Na skróty
Kiedy w Polsce rozpocznie się sezon na truskawki, stoiska z tymi owocami wyrastają jak grzyby po deszczu. Truskawki jemy wtedy na okrągło i nic dziwnego, bo nie trzeba ich sprowadzać z innych krajów, mają pyszny, soczysty i orzeźwiający smak, a w dodatku kojarzą się z latem. To jednak tylko jeden z wielu powodów, dla których warto jeść truskawki.
Walka z wolnymi rodnikami
Truskawki to bogate źródło przeciwutleniaczy. Dzięki takim składnikom jak kwercetyna czy witamina C, A oraz magnez, truskawki skutecznie zwalczają wolne rodniki, które odpowiedzialne są za szybsze starzenie się organizmu i powstawanie stanów zapalnych. Wysoka zawartość antyoksydantów występująca w owocach jagodowych sprawia także, że następuje znacznie wolniejszy spadek funkcji poznawczych. W połączeniu z manganem obecnym w truskawkach sprzyja to szybkiemu przekazywaniu impulsów nerwowych.
Duża ilość błonnika
Truskawki bogate są również w rozpuszczalny błonnik. Ma to znaczenie przede wszystkim dlatego, że dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów układu krążenia o około 40 procent. Truskawki pomogą też obniżyć poziom złego cholesterolu sprzyjającego powstawaniu zakrzepów i miażdżycy. To jednak nie wszystko – duża ilość błonnika jest także sprzymierzeńcem przy odchudzaniu.
Lepsza kondycja skóry
Przy wszechobecnej chemii, zanieczyszczonym powietrzu i ekspozycji na promieniowanie UV skóra nadmiernie szybko się starzeje. Przeciwutleniacze zawarte w truskawkach pomagają jednak chronić kondycję skóry przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi i procesami zapalnymi, a tym samym opóźniają jej starzenie.
Wspieranie kości i stawów
Wspomniany już mangan zawarty w truskawkach jest nie tylko składnikiem, który korzystnie wpływa na pracę mózgu, ale także umożliwia zachowanie odpowiedniej gęstości kości, a tym samym przeciwdziała osteoporozie. Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości manganu pozwoli też uchronić się przed bolesnymi zapaleniami stawów.
Zobacz również: Smaczliwka wdzięczna – 10 ciekawostek o awokado
Działanie przeciwnowotworowe
W truskawkach znajdują się także antocyjany, które mogą przeciwdziałać rozwojowi raka. Potwierdziły to badania Cornell University sprawdzające zależność między ekspozycją na ekstrakty z truskawek a namnażaniem się komórek raka wątroby.
Mniejsze ryzyko cukrzycy
Choć truskawki są bardzo słodkie, to skutecznie pozwalają zmniejszyć ryzyko cukrzycy. Mangan zawarty w tych owocach odpowiedzialny jest bowiem za kontrolę wydzielania oraz produkcji insuliny, która związana jest z utrzymaniem poziomu glukozy na optymalnym poziomie.
Lepsza przyswajalność witamin
Truskawki są bogate w witaminę A i C, ale jednocześnie zapewniają także lepszą przyswajalność witamin z innych źródeł. Wszystko dzięki manganowi. Jedzenie tych owoców nie tylko więc pozwoli zapewnić sobie dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, ale także skuteczniej uzupełniać wszelkie niedobory.
Lepszy nastrój
Samo jedzenie pysznych rzeczy poprawia nam nastrój. Truskawki są jednak nie tylko słodkie i soczyste, ale także zawierają potas. Ten z kolei wpływa na wydzielanie kortyzolu i adrenaliny, czyli hormonów stresu. Sięgając po garść truskawek, można więc złagodzić niepokój czy nadmierne pobudzenie. Kwas foliowy również znajdujący się w truskawkach zmniejszy natomiast ryzyko wystąpienia depresji poporodowej.
Skuteczna ochrona oczu
Częstą przyczyną utraty wzroku jest zwyrodnienie plamki żółtej. Ryzyko jego wystąpienia narasta z wiekiem. O zdrowie oczu można jednak dbać, włączając do diety odpowiednią ilość kwasu foliowego, który pozwoli zredukować szanse na pojawienie się zwyrodnienia. W truskawkach natomiast kwasu foliowego jest pod dostatkiem.
Lepsza praca tarczycy
Mangan, oprócz wymienionych już wcześniej pozytywnych właściwości, jest także budulcem hormonu tarczycy, która odpowiedzialna jest za poziom tętna, temperaturę ciała, poziom cholesterolu czy cykl menstruacyjny. Jedząc truskawki, można wiec dodatkowo wspomóc pracę tarczycy.
Jak korzystać z właściwości truskawek?
Ze względu na tak liczne właściwości zdrowotne warto jeść truskawki. Należy przy tym pamiętać, że najlepiej jeść je na surowo, bez dodatków, a już szczególnie bez cukru czy śmietany. Osoby, które wolą jednak włączyć te owoce jako składnik posiłku, mają do dyspozycji liczne przepisy. Truskawki świetnie sprawdzą się chociażby przy tworzeniu owsianki z sezonowych owoców. Wystarczy kilka łyżek płatków owsianych zalać mlekiem, wodą czy jogurtem i gotować na wolnym ogniu. Dla urozmaicenia można dodać nieco borówek amerykańskich czy jagód. Większą zawartość białka i błonnika zapewni się natomiast, dodając do truskawkowej owsianki jeszcze trochę zmielonego siemienia lnianego czy otrębów pszennych. Jako orzeźwiająca przekąska truskawki świetnie sprawdzą się zaś zmiksowane z kefirem. Można także zmiksować je z odrobiną cukru, tym samym tworząc truskawkowy sos, który świetnie nada się chociażby jako dodatek do lodów.
Ciekawostki na temat truskawek
Na koniec warto jeszcze wspomnieć o kilku ciekawostkach związanych z truskawkami. Rzymianie wierzyli, że pozwalają one wyleczyć wiele chorób, począwszy od nieświeżego oddechu, jak i po takie dolegliwości jak skłonność do omdleń. Choć współczesna medycyna zdecydowanie odrzuca przepisywanie truskawkom takich właściwości, to owoce te są chętnie wykorzystywane do leczenia innych schorzeń. Szerokie zastosowanie znajduje, chociażby robienie naparu z liści truskawek. W przypadku niedokrwistości albo kamicy żółciowej, jak również jako okład na rany. Rozgniecione owoce wraz z sokiem stosowane są także przy występowaniu licznych plam czy egzemy, a herbata z liści i kwiatów może pomóc szybciej poradzić sobie z przeziębieniem.