Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką

Sernik na zimno z truskawkami i galaretką to pyszny, truskawkowy poemat. Delikatny biszkopt, kremowa masa z serków oraz truskawki skąpane w galaretce to połączenie wprost idealne. Schłodzony deser doskonale sprawdzi się w upalne, letnie dni, szczególnie w trakcie sezonu truskawkowego. Oczywiście sernik na zimno również dobrze smakuję z innymi owocami, to jednak moim zdaniem najlepszy jest właśnie z truskawkami 😀

Słodki poemat na upalne lato to… sernik na zimno z truskawkami!

Mój sernik na zimno z truskawkami i galaretką nie jest typowym sernikiem na zimno 😄 Ponieważ do przygotowania niezbędny będzie biszkopt, ale zapewniam, że przygotowuję się go bardzo szybko i tak samo szybko piecze. Przygotowanie biszkoptu trwa niecałe 5 minut, a pieczenie 10 minut, więc jest na prawdę łatwy w przygotowaniu. Znacznie dłużej musimy czekać, aż masa serkowa zastygnie, czy galaretka stężeję. Mimo to sernik na zimno z truskawkami i galaretką jest wart czekania ☺

Sernik na zimno jest bardzo smaczny i naturalny, bez zbędnych konserwantów czy ulepszaczy. Biszkopt przygotowany jest tylko i wyłącznie z jajek, mąki i cukru z odrobiną proszku do pieczenia. Przygotowany według starannie skomponowanej receptury wyrasta świetnie i bardzo dobrze smakuję!

Składniki na sernik na zimno:

Biszkopt

  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 70 g drobnego cukru
  • 3 g proszku do pieczenia (3/4 łyżeczki)
  • masło

Masa serkowa

  • 660 g serków homogenizowanych o smaku waniliowym
  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka cukru pudru
  • saszetka Śmietan-Fix
  • saszetka Żelatyna-Fix — pamiętaj, aby przed dodaniem do masy przygotować roztwór według wskazówek na opakowaniu.

Galaretka

Przepis na sernik na zimno z truskawkami

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180℃, następnie wykładamy dno tortownicy papierem do pieczenia — Przykrywamy papierem spód, nakładamy z góry obręcz, następnie zapinamy, przyciskając papier i odcinamy nożyczkami zbędne boki. Formę i papier do pieczenia smarujemy masłem.
  2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy drobny cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez około 6 – 7 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.
  3. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas delikatnie mieszamy łopatką lub mikserem na najniższych obrotach.
  4. Ciasto wylewamy na papier do pieczenia, tak aby zakrył równomiernie całą powierzchnię. Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy przez około 10 minut.
  5. Biszkopt po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy saszetkę Żelatyna-Fix według wskazówek na opakowaniu. — Polecam przygotowanie żelatyny w wysokiej szklance, ale takiej w której można będzie dobrze zmiksować żelatynę.
  6. W miseczce miksujemy mikserem śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Dodajemy Śmietan-Fix i ubijamy śmietankę na sztywną bitą śmietanę, następnie po ubiciu śmietanki cały czas miksując dodajmy serki homogenizowane. Kiedy wszystko dobrze wymieszamy dodajemy stopniowo do masy, cały czas miksując przygotowany według wskazówek na opakowaniu Żelatyna-Fix.
  7. Powstałą masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy galaretki według wskazówek na opakowaniu i również pozostawiamy do przestygnięcia — Galaretki najlepiej jest schłodzić do temperatury pokojowej, następnie umieścić je w lodówce w celu połowicznego stężenia. Galaretki przed wylaniem na masę serową powinny być tężejące, ale nie zastygnięte.
  8. Następnie kiedy masa serkowa zastygnie i galaretka jest połowicznie stężała układamy na białej masie połówki truskawek. Truskawki uprzednio myjemy i osuszamy. Owoce zalewamy powoli galaretką. Następnie odstawiamy do stężenia.

Przygotowanie sernika na zimno z truskawkami wymaga upieczenia biszkoptu, przygotowania masy z serków, następnie galaretki. Wszystko jest dość łatwe, a efekt końcowy bardzo smaczny!

Zobacz również: 10 powodów, dla których warto jeść truskawki

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (38 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Nazywam się Mateusz, jestem szefem w swojej kuchni. Gotuję smacznie i zdrowo, zgodnie z tradycjami, chociaż czasami lubię wtrącić odrobinę świeżości do przyrządzanego dania. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie! Chcesz się ze mną skontaktować? Zobacz zakładkę Współpraca

Komentarze

Obserwuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments
Continue in browser
To install tap Add to Home Screen
Add to Home Screen
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Zainstaluj aplikację Szefpoleca na swoim telefonie.
Zainstaluj
See this post in...
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką
Chrome
Add Sernik na zimno z truskawkami i galaretką to Home Screen
Close

For an optimized experience on mobile, add Sernik na zimno z truskawkami i galaretką shortcut to your mobile device's home screen

1) Press the share button on your browser's menu bar
2) Press 'Add to Home Screen'.
Szefpoleca Chcesz otrzymywać powiadomienia o najnowszych przepisach?
Nie zgadzam się
Zgadzam się

Pliki cookies szefpoleca.pl

Pliki cookies

Używam ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia korzystania z mojej strony. Chcesz dowiedzieć się więcej?