Tiramisu

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Kiedy wyobrażam sobie idealny deser bez pieczenia, który mogę podać schłodzony, który świetnie smakuje do przedpołudniowej kawy, to na myśli mogę mieć tylko włoskie tiramisu. Pyszny i delikatny, serowy krem z mascarpone przełożony biszkoptami nasączonymi kawą i likierem Amaretto, to bez wątpienia przepis na idealne Tiramisu.

Reklamy Ads By Google

Ten tradycyjny włoski deser podawany jest zazwyczaj w formie wyciętych kwadratów, czasami można spotkać go w specjalnych szklankach lub innych formach. Mój przepis na tiramisu to połączenie kilku łatwo dostępnych składników w prostokątnej formie. Deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone i żółtek oraz cukru. Wierzch tego wyjątkowego deseru posypuje się warstwą kakao lub grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tiramisu, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 250 ml zaparzonej kawy espresso
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • 50 g drobnego cukru
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 6 łyżek likieru Amaretto (90 ml)
  • 3 łyżki kakao
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na tiramisu

  1. W pierwszej kolejności zaparzamy kawę espresso, następnie pozostawiamy do przestygnięcia. Dopiero po całkowitym ostygnięciu dodajemy likier Amaretto i przelewamy napar do głębokiego talerza.
  2. Jajka przelewamy gorącą wodą i następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem miksując na najwyższych obrotach przez około 7 minut. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy w kilku porcjach mascarpone.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po czym następnie powstałą pianę z białek mieszamy delikatnie szpatułką do masy z kremem z żółtek i mascarpone.
  5. Biszkopty zanurzamy pojedynczo na dosłownie kilka sekund z obu stron w naprze z kawy. Następnie układamy je jeden obok drugiego w formie prostokątnej — połowa biszkoptów powinna zapełnić całe dno formy.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie na biszkopty wykładamy połowę masy i wyrównujemy wierzch. Na masie układamy kolejną warstwę zanurzonych w kawie biszkoptów i przykrywamy resztą masy. Tak powstałe, prawie gotowe tiramisu wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin.
  8. Następnie po zastygnięciu wierzch tiramisu posypujemy kakao i kroimy w kwadraty. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Schłodzone tiramisu to wprost idealny deser do przedpołudniowej kawy.

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.83

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments