Ciasto murzynek

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Ciasto murzynek to doskonały deser, który na pewno wywoła nieskrępowany uśmiech na twarzach wszystkich domowników lub gości. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek dla małych i dużych. Co więcej, to pyszne czekoladowe ciasto pod żadnym pozorem nie wolno podawać z innymi deserami, ponieważ z pewnością skradnie całe show 😉 Przez co inne ciasta i desery zostaną nietknięte.

Wilgotne ciasto z dżemem

Ciasto murzynek świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole pośród makowców, bab piaskowych, jajek czy pierogów z kapustą i grzybami. Dzięki dobrze dopracowanej recepturze, ciasto wychodzi aksamitnie czekoladowe, wilgotne i puszyste, co czyni je najprostszym deserem. Tym akcentem, zapraszam Cię po prosty przepis na ciasto murzynka błyskawicznego z konfiturą z wiśni. Ciasto murzynek błyskawiczny to wyborny deser dla całej rodziny!

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto murzynek, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 500 ml maślanki
  • 250 ml cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 ml oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 16 gram cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki konfitury z wiśniami
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Ciasto murzynek — przepis

  1. W pierwszej kolejności do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sodę, cukier waniliowy, następnie wszystko dokładnie mieszamy łącząc składniki.
  2. Następnie dodajemy maślankę i zaczynamy miksować, dodajemy w kilku partiach olej oraz kakao cały czas miksując. Ciasto miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Następnie dodajemy 3 łyżki konfitury z wiśni i dokładnie wszystko jeszcze raz miksujemy.
  4. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 30 x 20 cm, którą należy wcześniej natłuścić masłem.
  5. Ciasto wstawajmy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180°C na grzaniu góra – dół. Smacznego!

Ciasto murzynek — jak podawać?

Gotowe ciasto murzynek możemy polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem, wszystko według uznania. Jednak najlepiej smakuje polany ciemną czekoladą, no i oczywiście podawany z filiżanką gorącej herbatą. Tak, więc podczas gdy murzynek stygnie, możemy wykonać polewę z gorzkiej czekolady.

Reklamy Ads By Google

Polewa na ciasto murzynek

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki mleka

Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy z palnika i dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia. Następnie czekamy aż czekolada trochę przestygnie (ważne, żeby nie stężała!) i polewamy ciasto murzynek po wierzchu. Smacznego!

Zobacz również: Babka kokosowa

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.9

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments