Wieloowocowy zimowy kompot

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety: , , , ,

Kiedyś trudno było sobie wyobrazić obiad bez kompotu. Obecnie częściej wybiera się herbatę czy kawę. Wiele osób preferuje nawet zwykłą wodę, a jeżeli sięga po jakiś napój owocowy, to zazwyczaj jest to sok z kartonika. Takie gotowe soki owocowe przygotowuje się zazwyczaj z koncentratów, z dodatkiem jakichś substancji słodzących, a nawet barwników, sztucznych aromatów i środków konserwujących. Zdrowe to nie jest, a smak również pozostawia sporo do życzenia. Dlatego warto sięgnąć do lamusa, aby ocalić od zapomnienia tradycyjny zimowy kompot.

Reklamy Ads By Google

Zimowy kompot wieloowocowy na rozgrzewkę

Przepis na kompot jest banalnie prosty i przede wszystkim błyskawiczny w wykonaniu. Wystarczy sięgnąć po owoce, które w okresie zimowym naprawdę łatwo dostać – jabłka, gruszki, pomarańcza i grejpfruty tworzą naprawdę cudowną kompozycję aromatyczno-smakową. A jeżeli dorzuci się jeszcze kilka goździków i sok truskawkowy oraz malinowy, to powstaje napój boski. Zimowy kompot cudownie rozgrzeje od środka w najbardziej mroźne dni. Jego wieloowocowy smak natomiast będzie się kojarzyć ze słonecznymi i ciepłymi dniami wakacyjnymi.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis wieloowocowy zimowy kompot, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 2 jabłka
  • gruszka
  • pomarańcza
  • grejpfrut
  • 50 ml soku truskawkowego
  • 150 ml soku malinowego
  • 6 goździków
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na zimowy kompot

  1. Wlej do garnka 2L wody, ustaw na kuchence i podgrzewaj. Umyj owoce, cytrusy razem ze skórką pokrój w plastry, jabłka i gruszkę przedziel na pół, wytnij środek, również pokrój w plastry. (powiano wyjść 2 plasterki grejpfruta, oraz 5 plasterków pomarańczy)
  2. Wrzuć do wody jabłka, gruszkę, goździki oraz wyciśnij sok z “piętek” pomarańczy i grejpfruta. Całość gotuj 5 minut pod przykryciem.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Podczas gotowania wlej sok truskawkowy, oraz malinowy, następnie wrzuć pozostałe plasterki cytrusów i gotuj jeszcze przez chwilę.
  5. Pozostaw do przestudzenia. Kompot najlepiej jeśli jest przestudzony do około 50°C.
  6. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Kompot wigilijny z suszu

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

2 osoby ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments