Pieczeń z indyka w sosie miodowo-pieprzowym

8.1k 0
Pieczeń z indyka w sosie miodowo-pieprzowym

Rozpływające się w ustach polędwiczki z indyka w sosie pieczeniowym z nutką słodko-ostrą podane z czerwonym ryżem i pomidorkami koktajlowymi. Palce lizać! Oryginalne i bardzo proste danie, gratka dla smakoszy drobiu?

Składniki:

  • 400 gram polędwiczka z indyka
  • 1 łyżka przyprawa do indyka
  • 4 łyżki sos pieczeniowy jasny
  • 1 łyżka miód gryczany
  • 1 szczypta sól
  • 1 szczypta pieprz mielony
  • 5 ziaren ziele angielskie
  • 100 gram ryż czerwony
  • 10 szt pomidory koktajlowe
  • 50 ml olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Filety oczyszczamy, nacieramy przyprawą do indyka, bądź do dań z drobiu i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  2. TEMPERATURA PIECZENIA 185°C
    Następnie filety pieczemy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym przez 50 minut.
  3. Podczas pieczenia filetów gotujemy ryż czerwony, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
  4. PRZYGOTOWANIE SOSU
    Sos pieczeniowy podgrzewamy, bądź jeśli był przygotowany przed chwilą (przepis tutaj) dodajemy łyżkę miodu oraz szczyptę pieprzu świeżo mielonego – kilka obrotów młynka. Dodajemy ziele angielskie i gotujemy minutę, następnie zdejmujemy z ognia i przelewamy do sosjerki.
  5. Mięso bezpośrednio po upieczeniu wyciągamy z naczynia i kroimy na plastry, na talerzu polewamy sosem, obok nakładamy ryż i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Pomidorki posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

− 1 = 1

Follow Me

Ciasteczka

Używamy ciasteczek, aby zapewnić jak najlepsze wrażenia z korzystania z witryny. Chcesz dowiedzieć się więcej?