Schab pieczony

Przepis na schab pieczony w przyprawach | Soczysta pieczeń szefa kuchni
Przepis na schab pieczony w przyprawach | Soczysta pieczeń szefa kuchni

Soczysta pieczeń szefa kuchni, czyli schab pieczony w przyprawach to niecodzienna kompozycja przypraw połączona z doskonałym aromatem świeżo pieczonego mięsa. Pieczeń ze schabu sprawdzi się wyśmienicie równie jako solidna porcja do obiadu lub w plasterkach na kanapki. Przepis na schab pieczony w przyprawach warto mieć gdzieś w tajemnym notatniku z najlepszymi recepturami. Schab pieczony z tego przepisu zawsze smakuje, jest soczysty i delikatny, pięknie pachnie, a co najważniejsze – przygotowuje się go praktycznie bez użycia tłuszczu! 😉

Składniki:

Peklowanie:

  • 2 litry wody
  • 3 łyżki soli
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku

Schab pieczony:

Marynata:

  • gorczyca
  • sól i pieprz czarny
  • papryka słodka mielona
  • gałka muszkatołowa
  • cebula
  • kminek

Przepis na schab pieczony

  1. PEKLOWANIE MIĘSA
    Dokładnie umyj schab, oczyść ze zbędnych resztek. Następnie rozpuść 3 łyżki soli w dwóch litrach zimnej wody i zalej mięso w dużym naczyniu. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Odstaw do lodówki na 48 godzin. Ważne, aby solanka dokładnie przykrywała całe mięso, oraz aby co około 6 godzin przekręć schab.
  2. PRZYGOTOWANIE MARYNATY
    Dokładnie połącz wszystkie składniki i natrzyj mięso. Włóż schab do naczynia żaroodpornego, podlej delikatnie bulionem, dodaj masło, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek.
  3. PIECZENIE MIĘSA
    Wstaw mięso do nagrzanego piekarnika do 190°C. Piecz góra dół, bez przekręcania schabu na środkowym poziomie przez 90 minut. Następnie przez kolejne 30 minut piecz bez przykrycia. Smacznego!

Wskazówki:
Mięso pieczemy 60 minut na każdy kilogram wagi.

Schab pieczony w przyprawach od razu po upieczeniu możesz wyjąć z piekarnika. Zaczekaj chwilę, aż przestygnie. Możesz podawać go na kanapki lub bezpośrednio do obiadu. Wyśmienicie smakuję razem z ziemniaczkami puree i mizerią posypaną świeżym koperkiem.

Zobacz również: Pieczona pierś z indyka

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (59 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
4
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x