Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana

Kapusta to niewątpliwie jedno z ulubionych warzyw w naszym kraju. Pojawia się na talerzu niemal przez cały rok i to w różnych postaciach. Popularnością cieszą się gołąbki czy surówki, ale niektórzy wręcz szaleją na punkcie aromatycznego bigosu. Hitem w wielu domach jest także kapusta zasmażana. Przepis na to danie należy uznać za wyjątkowo łatwe w przygotowaniu, a jego walory smakowe mają naprawdę sporo zwolenników. Co ważne, kapusta w porównaniu z innymi warzywami jest dość tania, więc to również idealne rozwiązanie dla oszczędnych.

Przepis na kapustę zasmażaną, która nie pójdzie w boczki

Warto podkreślić, że kapusta zasmażana nie musi ociekać tłuszczem i jeszcze dodatkowo tonąć w zasmażce. Oliwa z oliwek jest delikatna, a przy tym bardzo korzystna dla organizmu człowieka. To zatem doskonała informacja dla osób dbających o zdrowe żywienie. Na tę potrawę spokojnie mogą się skusić nawet ci, którzy powinni ograniczać ilość kalorii. W każdym razie danie zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych skrytych w fantastycznym smaku. Warto się skusić!

Składniki:

  • 400 gram kapusty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • natka pietruszki

Kapusta zasmażana – sposób przygotowania

  1. Kapustę myjemy i drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoty kolor posiekaną szalotkę.
  2. Dodajemy kapustę, doprawimy cukrem i sokiem z cytryny. Kapustę smażymy na średnim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. Następnie dokrawajmy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i smażymy około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Smacznego!
Oceń ten przepis!
[Oceny: 2 Średnia: 4.5]
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i wcale nie jestem szefem kuchni, gotuję z pasją, chociaż wszyscy twierdzą, że mógłbym gotować w najlepszych restauracjach. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów, to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Uwielbiasz dobre jedzenie? Obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

− 4 = 3