Na skróty
Soczysta pieczeń szefa kuchni, czyli schab pieczony w przyprawach to niecodzienna kompozycja przypraw połączona z doskonałym aromatem świeżo pieczonego mięsa. Pieczeń ze schabu sprawdzi się wyśmienicie równie jako solidna porcja do obiadu lub w plasterkach na kanapki. Przepis na schab pieczony w przyprawach warto mieć gdzieś w tajemnym notatniku z najlepszymi recepturami. Schab pieczony z tego przepisu zawsze smakuje, jest soczysty i delikatny, pięknie pachnie, a co najważniejsze – przygotowuje się go praktycznie bez użycia tłuszczu! 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis schab pieczony, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Peklowanie:
- 2 litry wody
- 3 łyżki soli
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 4 ząbki czosnku
Schab pieczony:
- 2 kg schabu wieprzowego
- 200 ml bulionu rosołowego
- 25 g masła
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 4 ząbki czosnku
Marynata:
- łyżeczka soli
- łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- pół łyżeczki suszonej cebuli
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przepis na schab pieczony
- PEKLOWANIE MIĘSA
Dokładnie umyj schab, oczyść ze zbędnych resztek. Następnie rozpuść 3 łyżki soli w dwóch litrach zimnej wody i zalej mięso w dużym naczyniu. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Odstaw do lodówki na 48 godzin. Ważne, aby solanka dokładnie przykrywała całe mięso, oraz aby co około 6 godzin przekręć schab. - PRZYGOTOWANIE MARYNATY
Dokładnie połącz wszystkie składniki i natrzyj mięso. Włóż schab do naczynia żaroodpornego, podlej delikatnie bulionem, dodaj masło, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. - PIECZENIE MIĘSA
Wstaw mięso do nagrzanego piekarnika do 190°C. Piecz góra dół, bez przekręcania schabu na środkowym poziomie przez 90 minut. Następnie przez kolejne 30 minut piecz bez przykrycia. Smacznego!
Wskazówki:
Mięso pieczemy 60 minut na każdy kilogram wagi.
Schab pieczony w przyprawach od razu po upieczeniu możesz wyjąć z piekarnika. Zaczekaj chwilę, aż przestygnie. Możesz podawać go na kanapki lub bezpośrednio do obiadu. Wyśmienicie smakuję razem z ziemniaczkami puree i mizerią posypaną świeżym koperkiem.
Zobacz również: Pieczona pierś z indyka
Oceń ten przepis!