Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i pesto

Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i pesto
Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i pesto

Szybko z patelni? Ależ oczywiście! Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i pesto bazyliowym to danie, które przygotujesz w dosłownie 30 minut. Jeśli nie masz fasolki szparagowej, możesz użyć innych warzyw np. szparagów, albo cukinii!

Składniki:

  • 300 gram filet z kurczaka
  • 200 gram makaron penne
  • 4 łyżeczki pesto bazyliowe
  • 100 gram fasolka szparagowa
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 70 ml śmietana 30%
  • tymianek
  • sól
  • pieprz mielony

Przygotowanie

  1. Myjemy i oczyszczamy filet z kurczaka, następnie kroimy w kosteczkę oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Fasolkę oczyszczamy z końcówek i kroimy na 3-4 centymetrowe cząstki. Fasolkę gotujemy 10 minut razem z makaronem według zaleceń na opakowaniu. Następnie całość odcedzamy.
  3. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy odcedzony makaron z fasolką oraz pesto, całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
  4. Dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem. Całość na sam koniec możemy posypać świeżym koprem. Smacznego!
Nie ma jeszcze oceny.

Oceń ten przepis!

Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 3 = 5