Makaron penne z kurczakiem robi niesamowitą karierę na talerzach. Niemal 30 kg rocznie – tyle makaronu zjada przeciętny Włoch. Nasze niespełna 5 kg prezentuje się przy tym nieco mizernie. Jednak trzeba przyznać, że coraz więcej Polaków docenia nie tylko smak makaronu, ale także niemal nieograniczone możliwości tworzenia wyjątkowych dań z nim w roli głównej. Często jest tak, że nie bardzo mamy pomysł na obiad. Wystarczy jednak rzucić okiem na makaron i zajrzeć do lodówki, aby szybko przygotować pyszne danie. Przepis na makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym zachwyci najbardziej wybredne podniebienia. Potrawę przygotuje nawet laik w kwestiach kulinarnych, a niezbędne produkty zazwyczaj są pod ręką.
Makaron z kurczakiem z nutką grzybową
Grzyby doskonale komponują się mięsem i niekoniecznie muszą to być grzyby leśne. Pieczarki cieszą się dużym uznaniem ze względu na swój łagodny smak, który wręcz idealnie pasuje do delikatnego kurczaka. Całość świetnie się prezentuje na talerzu z makaronem penne. Nie trzeba też obawiać się, że potrawa będzie mdła, ponieważ o jej wyrazistość zadba dodatek natki pietruszki oraz przyprawy.
Składniki:
- 300 gram filetu z kurczaka
- 200 gram pieczarek
- 200 gram makaronu penne
- 100 ml śmietany 30%
- ząbek czosnek
- łyżka masła ekstra
- łyżka oleju rzepakowy
- natka pietruszki
- cebula biała
- przyprawa do kurczaka
- pieprz mielony
- sól
- 50 gram sera żółtego
Jak przygotować makaron penne z kurczakiem?
- Pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy na talerzu. Kroimy na połówki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek rozdrabniamy najdrobniej jak to jest tylko możliwe. Najłatwiej go zetrzeć na drobnej tarce.
- Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę podsmażamy, następnie dodajemy czosnek oraz pieczarki, smażymy całość około 10 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
- Kiedy pieczarki są już podrumienione, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia.
- Makaron gotujemy al dente według zaleceń na opakowaniu. W tym samym czasie oczyszczamy filet z kurczaka i kroimy w drobne trójkąty, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, wlewamy na patelnie łyżkę oleju i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
- Usmażonego kurczaka, dodajemy do sosu pieczarkowego i mieszamy, podsmażamy wszystko razem około 3 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki możemy dodać odrobinę mąki pszennej, bądź ziemniaczanej.
- Makaron po ugotowaniu odcedzamy, osuszamy. Ważne, aby był suchy – klejący, gdyż dobrze połączy się z sosem. Gotowe danie możemy posypać tartym serem żółtym. Smacznego!
Dodaj komentarz