Wieloowocowy zimowy kompot

Wieloowocowy zimowy kompot
Wieloowocowy zimowy kompot

Kiedyś trudno było sobie wyobrazić obiad bez kompotu. Obecnie częściej wybiera się herbatę czy kawę. Wiele osób preferuje nawet zwykłą wodę, a jeżeli sięga po jakiś napój owocowy, to zazwyczaj jest to sok z kartonika. Takie gotowe soki owocowe przygotowuje się zazwyczaj z koncentratów, z dodatkiem jakichś substancji słodzących, a nawet barwników, sztucznych aromatów i środków konserwujących. Zdrowe to nie jest, a smak również pozostawia sporo do życzenia. Dlatego warto sięgnąć do lamusa, aby ocalić od zapomnienia tradycyjny zimowy kompot.

Zimowy kompot wieloowocowy na rozgrzewkę

Przepis na kompot jest banalnie prosty i przede wszystkim błyskawiczny w wykonaniu. Wystarczy sięgnąć po owoce, które w okresie zimowym naprawdę łatwo dostać – jabłka, gruszki, pomarańcza i grejpfruty tworzą naprawdę cudowną kompozycję aromatyczno-smakową. A jeżeli dorzuci się jeszcze kilka goździków i sok truskawkowy oraz malinowy, to powstaje napój boski. Zimowy kompot cudownie rozgrzeje od środka w najbardziej mroźne dni. Jego wieloowocowy smak natomiast będzie się kojarzyć ze słonecznymi i ciepłymi dniami wakacyjnymi.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 jabłka
  • gruszka
  • pomarańcza
  • grejpfrut
  • 50 ml soku truskawkowego
  • 150 ml soku malinowego
  • 6 szt goździków

Jak przygotować zimowy kompot?

  1. Wlej do garnka 2L wody, ustaw na kuchence i podgrzewaj. Umyj owoce, cytrusy razem ze skórką pokrój w plastry, jabłka i gruszkę przedziel na pół, wytnij środek, również pokrój w plastry. (powiano wyjść 2 plasterki grejpfruta, oraz 5 plasterków pomarańczy)
  2. Wrzuć do wody jabłka, gruszkę, goździki oraz wyciśnij sok z „piętek” pomarańczy i grejpfruta. Całość gotuj 5 minut pod przykryciem.
  3. Podczas gotowania wlej sok truskawkowy, oraz malinowy, następnie wrzuć pozostałe plasterki cytrusów i gotuj jeszcze przez chwilę.
  4. Pozostaw do przestudzenia. Kompot najlepiej smakuję w temperaturze około 50°C.
4.86/5 (7)

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 3 = 5