Tiramisu

Przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu

Kiedy myślę — idealny deser bez pieczenia, który mogę podać schłodzony, a najlepiej do przedpołudniowej kawy, to oczywiście mam na myśli włoskie Tiramisu. Pyszny i delikatny, serowy krem z mascarpone przełożony biszkoptami nasączonymi kawą i likierem Amaretto, to bez wątpienia przepis na idealne Tiramisu.

Ten tradycyjny włoski deser podawany jest zazwyczaj w formie wyciętych kwadratów, czasami można spotkać go w specjalnych szklankach lub innych formach. Mój przepis na Tiramisu to połączenie kilku łatwo dostępnych składników w prostokątnej formie. Deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone i żółtek oraz cukru. Wierzch tego wyjątkowego deseru posypuje się warstwą kakao lub grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.

Składniki:

  • 250 ml zaparzonej kawy espresso
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 6 łyżek likieru Amaretto (90 ml)
  • 3 łyżki kakao

Przepis na tiramisu

  1. W pierwszej kolejności zaparzamy kawę espresso, następnie pozostawiamy do przestygnięcia. Dopiero po całkowitym ostygnięciu dodajemy likier Amaretto i przelewamy napar do głębokiego talerza.
  2. Jajka przelewamy gorącą wodą i następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem miksując na najwyższych obrotach przez około 7 minut. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy w kilku porcjach mascarpone.
  3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po czym następnie powstałą pianę z białek mieszamy delikatnie szpatułką do masy z kremem z żółtek i mascarpone.
  4. Biszkopty zanurzamy pojedynczo na dosłownie kilka sekund z obu stron w naprze z kawy. Następnie układamy je jeden obok drugiego w formie prostokątnej — połowa biszkoptów powinna zapełnić całe dno formy.
  5. Następnie na biszkopty wykładamy połowę masy i wyrównujemy wierzch. Na masie układamy kolejną warstwę zanurzonych w kawie biszkoptów i przykrywamy resztą masy. Tak powstałe, prawie gotowe tiramisu wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin.
  6. Następnie po zastygnięciu wierzch tiramisu posypujemy kakao i kroimy w kwadraty. Smacznego!

Schłodzone Tiramisu to wprost idealny deser do przedpołudniowej kawy.

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (40 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x