Na skróty
Kiedy wyobrażam sobie idealny deser bez pieczenia, który mogę podać schłodzony, który świetnie smakuje do przedpołudniowej kawy, to na myśli mogę mieć tylko włoskie tiramisu. Pyszny i delikatny, serowy krem z mascarpone przełożony biszkoptami nasączonymi kawą i likierem Amaretto, to bez wątpienia przepis na idealne Tiramisu.
Ten tradycyjny włoski deser podawany jest zazwyczaj w formie wyciętych kwadratów, czasami można spotkać go w specjalnych szklankach lub innych formach. Mój przepis na tiramisu to połączenie kilku łatwo dostępnych składników w prostokątnej formie. Deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone i żółtek oraz cukru. Wierzch tego wyjątkowego deseru posypuje się warstwą kakao lub grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis tiramisu, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 250 ml zaparzonej kawy espresso
- 500 g serka mascarpone
- 300 g podłużnych biszkoptów
- 50 g drobnego cukru
- 2 jajka + 2 żółtka
- 6 łyżek likieru Amaretto (90 ml)
- 3 łyżki kakao
Przepis na tiramisu
- W pierwszej kolejności zaparzamy kawę espresso, następnie pozostawiamy do przestygnięcia. Dopiero po całkowitym ostygnięciu dodajemy likier Amaretto i przelewamy napar do głębokiego talerza.
- Jajka przelewamy gorącą wodą i następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem miksując na najwyższych obrotach przez około 7 minut. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy w kilku porcjach mascarpone.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po czym następnie powstałą pianę z białek mieszamy delikatnie szpatułką do masy z kremem z żółtek i mascarpone.
- Biszkopty zanurzamy pojedynczo na dosłownie kilka sekund z obu stron w naprze z kawy. Następnie układamy je jeden obok drugiego w formie prostokątnej — połowa biszkoptów powinna zapełnić całe dno formy.
- Następnie na biszkopty wykładamy połowę masy i wyrównujemy wierzch. Na masie układamy kolejną warstwę zanurzonych w kawie biszkoptów i przykrywamy resztą masy. Tak powstałe, prawie gotowe tiramisu wkładamy do lodówki na co najmniej 5 godzin.
- Następnie po zastygnięciu wierzch tiramisu posypujemy kakao i kroimy w kwadraty. Smacznego!
Schłodzone tiramisu to wprost idealny deser do przedpołudniowej kawy.