Na skróty
Rozpływające się w ustach pieczeń z indyka, czyli polędwiczki w sosie pieczeniowym z nutką słodko — ostrą podane z czerwonym ryżem i pomidorkami koktajlowymi. Palce lizać! Oryginalne i bardzo proste danie, gratka dla smakoszy drobiu.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczeń z indyka w sosie miodowo-pieprzowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Pieczeń z indyka:
- 400 g polędwiczki z indyka
- łyżka przyprawa do indyka
Sos pieczeniowy:
- 4 łyżki sosu pieczeniowego jasnego
- łyżka miodu gryczanego
- sól i pieprz czarny
- 5 ziaren ziela angielskiego
Dodatki:
- 100 g ryżu czerwonego
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oleju
Przepis na pieczeń z indyka
- W pierwszej kolejności oczyszczamy filet z indyka, następnie nacieramy przyprawą do indyka, bądź do dań z drobiu i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
- TEMPERATURA PIECZENIA 185°C
Następnie filety pieczemy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym przez około 50 minut. - Podczas pieczenia filetów gotujemy ryż czerwony, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
- PRZYGOTOWANIE SOSU
Sos pieczeniowy podgrzewamy, bądź jeśli był przygotowany przed chwilą (przepis tutaj) dodajemy łyżkę miodu oraz szczyptę pieprzu świeżo mielonego – kilka obrotów młynka. Dodajemy ziele angielskie i gotujemy minutę, następnie zdejmujemy z ognia i przelewamy do sosjerki. - Mięso bezpośrednio po upieczeniu wyciągamy z naczynia i kroimy na plastry, na talerzu polewamy sosem, obok nakładamy ryż i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Pomidorki posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
Zobacz również: Pieczona pierś z indyka