
Jaka powinna być idealna jajecznica? Każdy ma chyba swoją ulubioną… Dzisiaj zapraszam na mój przepis jak zrobić jajecznicę, aby była soczysta i bardzo aromatyczna.
Moją jajecznicę przygotowuję na maśle, lubię kiedy jest dobrze ścięta, ale dzięki kwaśnej śmietanie wcale nie jest sucha czy gumowata. Jest po prostu idealna, soczysta, a składniki jakie dodaję oraz ich moment dodania pozwalają na wydobycie kwintesencji smaku jajek.
Powoli roztapiane masło doskonale podkreśla smak jajka, natomiast śmietana pozwala na jego przełamanie, tym samym nadając odpowiednią konsystencję. Jajecznicę smażę na dobrze rozgrzanej patelni, jednak w momencie wbicia jajek wyłączam kuchenkę, aby zachować idealną strukturę ściętego jajka. Również moment dodania soli i pieprzu ma ogromne znacznie. Grzechem jest dodanie soli przed ścięciem jaj. Sól powinna zostać dodana dopiero po usmażeniu, natomiast pieprz zaraz po wyłożeniu na talerz. Taka właśnie jest moja idealna jajecznica.
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- szczypiorek
Jajecznica szefa kuchni, czyli jak zrobić najlepszą jajecznicę?
- Rozpuszczamy łyżkę masła na patelni, masło rozpuszczamy powoli, tak aby się nie przypaliło.
- Następnie na dobrze rozgrzaną patelnię wbijamy bezpośrednio 3 jajka i wyłączamy kuchenkę. Delikatnie i wolnymi ruchami mieszamy, następnie kiedy jajka zaczną się ścinać dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany.
- Smażymy jeszcze chwilę na wyłączonej patelni, cały czas mieszając. Kiedy jajecznica będzie już gotowa dopiero wtedy doprawiamy solą i mieszamy.
- Następnie po wyłożeniu jajecznicy na talerz, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Jajecznica na maśle z 3 jaj ze śmietaną zawiera około 380 kcal
Zobacz również: Jajecznica z awokado, pomidorami i mozzarellą