Pieczeń z indyka w sosie miodowo-pieprzowym

Pieczeń z indyka w sosie miodowo-pieprzowym
Pieczeń z indyka w sosie miodowo-pieprzowym

Rozpływające się w ustach pieczeń z indyka, czyli polędwiczki w sosie pieczeniowym z nutką słodko — ostrą podane z czerwonym ryżem i pomidorkami koktajlowymi. Palce lizać! Oryginalne i bardzo proste danie, gratka dla smakoszy drobiu.

Składniki:

Pieczeń z indyka:

Sos pieczeniowy:

  • 4 łyżki sosu pieczeniowego jasnego
  • łyżka miodu gryczanego
  • sól i pieprz czarny
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Dodatki:

  • 100 g ryżu czerwonego
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju

Przepis na pieczeń z indyka

  1. W pierwszej kolejności oczyszczamy filet z indyka, następnie nacieramy przyprawą do indyka, bądź do dań z drobiu i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  2. TEMPERATURA PIECZENIA 185°C
    Następnie filety pieczemy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym przez około 50 minut.
  3. Podczas pieczenia filetów gotujemy ryż czerwony, zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
  4. PRZYGOTOWANIE SOSU
    Sos pieczeniowy podgrzewamy, bądź jeśli był przygotowany przed chwilą (przepis tutaj) dodajemy łyżkę miodu oraz szczyptę pieprzu świeżo mielonego – kilka obrotów młynka. Dodajemy ziele angielskie i gotujemy minutę, następnie zdejmujemy z ognia i przelewamy do sosjerki.
  5. Mięso bezpośrednio po upieczeniu wyciągamy z naczynia i kroimy na plastry, na talerzu polewamy sosem, obok nakładamy ryż i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Pomidorki posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego!

Zobacz również: Pieczona pierś z indyka

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (29 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x