Wigilijny kompot z suszu

Reklamy Ads By Google

Wigilijny kompot z suszu gotujemy zazwyczaj raz w roku, między innymi właśnie dlatego jest tak wyjątkowy. Mój przepis na kompot z suszu to wyjątkowa kompozycja suszonych i wędzonych owoców oraz przypraw, dzięki czemu jest bardzo esencjonalny. Jednak każdy kompot z suszu może wyglądać zupełnie inaczej. W zależności od regionu oraz tradycji tradycyjny kompot wigilijny może być ugotowany wyłącznie z suszonych jabłek oraz śliwek. Co oczywiście nie ujmuje mu statusu najlepszego kompotu wigilijnego. Jednak ten najbogatszy smak można osiągnąć jedynie łącząc wszystkie składniki z mojego przepisu.

W moim przepisie nie zabrakło również najpopularniejszych cytrusów, które nadają głębi smaku i aromatu. Oczywiście można je pominąć, polecam jednak chociaż raz spróbować kompot z suszonych owoców z dodatkiem cytryny i pomarańczy.

Reklamy Ads By Google

Jeśli nie przepadasz za jakimś składnikiem lub nie udało Ci się go kupić, to nic nie szkodzi. W przepisie na bieżąco zanotowałem kilka zamienników lub składników, które można pominąć. Ponieważ przepis na kompot z suszu może być Twoim własnym dziełem.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis wigilijny kompot z suszu, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • po 100 g suszonych jabłek, gruszek, śliwek, moreli
  • po 50 g wędzonych jabłek, gruszek — opcjonalnie
  • suszona żurawina — opcjonalnie
  • gwiazdka anyżu
  • kilka goździków
  • laska cynamonu
  • pomarańcza
  • pół cytryny
  • 4 litry wody
  • cukier — opcjonalnie
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , , ,

Przepis na wigilijny kompot z suszu

  1. Zanim przystąpimy do gotowania kompotu z suszu, wszystkie owoce dokładnie płuczemy na sicie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie umyte owoce wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i zakrywamy pokrywką. Owoce pozostawiamy do namoczenia na przynajmniej 1 godzinę, najlepiej na całą noc.
  2. Następnie kiedy owoce napęcznieją dodajemy dodatki: anyż (można pominąć), goździki, cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Natomiast jeśli korzystasz z mielonych przypraw dodaj je pod koniec gotowania.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Owoce doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu, tak by kompot wigilijny tylko delikatnie się gotował. Następnie po około 30 minutach od zagotowania dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy.
  5. Całość mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez maksymalnie 10 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Kompot z suszu jest już prawie gotowy, jednak najpierw odstawiamy go do przestygnięcia na około 2 godziny, a następnie odcedzamy i przelewamy do dzbanków. Po odcedzeniu z owoców powinno zostać około 2 litrów mocnego naparu kompotu wigilijnego. Resztę owoców, które pozostały można podać na półmiskach w porze podwieczorku.
  8. Reklamy Ads By Google

Wigilijny kompot z suszu to częsta tradycja na wielu świątecznych stołach. Z mojego przepisu powstaje około 2 litry tego świątecznego naparu, który ja zazwyczaj rozcieńczam 1 do 1 z wodą. Kompot z suszu można podawać zarówno ciepły jaki i schłodzony, jednak chyba najlepszy jest wtedy, kiedy postoi w lodówce przez całą noc. Nabiera wówczas jeszcze bardziej wyrazistego aromatu.

Zobacz również: Wieloowocowy zimowy kompot

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments