Kanapka z jajkiem, awokado i krewetkami

Reklamy Ads By Google

Kanapka z jajkiem, awokado i krewetkami to przepis na wyśmienite śródziemnomorskie śniadanie. Połącznie awokado z jajkiem, krewetkami i kiełkami sprawia, że kanapki w pierwszej kolejności konsumujemy wizualnie. Co niewątpliwie stanowi zaletę pysznego i lekkiego śniadania.

Kanapka z jajkiem i awokado jest bardzo łatwa w przygotowaniu, wystarczą wspomniane składniki i dosłownie 5 minut na jej przygotowanie.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kanapka z jajkiem, awokado i krewetkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • bagietka
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki twarożku
  • pół awokado
  • 2 krewetki
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka sezamu
  • kiełki słonecznika
  • kiełki szczypiorku
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Przepis na kanapki z jajkiem

  1. W pierwszej kolejności gotujemy jajka na pół miękko — sprawdź poradnik ile gotować jajka? W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 180℃.
  2. Bagietkę kroimy w kromki pożądanej grubości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 5 minut. Bagietkę możemy przypiec również w tosterze, wówczas nagrzewanie piekarnika będzie zbędne.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Krewetki podsmażamy na odrobinie masła do momentu zarumienienia. W tym samym czasie podpieczone kromki smarujemy twarożkiem. Następnie układamy na nie obrane i pokrojone w półksiężyce awokado.
  5. Kanapki posypujemy kiełkami, następnie układamy przekrojone na pół jajko i podsmażone krewetki.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Na sam koniec kanapki z jajkiem posypujemy sezamem, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Kanapka z jajkiem i awokado to świetne połączenie, jednak dla urozmaicenia możesz dodać również odrobinę owoców grantu. Wówczas kanapki nabiorą zupełnie innego, nowego smaku!

Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Jajecznica szefa kuchni

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)