Rozpływające się w ustach polędwiczki z indyka w sosie pieczeniowym z nutką słodko-ostrą podane z czerwonym ryżem i pomidorkami koktajlowymi. Palce lizać! Oryginalne i bardzo proste danie, gratka dla smakoszy drobiu?
Składniki:
- 400 gram polędwiczka z indyka
- 1 łyżka przyprawa do indyka
- 4 łyżki sos pieczeniowy jasny
- 1 łyżka miód gryczany
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz mielony
- 5 ziaren ziele angielskie
- 100 gram ryż czerwony
- 10 szt pomidory koktajlowe
- 50 ml olej rzepakowy
Przygotowanie
- Filety oczyszczamy, nacieramy przyprawą do indyka, bądź do dań z drobiu i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
- TEMPERATURA PIECZENIA 185°C
Następnie filety pieczemy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym przez 50 minut. - Podczas pieczenia filetów gotujemy ryż czerwony, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
- PRZYGOTOWANIE SOSU
Sos pieczeniowy podgrzewamy, bądź jeśli był przygotowany przed chwilą (przepis tutaj) dodajemy łyżkę miodu oraz szczyptę pieprzu świeżo mielonego – kilka obrotów młynka. Dodajemy ziele angielskie i gotujemy minutę, następnie zdejmujemy z ognia i przelewamy do sosjerki. - Mięso bezpośrednio po upieczeniu wyciągamy z naczynia i kroimy na plastry, na talerzu polewamy sosem, obok nakładamy ryż i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Pomidorki posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Dodaj komentarz