicie smakuję razem z ziemniaczkami puree i mizerią posypaną świeżym koperkiem.

Zobacz również: Pieczona pierś z indyka

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments