Na skróty
Jajecznica z awokado, pomidorami i mozzarellą to świetny i bardzo łatwy w przygotowaniu przepis na udane śniadanie. Odpowiednie przełamanie smaku zapewnia kwaśna śmietana i szczypta świeżo mielonego pieprz, który ląduje na całym daniu. Wcześniejszy powolny proces roztapiania masła wyśmienicie podkreśla smak jajka.
Nietypową jajecznicę z awokado zaczynam smażyć od dobrze rozgrzanej patelni, jednak w momencie wbicia jajek wyłączam kuchenkę, aby zachować idealną strukturę ściętego białka. Dzięki czemu moja jajecznica z awokado, pomidorami i mozzarellą jest tak wyjątkowa, że nie można przestać ją jeść.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis jajecznica z awokado, pomidorami i mozzarellą, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 3 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka masła
- sól i pieprz
- szczypiorek
- kilka pomidorków koktajlowych
- pół awokado
- mozzarella w klukach
Jajecznica z awokado, czyli przepis na udane śniadanie
- Rozpuszczamy łyżkę masła na patelni, masło rozpuszczamy powoli, tak aby się nie przypaliło.
- Następnie na dobrze rozgrzaną patelnię wbijamy bezpośrednio 3 jajka i wyłączamy kuchenkę. Delikatnie i wolnymi ruchami mieszamy, następnie kiedy jajka zaczną się ścinać dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany.
- Smażymy jeszcze chwilę na wyłączonej patelni, cały czas mieszając. Kiedy jajecznica będzie już gotowa dopiero wtedy doprawiamy solą i mieszamy.
- Następnie po wyłożeniu jajecznicy na talerz, obok układamy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz obrane i pokrojone w półksiężyce awokado. Całość posypujemy rwaną mozzarellą.
- Jajecznicę z awokado doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Jajecznica w niecodziennym wydaniu, to połączenie wyjątkowych smaków w jednym talerzu.
Zobacz również: Jajecznica szefa kuchni