Pierogi z kaszą gryczaną

7.8k 0
Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi są bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni, a różnorodność wersji ich przyrządzania i podawania wręcz nieograniczona. Przepis na pierogi z kaszą gryczaną to genialne połączenie tradycyjnych smaków, które podbijają podniebienia ludzi z całego świata. Specyficzny smak kaszy najczęściej podkręca się smażoną cebulką, ząbkiem czosnku oraz dodatkiem delikatnego twarogu. Warto wybierać taki co najmniej półtłusty, aby farsz nie okazał się zbyt suchy. No i konieczne są przyprawy, a dzięki temu pierogi nabierają niezwykłej wyrazistości. Niektórzy ograniczają się do soli i pieprzu, ale kasza gryczana doskonale też komponuje się z imbirem czy kurkumą. Warto nawet dorzucić szczyptę cynamonu czy inne przyprawy korzenne.

Pierogi z kaszą gryczaną nie tylko z wody

To jedno z takich dań, które można przygotować w porcji niemal hurtowej, tym bardziej, że lepienie pierogów świetnie integruje całą rodzinę. Interesującą wersję tego klasycznego dania otrzymuje się po dodaniu do kaszy fety zamiast tradycyjnego twarogu i świeżej mięty. Zapach wtedy jest obłędny. Pierogi równie dobrze smakują podane prosto w wody, jak i podsmażane na masełku.

Składniki:

  • 500 gram twarogu tłustego
  • 200 gram kaszy gryczanej
  • pęczek mięty
  • 4 łyżki śmietanki 36%
  • pieprz mielony
  • sól

Jak przygotować pierogi z kaszą?

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj szczyptę soli, w gorącej wodzie rozpuść masło i dodaj do mąki, następnie wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po wyrobieniu ciasta uformuj kulę, odłóż na bok i przykryj ściereczką aby nie wyschło.
  2. Twaróg połącz w misce z ugotowaną kaszą gryczaną, posiekanymi listkami mięty, 4 łyżkami słodkiej śmietanki. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  3. Z całego farszu łyżeczką formuj kuleczki i układaj jedna obok drugiej na foli aluminiowej.
  4. Rozwałkuj ciasto i przy pomocy szklanki powycinaj kółka, na które nałożysz kuleczkę farszu.
  5. Brzegi ciasta połącz ze sobą, tak aby się posklejały, następnie zrób palcami falbankę, łapiąc za brzeg wzdłuż, a następnie przekręcając odrobinę w lewą stronę – zapobiegnie to rozklejaniu się ciasta. (Pamiętaj aby farszu było na tyle dużo, aby pierogi były pękate, ale też i nie pękały podczas gotowania).
  6. Przygotowane pierogi gotuj partiami po maksymalnie 10 sztuk. Wrzucaj do osolonej gotującej się wody i gotuj około 4 minuty. (koniecznie woda musi się gotować) Pierogi będą gotowe, kiedy powypływają na powierzchnie. Generalnie pierogi powinny ugotować się do miękkości w czasie od 3 do 5 minut.
  7. Ugotowane pierogi podajemy z kwaśną śmietaną i dekorujemy listkami mięty. Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

63 + = 65

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?