Na skróty
Pierogi są bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni, a różnorodność wersji ich przyrządzania i podawania wręcz nieograniczona. Przepis na pierogi z kaszą gryczaną to genialne połączenie tradycyjnych smaków, które podbijają podniebienia ludzi z całego świata. Specyficzny smak kaszy najczęściej podkręca się smażoną cebulką, ząbkiem czosnku oraz dodatkiem delikatnego twarogu. Warto wybierać taki co najmniej półtłusty, aby farsz nie okazał się zbyt suchy. No i konieczne są przyprawy, a dzięki temu pierogi nabierają niezwykłej wyrazistości. Niektórzy ograniczają się do soli i pieprzu, ale kasza gryczana doskonale też komponuje się z imbirem czy kurkumą. Warto nawet dorzucić szczyptę cynamonu czy inne przyprawy korzenne.
Pierogi z kaszą gryczaną nie tylko z wody
To jedno z takich dań, które można przygotować w porcji niemal hurtowej, tym bardziej, że lepienie pierogów świetnie integruje całą rodzinę. Interesującą wersję tego klasycznego dania otrzymuje się po dodaniu do kaszy fety zamiast tradycyjnego twarogu i świeżej mięty. Zapach wtedy jest obłędny. Pierogi równie dobrze smakują podane prosto w wody, jak i podsmażane na masełku.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pierogi z kaszą gryczaną, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml wody
- 30 g masła ekstra
- sól
Składniki na farsz
- 500 g twarogu
- 200 g kaszy gryczanej
- pęczek mięty
- 4 łyżki śmietanki 36%
- sól i pieprz czarny
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną
- Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, następnie w gorącej wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy do mąki. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po wyrobieniu ciasta formujemy kulę, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką aby nie wyschło.
- Twaróg łączymy w misce z ugotowaną kaszą gryczaną, posiekanymi listkami mięty, 4 łyżkami słodkiej śmietanki. Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Z farszu łyżeczką formujemy kuleczki i układamy jedna obok drugiej na foli aluminiowej. Następnie rozwałkowujemy ciasto i przy pomocy szklanki wykrawamy kółka, na które następnie nałożymy kuleczkę farszu.
- Brzegi ciasta łączymy ze sobą, tak aby się posklejały, następnie robimy palcami falbankę, łapiąc za brzeg wzdłuż, a następnie przekręcając odrobinę w lewą stronę — zapobiegnie to rozklejaniu się ciasta. (Pamiętaj aby farszu było wystarczająco, aby pierogi były zbyt małe, ale też i nie pękały podczas gotowania.)
- Przygotowane pierogi gotujemy partiami po maksymalnie 10 sztuk. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy około 4 minuty. (Woda musi się gotować podczas dodawania pierogów.) Pierogi będą gotowe, kiedy powypływają na powierzchnie. Ogólnie pierogi powinny ugotować się do miękkości w czasie od 3 do 5 minut.
Ugotowane pierogi z kaszą podajemy z kwaśną śmietaną i dekorujemy listkami mięty. Smacznego 😉
Oceń ten przepis!