
Na skróty
Przepis na miodownik, który umili chwile spędzone razem z najbliższymi. Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą z kaszy mannę. Wierzch ciasta pokrywa pyszna, miodowo- orzechowa polewa. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Miodownik sprawdzi się na każdą okazję, urodziny, imieniny, czy wizyta dalszej rodziny.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis miodownik, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 80 g miodu
- 1 łyżeczka sody
Krem:
- 170 g kaszy manny
- 750 ml mleka
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 g cukru pudru (do masła)
Polewa:
- 150 g masła
- 90 g cukru
- 3 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki gorącej wody
- 150 g blanszowanych migdałów
Przepis na miodownik
Ciasto:
- W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier puder, dokładnie mieszamy, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Następnie pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Mieszamy mąkę z sodą i przesiewamy do miski. Następnie dodajemy roztopione masło z miodem i jajka. Całość dokładnie łączymy i zagniatamy w jednolite ciasto. Następnie wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Ciasto na miodownik dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy, następnie przekładamy do tortownicy o wymiarach około 24 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 12 — 15 minut.
Krem:
- W rondelku łączymy mleko z cukrem, kaszą manną oraz cukrem z wanilią. Całość gotujemy przez około 7 minut, mieszając co jakiś czas. Powstała masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
- Masę przekładamy do miski, następnie przykrywamy folią, tak aby dotykała powierzchni grysiku. Dzięki temu nie powstanie kożuch. Pozostawiamy do wystudzenia poza lodówką.
- Masło łączymy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie porcjami dodajemy krem z kaszy cały czas miksując do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
- Powstały krem dzielimy na 3 części i przekładamy nim miodowe blaty ciasta. Polecam przekładać ciasto z blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dzięki temu krem nie wypłynie. Następnie po przełożeniu prawie gotowy miodownik zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
Polewa:
- Wszystkie składniki oprócz orzechów rozpuszczamy w rondelku i gotujemy chwilę, cały czas mieszając. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Miodownik polewamy po wierzchu, następnie posypujemy posiekanymi migdałami.
- Po zastygnięciu polewy formę ponownie zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Dzięki temu miodownik będzie miękki i odpowiednio wilgotny. Smacznego!
Komentarze