Na skróty
Kapusta to niewątpliwie jedno z ulubionych warzyw w naszym kraju. Pojawia się na talerzu niemal przez cały rok i to w różnych postaciach. Popularnością cieszą się gołąbki czy surówki, ale niektórzy wręcz szaleją na punkcie aromatycznego bigosu. Hitem w wielu domach jest także kapusta zasmażana. Przepis na to danie należy uznać za wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, a jego walory smakowe mają naprawdę sporo zwolenników. Co ważne, kapusta w porównaniu z innymi warzywami jest dość tania, więc to również idealne rozwiązanie dla oszczędnych.
Przepis na kapustę zasmażaną, która nie pójdzie w boczki
Warto podkreślić, że kapusta zasmażana nie musi ociekać tłuszczem i jeszcze dodatkowo tonąć w zasmażce. Oliwa z oliwek jest delikatna, a przy tym bardzo korzystna dla organizmu człowieka. To zatem doskonała informacja dla osób dbających o zdrowe żywienie. Na tę potrawę spokojnie mogą się skusić nawet ci, którzy powinni ograniczać ilość kalorii. W każdym razie danie zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych skrytych w fantastycznym smaku. Warto się skusić!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis kapusta zasmażana, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 400 g kapusty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szalotki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- natka pietruszki
Kapusta zasmażana – sposób przygotowania
- Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoty kolor posiekaną szalotkę.
- Dodajemy kapustę, doprawimy cukrem i sokiem z cytryny. Kapustę smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Następnie dokrawajmy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Smacznego!