Pierogi z kaszą gryczaną

Przepis na Pierogi z kaszą gryczaną
Przepis na Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi są bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni, a różnorodność wersji ich przyrządzania i podawania wręcz nieograniczona. Przepis na pierogi z kaszą gryczaną to genialne połączenie tradycyjnych smaków, które podbijają podniebienia ludzi z całego świata. Specyficzny smak kaszy najczęściej podkręca się smażoną cebulką, ząbkiem czosnku oraz dodatkiem delikatnego twarogu. Warto wybierać taki co najmniej półtłusty, aby farsz nie okazał się zbyt suchy. No i konieczne są przyprawy, a dzięki temu pierogi nabierają niezwykłej wyrazistości. Niektórzy ograniczają się do soli i pieprzu, ale kasza gryczana doskonale też komponuje się z imbirem czy kurkumą. Warto nawet dorzucić szczyptę cynamonu czy inne przyprawy korzenne.

Pierogi z kaszą gryczaną nie tylko z wody

To jedno z takich dań, które można przygotować w porcji niemal hurtowej, tym bardziej, że lepienie pierogów świetnie integruje całą rodzinę. Interesującą wersję tego klasycznego dania otrzymuje się po dodaniu do kaszy fety zamiast tradycyjnego twarogu i świeżej mięty. Zapach wtedy jest obłędny. Pierogi równie dobrze smakują podane prosto w wody, jak i podsmażane na masełku.

Składniki:

Składniki na farsz

  • 500 g twarogu
  • 200 g kaszy gryczanej
  • pęczek mięty
  • 4 łyżki śmietanki 36%
  • sól i pieprz czarny

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną

  1. Przesiewamy mąkę na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, następnie w gorącej wodzie rozpuszczamy masło i dodajemy do mąki. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Po wyrobieniu ciasta formujemy kulę, odkładamy na bok i przykrywamy ściereczką aby nie wyschło.
  2. Twaróg łączymy w misce z ugotowaną kaszą gryczaną, posiekanymi listkami mięty, 4 łyżkami słodkiej śmietanki. Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Z farszu łyżeczką formujemy kuleczki i układamy jedna obok drugiej na foli aluminiowej. Następnie rozwałkowujemy ciasto i przy pomocy szklanki wykrawamy kółka, na które następnie nałożymy kuleczkę farszu.
  4. Brzegi ciasta łączymy ze sobą, tak aby się posklejały, następnie robimy palcami falbankę, łapiąc za brzeg wzdłuż, a następnie przekręcając odrobinę w lewą stronę — zapobiegnie to rozklejaniu się ciasta. (Pamiętaj aby farszu było wystarczająco, aby pierogi były zbyt małe, ale też i nie pękały podczas gotowania.)
  5. Przygotowane pierogi gotujemy partiami po maksymalnie 10 sztuk. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy około 4 minuty. (Woda musi się gotować podczas dodawania pierogów.) Pierogi będą gotowe, kiedy powypływają na powierzchnie. Ogólnie pierogi powinny ugotować się do miękkości w czasie od 3 do 5 minut.

Ugotowane pierogi z kaszą podajemy z kwaśną śmietaną i dekorujemy listkami mięty. Smacznego 😉

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.8 / 5 (5 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x