Kanapka z jajkiem, awokado i krewetkami to przepis na wyśmienite śródziemnomorskie śniadanie. Połącznie awokado z jajkiem, krewetkami i kiełkami sprawia, że kanapki w pierwszej kolejności konsumujemy wizualnie. Co niewątpliwie stanowi zaletę pysznego i lekkiego śniadania.
Na skróty
Kanapka z jajkiem i awokado jest bardzo łatwa w przygotowaniu, wystarczą wspomniane składniki i dosłownie 5 minut na jej przygotowanie.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kanapka z jajkiem, awokado i krewetkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- bagietka
- 2 jajka
- 4 łyżeczki twarożku
- pół awokado
- 2 krewetki
- łyżeczka masła
- łyżeczka sezamu
- kiełki słonecznika
- kiełki szczypiorku
- sól i pieprz czarny
Przepis na kanapki z jajkiem
- W pierwszej kolejności gotujemy jajka na pół miękko — sprawdź poradnik ile gotować jajka? W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 180℃.
- Bagietkę kroimy w kromki pożądanej grubości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 5 minut. Bagietkę możemy przypiec również w tosterze, wówczas nagrzewanie piekarnika będzie zbędne.
- Krewetki podsmażamy na odrobinie masła do momentu zarumienienia. W tym samym czasie podpieczone kromki smarujemy twarożkiem. Następnie układamy na nie obrane i pokrojone w półksiężyce awokado.
- Kanapki posypujemy kiełkami, następnie układamy przekrojone na pół jajko i podsmażone krewetki.
- Na sam koniec kanapki z jajkiem posypujemy sezamem, doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
Kanapka z jajkiem i awokado to świetne połączenie, jednak dla urozmaicenia możesz dodać również odrobinę owoców grantu. Wówczas kanapki nabiorą zupełnie innego, nowego smaku!
Zobacz również: Jajecznica szefa kuchni