Szybko z patelni? Ależ oczywiście! Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i pesto bazyliowym to danie, które przygotujesz w dosłownie 30 minut. Jeśli nie masz fasolki szparagowej, możesz użyć innych warzyw np. szparagów, albo cukinii!
Składniki:
- 300 gram filet z kurczaka
- 200 gram makaron penne
- 4 łyżeczki pesto bazyliowe
- 100 gram fasolka szparagowa
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 70 ml śmietana 30%
- tymianek
- sól
- pieprz mielony
Przygotowanie
- Myjemy i oczyszczamy filet z kurczaka, następnie kroimy w kosteczkę oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Fasolkę oczyszczamy z końcówek i kroimy na 3-4 centymetrowe cząstki. Fasolkę gotujemy 10 minut razem z makaronem według zaleceń na opakowaniu. Następnie całość odcedzamy.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy odcedzony makaron z fasolką oraz pesto, całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
- Dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem. Całość na sam koniec możemy posypać świeżym koprem. Smacznego!
Dodaj komentarz