
Przepis na miodownik, który umili chwile spędzone razem z najbliższymi. Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą z kaszy mannę. Wierzch ciasta pokrywa pyszna, miodowo- orzechowa polewa. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Miodownik sprawdzi się na każdą okazję, urodziny, imieniny, czy wizyta dalszej rodziny.
Składniki:
Ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 80 g miodu
- 1 łyżeczka sody
Krem:
- 170 g kaszy manny
- 750 ml mleka
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 80 g cukru pudru (do masła)
Polewa:
- 150 g masła
- 90 g cukru
- 3 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki gorącej wody
- 150 g blanszowanych migdałów
Przepis na miodownik:
Ciasto:
- W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier puder, dokładnie mieszamy, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Następnie pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Mieszamy mąkę z sodą i przesiewamy do miski. Następnie dodajemy roztopione masło z miodem i jajka. Całość dokładnie łączymy i zagniatamy w jednolite ciasto. Następnie wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
- Ciasto na miodownik dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy, następnie przekładamy do tortownicy o wymiarach około 24 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 12 — 15 minut.
Krem:
- W rondelku łączymy mleko z cukrem, kaszą manną oraz cukrem z wanilią. Całość gotujemy przez około 7 minut, mieszając co jakiś czas. Powstała masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
- Masę przekładamy do miski, następnie przykrywamy folią, tak aby dotykała powierzchni grysiku. Dzięki temu nie powstanie kożuch. Pozostawiamy do wystudzenia poza lodówką.
- Masło łączymy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie porcjami dodajemy krem z kaszy cały czas miksując do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
- Powstały krem dzielimy na 3 części i przekładamy nim miodowe blaty ciasta. Polecam przekładać ciasto z blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dzięki temu krem nie wypłynie. Następnie po przełożeniu prawie gotowy miodownik zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
Polewa:
- Wszystkie składniki oprócz orzechów rozpuszczamy w rondelku i gotujemy chwilę, cały czas mieszając. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
- Miodownik polewamy po wierzchu, następnie posypujemy posiekanymi migdałami.
- Po zastygnięciu polewy formę ponownie zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Dzięki temu miodownik będzie miękki i odpowiednio wilgotny. Smacznego!
Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (12 głosów)