Makaron penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym

9.9k 0
Makaron penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Makaron penne z kurczakiem robi niesamowitą karierę na talerzach. Niemal 30 kg rocznie – tyle makaronu zjada przeciętny Włoch. Nasze niespełna 5 kg prezentuje się przy tym nieco mizernie. Jednak trzeba przyznać, że coraz więcej Polaków docenia nie tylko smak makaronu, ale także niemal nieograniczone możliwości tworzenia wyjątkowych dań z nim w roli głównej. Często jest tak, że nie bardzo mamy pomysł na obiad. Wystarczy jednak rzucić okiem na makaron i zajrzeć do lodówki, aby szybko przygotować pyszne danie. Przepis na makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym zachwyci najbardziej wybredne podniebienia. Potrawę przygotuje nawet laik w kwestiach kulinarnych, a niezbędne produkty zazwyczaj są pod ręką.

Makaron z kurczakiem z nutką grzybową

Grzyby doskonale komponują się mięsem i niekoniecznie muszą to być grzyby leśne. Pieczarki cieszą się dużym uznaniem ze względu na swój łagodny smak, który wręcz idealnie pasuje do delikatnego kurczaka. Całość świetnie się prezentuje na talerzu z makaronem penne. Nie trzeba też obawiać się, że potrawa będzie mdła, ponieważ o jej wyrazistość zadba dodatek natki pietruszki oraz przyprawy.

Składniki:

  • 300 gram filetu z kurczaka
  • 200 gram pieczarek
  • 200 gram makaronu penne
  • 100 ml śmietany 30%
  • ząbek czosnek
  • łyżka masła ekstra
  • łyżka oleju rzepakowy
  • natka pietruszki
  • cebula biała
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz mielony
  • sól
  • 50 gram sera żółtego

Jak przygotować makaron penne z kurczakiem?

  1. Pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy na talerzu. Kroimy na połówki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek rozdrabniamy najdrobniej jak to jest tylko możliwe. Najłatwiej go zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę podsmażamy, następnie dodajemy czosnek oraz pieczarki, smażymy całość około 10 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
  3. Kiedy pieczarki są już podrumienione, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia.
  4. Makaron gotujemy al dente według zaleceń na opakowaniu. W tym samym czasie oczyszczamy filet z kurczaka i kroimy w drobne trójkąty, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, wlewamy na patelnie łyżkę oleju i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
  5. Usmażonego kurczaka, dodajemy do sosu pieczarkowego i mieszamy, podsmażamy wszystko razem około 3 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki możemy dodać odrobinę mąki pszennej, bądź ziemniaczanej.
  6. Makaron po ugotowaniu odcedzamy, osuszamy. Ważne, aby był suchy – klejący, gdyż dobrze połączy się z sosem. Gotowe danie możemy posypać tartym serem żółtym. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *