Ciasto kawowe

Reklamy Ads By Google

Ciasto kawowe to idealny deser z minimalną ilością pieczenia, ale za to świetnie smakujące schłodzone do przedpołudniowej kawy. Poznaj mój przepis na najłatwiejsze ciasto kawowe — wyjątkowo wilgotne i aromatyczne, z wyraźną nutą kawy, która doskonale komponuje się z delikatną słodyczą. Przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Najważniejsze jest połączenie (w moim przypadku) kawy rozpuszczalnej z wybranymi składnikami, takimi jak śmietanka i żelatyna, a następnie umieszczenie go w lodówce, aby dobrze się schłodziło.

Ciasto na rodzinne spotkania

Posypane kakao, ciasto kawowe stanowi wykwintny dodatek do każdego spotkania z przyjaciółmi czy rodzinnego obiadu. Zarówno amatorzy kawy, jak i smakosze słodkości, znajdą w nim coś dla siebie. Niezależnie od okazji, ciasto kawowe zawsze zachwyci! A ciotki z pewnością poproszą o przepis 😉

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto kawowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Składniki na biszkopt

Reklamy Ads By Google

  • 4 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 g proszku do pieczenia (3/4 łyżeczki)
  • łyżka kakao
  • masło

Składniki na masy

  • 3 x 250 ml śmietanki 30%
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

Reklamy Ads By Google

  • kakao
  • filiżanka kawy
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , , ,

Uwaga!
– wszystkie składniki na biszkopt powinny być z temperatury pokojowej.

Przepis na ciasto kawowe

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180℃. W tym samym czasie dużą formę do pieczenia smarujemy masłem, następnie przyklejamy papier do pieczenia, który również smarujemy masłem.
  2. Jajka wbijamy do miski, dodajemy drobny cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez około 6 – 7 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Następnie do ubitej masy z jajek przesiewamy przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i cały czas delikatnie mieszamy łopatką lub mikserem na najniższych obrotach.
  5. Ciasto wylewamy na papier do pieczenia, tak aby zakrył równomiernie całą powierzchnię. Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy przez około 15 minut.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Masy przygotowujemy dopiero po całkowitym przestygnięciu biszkoptu! Żelatynę i 2 łyżki kawy rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody (około 30 ml) i odstawiamy do ostygnięcia. W miseczce miksujemy mikserem (jedną z trzech) śmietanę z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.
  8. Następnie po ubiciu śmietanki cały czas miksując dodajmy stopniowo do masy przestygniętą żelatynę z kawą. Wystudzony biszkopt nasączamy delikatnie kawą z filiżanki, a następnie wykładamy masę i wyrównujemy. Ciasto kawowe wstawiamy do lodówki na co najmniej półtorej godziny do stężenia.
  9. Reklamy Ads By Google
  10. Następnie przygotowujemy jasną masę, żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody (około 30 ml) i odstawiamy do ostygnięcia. W miseczce miksujemy mikserem (druga z trzech) śmietanę z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.
  11. Następnie po ubiciu śmietanki cały czas miksując dodajmy stopniowo do masy przestygniętą żelatynę, gotową masę wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na co najmniej półtorej godziny do stężenia.
  12. Reklamy Ads By Google
  13. Ponownie przygotowujemy masę z kawą, żelatynę i łyżkę kawy rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody (około 30 ml) i odstawiamy do ostygnięcia. W miseczce miksujemy mikserem (trzecią z trzech) śmietanę z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.
  14. Następnie po ubiciu śmietanki cały czas miksując dodajmy stopniowo do masy przestygniętą żelatynę z kawą, gotową masę wykładamy na ciasto i wyrównujemy.
  15. Reklamy Ads By Google
  16. Gotowe ciasto kawowe ponownie wstawiamy do lodówki na co najmniej półtorej godziny do stężenia. Dopiero po całkowitym stężeniu posypujemy wierzch gorzkim kakao. Smacznego!
  17. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Tiramisu

Przepis na ciasto kawowe
Przepis na ciasto kawowe
Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.96

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 422
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)