Miodownik

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Przepis na miodownik, który umili chwile spędzone razem z najbliższymi. Pyszne, świąteczne ciasto miodowe, przekładane masą z kaszy mannę. Wierzch ciasta pokrywa pyszna, miodowo- orzechowa polewa. Idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Miodownik sprawdzi się na każdą okazję, urodziny, imieniny, czy wizyta dalszej rodziny.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis miodownik, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Ciasto:

  • 700 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 80 g miodu
  • 1 łyżeczka sody

Krem:

Reklamy Ads By Google

Polewa:

  • 150 g masła
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 150 g blanszowanych migdałów
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , , , ,

Przepis na miodownik

Ciasto:

Reklamy Ads By Google

  1. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy miód i cukier puder, dokładnie mieszamy, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Następnie pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  2. Mieszamy mąkę z sodą i przesiewamy do miski. Następnie dodajemy roztopione masło z miodem i jajka. Całość dokładnie łączymy i zagniatamy w jednolite ciasto. Następnie wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ciasto na miodownik dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy, następnie przekładamy do tortownicy o wymiarach około 24 cm i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 12 — 15 minut.
  5. Reklamy Ads By Google

Krem:

Reklamy Ads By Google
  1. W rondelku łączymy mleko z cukrem, kaszą manną oraz cukrem z wanilią. Całość gotujemy przez około 7 minut, mieszając co jakiś czas. Powstała masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.
  2. Masę przekładamy do miski, następnie przykrywamy folią, tak aby dotykała powierzchni grysiku. Dzięki temu nie powstanie kożuch. Pozostawiamy do wystudzenia poza lodówką.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Masło łączymy z cukrem pudrem na jednolitą masę. Następnie porcjami dodajemy krem z kaszy cały czas miksując do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
  5. Powstały krem dzielimy na 3 części i przekładamy nim miodowe blaty ciasta. Polecam przekładać ciasto z blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dzięki temu krem nie wypłynie. Następnie po przełożeniu prawie gotowy miodownik zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania polewy.
  6. Reklamy Ads By Google

Polewa:

  1. Wszystkie składniki oprócz orzechów rozpuszczamy w rondelku i gotujemy chwilę, cały czas mieszając. Następnie odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Miodownik polewamy po wierzchu, następnie posypujemy posiekanymi migdałami.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Po zastygnięciu polewy formę ponownie zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Dzięki temu miodownik będzie miękki i odpowiednio wilgotny. Smacznego!
Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 428
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)