Jajecznica ze śmietaną

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Jaka powinna być idealna jajecznica? Każdy ma chyba swoją ulubioną… Dzisiaj zapraszam na mój przepis jak zrobić jajecznicę ze śmietaną, a będzie bardzo soczysta i aromatyczna.

Moją jajecznicę przygotowuję na maśle, lubię kiedy jest dobrze ścięta, ale dzięki kwaśnej śmietanie wcale nie jest sucha czy gumowata. Jest po prostu idealna, soczysta, a składniki jakie dodaję oraz ich moment dodania pozwalają na wydobycie kwintesencji smaku jajek.

Reklamy Ads By Google

Powoli roztapiane masło doskonale podkreśla smak jajka, natomiast śmietana pozwala na jego przełamanie, tym samym nadając odpowiednią konsystencję. Jajecznicę smażę na dobrze rozgrzanej patelni, jednak w momencie wbicia jajek wyłączam kuchenkę, aby zachować idealną strukturę ściętego jajka. Również moment dodania soli i pieprzu ma ogromne znacznie. Grzechem jest dodanie soli przed ścięciem jaj. Sól powinna zostać dodana dopiero po usmażeniu, natomiast pieprz zaraz po wyłożeniu na talerz. Taka właśnie jest moja idealna jajecznica.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis jajecznica ze śmietaną, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • szczypiorek
Zobacz inne przepisy z: , , , , ,

Przepis na jajecznicę ze śmietaną

  1. Rozpuszczamy łyżkę masła na patelni, masło rozpuszczamy powoli, tak aby się nie przypaliło.
  2. Następnie na rozgrzaną patelnię wbijamy bezpośrednio 3 jajka i wyłączamy kuchenkę. Delikatnie i wolnymi ruchami mieszamy, następnie kiedy jajka zaczną się ścinać dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Smażymy jeszcze chwilę na wyłączonej patelni, cały czas mieszając. Kiedy jajecznica będzie już gotowa dopiero wtedy doprawiamy solą i mieszamy.
  5. Następnie po wyłożeniu jajecznicy na talerz, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google

Jajecznica ze śmietaną z 3 jaj zawiera około 380 kcal

Zobacz również: Jajecznica z awokado, pomidorami i mozzarellą

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.86

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwyżej oceniane
Inline Feedbacks
View all comments