Na skróty
Ciasto murzynek to doskonały deser, który na pewno wywoła nieskrępowany uśmiech na twarzach wszystkich domowników lub gości. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek dla małych i dużych. Co więcej, to pyszne czekoladowe ciasto pod żadnym pozorem nie wolno podawać z innymi deserami, ponieważ z pewnością skradnie całe show 😉 Przez co inne ciasta i desery zostaną nietknięte.
Wilgotne ciasto z dżemem
Ciasto murzynek świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole pośród makowców, bab piaskowych, jajek czy pierogów z kapustą i grzybami. Dzięki dobrze dopracowanej recepturze, ciasto wychodzi aksamitnie czekoladowe, wilgotne i puszyste, co czyni je najprostszym deserem. Tym akcentem, zapraszam Cię po prosty przepis na ciasto murzynka błyskawicznego z konfiturą z wiśni. Ciasto murzynek błyskawiczny to wyborny deser dla całej rodziny!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto murzynek, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 500 ml maślanki
- 250 ml cukru
- 500 g mąki pszennej
- 125 ml oleju
- 2 łyżeczki sody
- 16 gram cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki konfitury z wiśniami
Ciasto murzynek — przepis
- W pierwszej kolejności do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, cukier waniliowy, następnie wszystko dokładnie mieszamy łącząc składniki.
- Następnie dodajemy maślankę i zaczynamy miksować, dodajemy w kilku partiach olej oraz kakao cały czas miksując. Ciasto miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie dodajemy 3 łyżki konfitury z wiśni i dokładnie wszystko jeszcze raz miksujemy.
- Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 30 x 20 cm, którą należy wcześniej natłuścić masłem.
- Ciasto wstawajmy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180°C na grzaniu góra – dół. Smacznego!
Ciasto murzynek — jak podawać?
Gotowe ciasto murzynek możemy polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem, wszystko według uznania. Jednak najlepiej smakuje polany ciemną czekoladą, no i oczywiście podawany z filiżanką gorącej herbatą. Tak, więc podczas gdy murzynek stygnie, możemy wykonać polewę z gorzkiej czekolady.
Polewa na ciasto murzynek
- 100 g czekolady gorzkiej
- 4 łyżki mleka
Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z palnika i dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie czekamy aż czekolada trochę przestygnie (ważne, żeby nie stężała!) i polewamy ciasto murzynek po wierzchu. Smacznego!
Zobacz również: Babka kokosowa