Na skróty
Kiedyś trudno było sobie wyobrazić obiad bez kompotu. Obecnie częściej wybiera się herbatę czy kawę. Wiele osób preferuje nawet zwykłą wodę, a jeżeli sięga po jakiś napój owocowy, to zazwyczaj jest to sok z kartonika. Takie gotowe soki owocowe przygotowuje się zazwyczaj z koncentratów, z dodatkiem jakichś substancji słodzących, a nawet barwników, sztucznych aromatów i środków konserwujących. Zdrowe to nie jest, a smak również pozostawia sporo do życzenia. Dlatego warto sięgnąć do lamusa, aby ocalić od zapomnienia tradycyjny zimowy kompot.
Zimowy kompot wieloowocowy na rozgrzewkę
Przepis na kompot jest banalnie prosty i przede wszystkim błyskawiczny w wykonaniu. Wystarczy sięgnąć po owoce, które w okresie zimowym naprawdę łatwo dostać – jabłka, gruszki, pomarańcza i grejpfruty tworzą naprawdę cudowną kompozycję aromatyczno-smakową. A jeżeli dorzuci się jeszcze kilka goździków i sok truskawkowy oraz malinowy, to powstaje napój boski. Zimowy kompot cudownie rozgrzeje od środka w najbardziej mroźne dni. Jego wieloowocowy smak natomiast będzie się kojarzyć ze słonecznymi i ciepłymi dniami wakacyjnymi.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis wieloowocowy zimowy kompot, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki:
- 2 litry wody
- 2 jabłka
- gruszka
- pomarańcza
- grejpfrut
- 50 ml soku truskawkowego
- 150 ml soku malinowego
- 6 goździków
Przepis na zimowy kompot
- Wlej do garnka 2L wody, ustaw na kuchence i podgrzewaj. Umyj owoce, cytrusy razem ze skórką pokrój w plastry, jabłka i gruszkę przedziel na pół, wytnij środek, również pokrój w plastry. (powiano wyjść 2 plasterki grejpfruta, oraz 5 plasterków pomarańczy)
- Wrzuć do wody jabłka, gruszkę, goździki oraz wyciśnij sok z “piętek” pomarańczy i grejpfruta. Całość gotuj 5 minut pod przykryciem.
- Podczas gotowania wlej sok truskawkowy, oraz malinowy, następnie wrzuć pozostałe plasterki cytrusów i gotuj jeszcze przez chwilę.
- Pozostaw do przestudzenia. Kompot najlepiej jeśli jest przestudzony do około 50°C.
Zobacz również: Kompot wigilijny z suszu
Oceń ten przepis!