Pieczeń z indyka w sosie miodowo-pieprzowym

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Rozpływające się w ustach pieczeń z indyka, czyli polędwiczki w sosie pieczeniowym z nutką słodko — ostrą podane z czerwonym ryżem i pomidorkami koktajlowymi. Palce lizać! Oryginalne i bardzo proste danie, gratka dla smakoszy drobiu.

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pieczeń z indyka w sosie miodowo-pieprzowym, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

Pieczeń z indyka:

Sos pieczeniowy:

Reklamy Ads By Google

  • 4 łyżki sosu pieczeniowego jasnego
  • łyżka miodu gryczanego
  • sól i pieprz czarny
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Dodatki:

  • 100 g ryżu czerwonego
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , ,

Przepis na pieczeń z indyka

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy filet z indyka, następnie nacieramy przyprawą do indyka, bądź do dań z drobiu i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  2. TEMPERATURA PIECZENIA 185°C
    Następnie filety pieczemy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym przez około 50 minut.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Podczas pieczenia filetów gotujemy ryż czerwony, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
  5. PRZYGOTOWANIE SOSU
    Sos pieczeniowy podgrzewamy, bądź jeśli był przygotowany przed chwilą (przepis tutaj) dodajemy łyżkę miodu oraz szczyptę pieprzu świeżo mielonego – kilka obrotów młynka. Dodajemy ziele angielskie i gotujemy minutę, następnie zdejmujemy z ognia i przelewamy do sosjerki.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Mięso bezpośrednio po upieczeniu wyciągamy z naczynia i kroimy na plastry, na talerzu polewamy sosem, obok nakładamy ryż i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Pomidorki posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!
  8. Reklamy Ads By Google

Zobacz również: Pieczona pierś z indyka

Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.91

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)