Na skróty
Ciasto kawowe to idealny deser z minimalną ilością pieczenia, ale za to świetnie smakujące schłodzone do przedpołudniowej kawy. Poznaj mój przepis na najłatwiejsze ciasto kawowe — wyjątkowo wilgotne i aromatyczne, z wyraźną nutą kawy, która doskonale komponuje się z delikatną słodyczą. Przepis jest niezwykle prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Najważniejsze jest połączenie (w moim przypadku) kawy rozpuszczalnej z wybranymi składnikami, takimi jak śmietanka i żelatyna, a następnie umieszczenie go w lodówce, aby dobrze się schłodziło.
Idealne ciasto na rodzinne spotkania
Posypane kakao, ciasto kawowe stanowi wykwintny dodatek do każdego spotkania z przyjaciółmi czy rodzinnego obiadu. Zarówno amatorzy kawy, jak i smakosze słodkości, znajdą w nim coś dla siebie. Niezależnie od okazji, ciasto kawowe zawsze zachwyci! A ciotki z pewnością poproszą o przepis 😉
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis ciasto kawowe, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Składniki na biszkopt
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- 3 g proszku do pieczenia (3/4 łyżeczki)
- łyżka kakao
- masło
Składniki na masy
- 3 x 250 ml śmietanki 30%
- 6 łyżeczek żelatyny
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- kakao
- filiżanka kawy
Uwaga!
– wszystkie składniki na biszkopt powinny być z temperatury pokojowej.
Przepis na ciasto kawowe
- Nagrzewamy piekarnik do 180℃. W tym samym czasie dużą formę do pieczenia smarujemy masłem, następnie przyklejamy papier do pieczenia, który również smarujemy masłem.
- Jajka wbijamy do miski, dodajemy drobny cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez około 6 – 7 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.
- Następnie do ubitej masy z jajek przesiewamy przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i cały czas delikatnie mieszamy łopatką lub mikserem na najniższych obrotach.
- Ciasto wylewamy na papier do pieczenia, tak aby zakrył równomiernie całą powierzchnię. Biszkopt wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180℃ i pieczemy przez około 15 minut.
- Masy przygotowujemy dopiero po całkowitym przestygnięciu biszkoptu! Żelatynę i 2 łyżki kawy rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody (około 30 ml) i odstawiamy do ostygnięcia. W miseczce miksujemy mikserem (jedną z trzech) śmietanę z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.
- Następnie po ubiciu śmietanki cały czas miksując dodajmy stopniowo do masy przestygniętą żelatynę z kawą. Wystudzony biszkopt nasączamy delikatnie kawą z filiżanki, a następnie wykładamy masę i wyrównujemy. Ciasto kawowe wstawiamy do lodówki na co najmniej półtorej godziny do stężenia.
- Następnie przygotowujemy jasną masę, żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody (około 30 ml) i odstawiamy do ostygnięcia. W miseczce miksujemy mikserem (druga z trzech) śmietanę z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.
- Następnie po ubiciu śmietanki cały czas miksując dodajmy stopniowo do masy przestygniętą żelatynę, gotową masę wykładamy na ciasto i wyrównujemy. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki na co najmniej półtorej godziny do stężenia.
- Ponownie przygotowujemy masę z kawą, żelatynę i łyżkę kawy rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody (około 30 ml) i odstawiamy do ostygnięcia. W miseczce miksujemy mikserem (trzecią z trzech) śmietanę z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.
- Następnie po ubiciu śmietanki cały czas miksując dodajmy stopniowo do masy przestygniętą żelatynę z kawą, gotową masę wykładamy na ciasto i wyrównujemy.
- Gotowe ciasto kawowe ponownie wstawiamy do lodówki na co najmniej półtorej godziny do stężenia. Dopiero po całkowitym stężeniu posypujemy wierzch gorzkim kakao. Smacznego!
Zobacz również: Tiramisu

Oceń ten przepis!