Pieczeń z indyka w sosie miodowo-pieprzowym

Pieczeń z indyka w sosie miodowo-pieprzowym
Pieczeń z indyka w sosie miodowo-pieprzowym

Rozpływające się w ustach polędwiczki z indyka w sosie pieczeniowym z nutką słodko-ostrą podane z czerwonym ryżem i pomidorkami koktajlowymi. Palce lizać! Oryginalne i bardzo proste danie, gratka dla smakoszy drobiu?

Składniki:

  • 400 gram polędwiczka z indyka
  • 1 łyżka przyprawa do indyka
  • 4 łyżki sos pieczeniowy jasny
  • 1 łyżka miód gryczany
  • 1 szczypta sól
  • 1 szczypta pieprz mielony
  • 5 ziaren ziele angielskie
  • 100 gram ryż czerwony
  • 10 szt pomidory koktajlowe
  • 50 ml olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Filety oczyszczamy, nacieramy przyprawą do indyka, bądź do dań z drobiu i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  2. TEMPERATURA PIECZENIA 185°C
    Następnie filety pieczemy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym przez 50 minut.
  3. Podczas pieczenia filetów gotujemy ryż czerwony, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
  4. PRZYGOTOWANIE SOSU
    Sos pieczeniowy podgrzewamy, bądź jeśli był przygotowany przed chwilą (przepis tutaj) dodajemy łyżkę miodu oraz szczyptę pieprzu świeżo mielonego – kilka obrotów młynka. Dodajemy ziele angielskie i gotujemy minutę, następnie zdejmujemy z ognia i przelewamy do sosjerki.
  5. Mięso bezpośrednio po upieczeniu wyciągamy z naczynia i kroimy na plastry, na talerzu polewamy sosem, obok nakładamy ryż i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Pomidorki posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!
Oceń ten przepis!
[Oceny: 4 Średnia: 4.8]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

80 + = 89