Na skróty
Makaron z truskawkami to idealne połączenie owoców sezonowych z niewielką ilością jogurtu naturalnego tworzących razem niesamowity poemat smaków. Danie świetnie sprawdzi się w upalne czerwcowe dni, kiedy sezon truskawkowy trwa w pełni. Mój przepis na makaron z truskawkami wzbogaciłem o twarożek. Dzięki czemu truskawkowy deser jest nie tylko pyszny i słodki, ale również pożywny i zdrowy.
Przygotowując makaron z truskawkami używam słodkich odmian truskawek typu Polka lub Kent. Dzięki czemu mogę dodawać mniej cukru do gotowego deseru.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z truskawkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 250 g makaronu
- 500 g truskawek
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżki twarogu
Przepis na makaron z truskawkami
- W pierwszej kolejności gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, następnie 3/4 z nich blendujemy, pozostałą resztę kroimy w ćwiartki i odstawiamy na bok.
- Następnie do zmiksowanych truskawek dodajemy jogurt naturalny oraz cukier. Ponownie miksujemy. Cukru możesz dodać tak jak lubisz.
- Makaron wykładamy na talerz, kruszymy twaróg i polewamy musem truskawkowym. Całość dekorujemy pozostałymi truskawkami i miętką. Smacznego!
Zobacz również: Tartaletki z musem truskawkowym