Na skróty
Kiedy sezon na truskawki trwa w najlepsze wykorzystujemy słodkie czerwone owoce do większości deserów. I tym razem nie mogło być inaczej! Tartaletki z musem truskawkowym to świetne połączenie smaków rozpoczynającego się lata. Wyraziste kruche ciasto i słodziutki mus truskawkowy. Wręcz idealna przekąska z truskawkami.
Mój przepis na tartaletki z musem truskawkowym jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy połączyć wszystkie składniki na kruche ciasto, wyrobić i upiec małe foremki w piekarniku. Następnie przygotować mus truskawkowy i wypełnić nim tartaletki. Używam słodkich odmian truskawek typu Polka lub Kent, dzięki czemu nie dodaję już cukru do musu 😉 Tartaletki z musem truskawkowym to świetna przekąska dla dzieci na przyjęcia urodzinowe.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tartaletki z musem truskawkowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła (zimnego)
- 4 łyżki cukru pudru
- jajko
- szczypta soli
- 2 galaretki truskawkowe
- około 1 kg truskawek
- cukier (opcjonalnie)
Co będzie potrzebne?
– foremki do pieczenia – najlepiej metalowe, duży nóż, blat lub stolnica, blender.
Przepis na tartaletki z musem truskawkowym
- W pierwszej kolejności zagniatamy ciasto. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy pokrojone masło (masło musi być zimne), cukier puder i sól, następnie wszystko siekamy nożem na drobną kruszonkę.
- Dodajemy jajko i dokładnie łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto wyszło za suche, możesz dodać łyżkę zimnego mleka i ponownie je wyrobić.
- Następnie formujemy kulę, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Pod koniec leżakowania ciasta nagrzewamy piekarnik do 180℃.
- Przed wyjęciem ciasta podsypujemy lekko blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4 mm. Następnie wycinamy w cieście kółka nieco większe niż średnica foremek.
- Wyciętymi z ciasta krążkami wykładamy foremki, nadmiar ciasta usuwamy, następnie delikatnie dziurawimy spód widelcem. Tartaletki pieczemy przez około 15 minut na złoty kolor. Następnie po wyjęciu pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i miksujemy je blenderem na gładką masę. Następnie przekładamy mus do garnka i podgrzewamy do zagotowania.
- Kiedy owoce się zagotują dodajemy galaretki i całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretek. Mus truskawkowy możesz dodatkowo posłodzić. Mus zdejmujemy z kuchenki i pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
- Następnie tężejącym musem wypełniamy babeczki, na wierzch układamy pół truskawki. Tartaletki z musem truskawkowym pozostawiamy do całkowitego stężenia. Smacznego!
Zobacz również: Mini ciasteczka tortowe