Na skróty
Szybko z patelni? Ależ oczywiście! Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i pesto bazyliowym to danie, które przygotujesz w dosłownie 30 minut. Jeśli nie masz fasolki szparagowej, możesz użyć innych warzyw np. szparagów, albo cukinii!
Mój przepis to połączenie kilku łatwo dostępnych składników w bardzo smaczne danie. Pesto bazyliowe możesz zastąpić sosem pomidorowym, wówczas przygotujesz danie o zupełnie nowym smaku!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i pesto, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 300 g filetu z kurczaka
- 200 g makaron penne
- 4 łyżeczki pesto bazyliowe
- 100 g fasolka szparagowa
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 70 ml śmietana 30%
- tymianek
- sól i pieprz mielony
Przepis na makaron z kurczakiem
- Myjemy i oczyszczamy filet z kurczaka, następnie kroimy w kosteczkę oraz doprawiamy solą i pieprzem.
- Fasolkę oczyszczamy z końcówek i kroimy na 3 — 4 centymetrowe cząstki. Fasolkę gotujemy 10 minut razem z makaronem według zaleceń na opakowaniu. Następnie całość odcedzamy.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy odcedzony makaron z fasolką oraz pesto, całość dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
- Dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą lub pieprzem. Całość na sam koniec możemy posypać świeżym koprem. Smacznego!
Makaron z kurczakiem, fasolką szparagową i pesto dodatkowo możesz posypać parmezanem.
Zobacz również: Smażony kurczak w sosie teriyaki
Oceń ten przepis!