Makaron penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Makaron penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym
Makaron penne z kurczakiem w sosie pieczarkowym

Makaron penne z kurczakiem robi niesamowitą karierę na talerzach. Niemal 30 kg rocznie – tyle makaronu zjada przeciętny Włoch. Nasze niespełna 5 kg prezentuje się przy tym nieco mizernie. Jednak trzeba przyznać, że coraz więcej Polaków docenia nie tylko smak makaronu, ale także niemal nieograniczone możliwości tworzenia wyjątkowych dań z nim w roli głównej. Często jest tak, że nie bardzo mamy pomysł na obiad. Wystarczy jednak rzucić okiem na makaron i zajrzeć do lodówki, aby szybko przygotować pyszne danie. Przepis na makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowym zachwyci najbardziej wybredne podniebienia. Potrawę przygotuje nawet laik w kwestiach kulinarnych, a niezbędne produkty zazwyczaj są pod ręką.

Makaron z kurczakiem z nutką grzybową

Grzyby doskonale komponują się mięsem i niekoniecznie muszą to być grzyby leśne. Pieczarki cieszą się dużym uznaniem ze względu na swój łagodny smak, który wręcz idealnie pasuje do delikatnego kurczaka. Całość świetnie się prezentuje na talerzu z makaronem penne. Nie trzeba też obawiać się, że potrawa będzie mdła, ponieważ o jej wyrazistość zadba dodatek natki pietruszki oraz przyprawy.

Składniki:

  • 300 g filetu z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 200 g makaronu penne
  • 100 ml śmietany 30%
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła ekstra
  • łyżka oleju
  • natka pietruszki
  • cebula
  • pieprz mielony i sól
  • 50 g sera żółtego

Jak przygotować makaron penne z kurczakiem?

  1. Pieczarki obieramy, myjemy i osuszamy na talerzu. Kroimy na połówki, następnie kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek rozdrabniamy najdrobniej jak to jest tylko możliwe. Najłatwiej go zetrzeć na drobnej tarce.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni, cebulę podsmażamy, następnie dodajemy czosnek oraz pieczarki, smażymy całość około 10 minut co chwilę mieszając, aż pieczarki odparują i zaczną się rumienić.
  3. Kiedy pieczarki są już podrumienione, doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy masło oraz natkę pietruszki i smażymy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy śmietanę, mieszamy, gotujemy jeszcze chwilkę i zestawiamy z ognia.
  4. Makaron gotujemy al dente według zaleceń na opakowaniu. W tym samym czasie oczyszczamy filet z kurczaka i kroimy w drobne trójkąty, przyprawiamy solą i pieprzem, wlewamy na patelnie łyżkę oleju i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
  5. Usmażonego kurczaka, dodajemy do sosu pieczarkowego i mieszamy, podsmażamy wszystko razem około 3 minut. Jeśli sos jest zbyt rzadki możemy dodać odrobinę mąki pszennej, bądź ziemniaczanej.
  6. Makaron po ugotowaniu odcedzamy, osuszamy. Ważne, aby był suchy – klejący, gdyż dobrze połączy się z sosem. Gotowe danie możemy posypać tartym serem żółtym. Smacznego!

Zobacz również: Pesto bazyliowe z makaronem i kurczakiem

Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (46 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Znasz ten przepis? Podziel się wrażeniami, dodaj opinię!x
()
x