Tartaletki z musem truskawkowym

Przepis na tartaletki z musem truskawkowym
Przepis na tartaletki z musem truskawkowym

Kiedy sezon na truskawki trwa w najlepsze wykorzystujemy słodkie czerwone owoce do większości deserów. I tym razem nie mogło być inaczej! Tartaletki z musem truskawkowym to świetne połączenie smaków rozpoczynającego się lata. Wyraziste kruche ciasto i słodziutki mus truskawkowy. Wręcz idealna przekąska z truskawkami.

Mój przepis na tartaletki z musem truskawkowym jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy połączyć wszystkie składniki na kruche ciasto, wyrobić i upiec małe foremki w piekarniku. Następnie przygotować mus truskawkowy i wypełnić nim tartaletki. Używam słodkich odmian truskawek typu Polka lub Kent, dzięki czemu nie dodaję już cukru do musu 😉 Tartaletki z musem truskawkowym to świetna przekąska dla dzieci na przyjęcia urodzinowe.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła (zimnego)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • jajko
  • szczypta soli
  • 2 galaretki truskawkowe
  • około 1 kg truskawek
  • cukier (opcjonalnie)

Co będzie potrzebne?
foremki do pieczenia – najlepiej metalowe, duży nóż, blat lub stolnica, blender.

Przepis na tartaletki z musem truskawkowym

  1. W pierwszej kolejności zagniatamy ciasto. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pokrojone masło (masło musi być zimne), cukier puder i sól, następnie wszystko siekamy nożem na drobną kruszonkę.
  2. Dodajemy jajko i dokładnie łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto wyszło za suche, możesz dodać łyżkę zimnego mleka i ponownie je wyrobić.
  3. Następnie formujemy kulę, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Pod koniec leżakowania ciasta nagrzewamy piekarnik do 180℃.
  4. Przed wyjęciem ciasta podsypujemy lekko blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm. Następnie wycinamy w cieście kółka nieco większe niż średnica foremek.
  5. Wyciętymi z ciasta krążkami wykładamy foremki, nadmiar ciasta usuwamy, następnie delikatnie dziurawimy spód widelcem. Tartaletki pieczemy przez około 15 minut na złoty kolor. Następnie po wyjęciu pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  6. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy je blenderem na gładką masę. Następnie przekładamy mus do garnka i podgrzewamy do zagotowania.
  7. Kiedy owoce się zagotują dodajemy galaretki i całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretek. Mus truskawkowy możesz dodatkowo posłodzić. Mus zdejmujemy z kuchenki i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
  8. Następnie tężejącym musem wypełniamy babeczki, na wierzch układamy pół truskawki. Tartaletki z musem truskawkowym pozostawiamy do całkowitego stężenia. Smacznego!

Zobacz również: Mini ciasteczka tortowe

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (17 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x