Wigilijny kompot z suszu gotujemy zazwyczaj raz w roku, między innymi właśnie dlatego jest tak wyjątkowy. Mój przepis na kompot z suszu to wyjątkowa kompozycja suszonych i wędzonych owoców oraz przypraw, dzięki czemu jest bardzo esencjonalny. Jednak każdy kompot z suszu może wyglądać zupełnie inaczej. W zależności od regionu oraz tradycji tradycyjny kompot wigilijny może być ugotowany wyłącznie z suszonych jabłek oraz śliwek. Co oczywiście nie ujmuje mu statusu najlepszego kompotu wigilijnego. Jednak ten najbogatszy smak można osiągnąć jedynie łącząc wszystkie składniki z mojego przepisu.
Na skróty
W moim przepisie nie zabrakło również najpopularniejszych cytrusów, które nadają głębi smaku i aromatu. Oczywiście można je pominąć, polecam jednak chociaż raz spróbować kompot z suszonych owoców z dodatkiem cytryny i pomarańczy.
Jeśli nie przepadasz za jakimś składnikiem lub nie udało Ci się go kupić, to nic nie szkodzi. W przepisie na bieżąco zanotowałem kilka zamienników lub składników, które można pominąć. Ponieważ przepis na kompot z suszu może być Twoim własnym dziełem.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis wigilijny kompot z suszu, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- po 100 g suszonych jabłek, gruszek, śliwek, moreli
- po 50 g wędzonych jabłek, gruszek — opcjonalnie
- suszona żurawina — opcjonalnie
- gwiazdka anyżu
- kilka goździków
- laska cynamonu
- pomarańcza
- pół cytryny
- 4 litry wody
- cukier — opcjonalnie
Przepis na wigilijny kompot z suszu
- Zanim przystąpimy do gotowania kompotu z suszu, wszystkie owoce dokładnie płuczemy na sicie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie umyte owoce wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i zakrywamy pokrywką. Owoce pozostawiamy do namoczenia na przynajmniej 1 godzinę, najlepiej na całą noc.
- Następnie kiedy owoce napęcznieją dodajemy dodatki: anyż (można pominąć), goździki, cynamon oraz skórkę z pomarańczy. Natomiast jeśli korzystasz z mielonych przypraw dodaj je pod koniec gotowania.
- Owoce doprowadzamy do zagotowania i gotujemy na wolnym ogniu, tak by kompot wigilijny tylko delikatnie się gotował. Następnie po około 30 minutach od zagotowania dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy.
- Całość mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez maksymalnie 10 minut.
- Kompot z suszu jest już prawie gotowy, jednak najpierw odstawiamy go do przestygnięcia na około 2 godziny, a następnie odcedzamy i przelewamy do dzbanków. Po odcedzeniu z owoców powinno zostać około 2 litrów mocnego naparu kompotu wigilijnego. Resztę owoców, które pozostały można podać na półmiskach w porze podwieczorku.
Wigilijny kompot z suszu to częsta tradycja na wielu świątecznych stołach. Z mojego przepisu powstaje około 2 litry tego świątecznego naparu, który ja zazwyczaj rozcieńczam 1 do 1 z wodą. Kompot z suszu można podawać zarówno ciepły jaki i schłodzony, jednak chyba najlepszy jest wtedy, kiedy postoi w lodówce przez całą noc. Nabiera wówczas jeszcze bardziej wyrazistego aromatu.
Zobacz również: Wieloowocowy zimowy kompot