Smalec ze skwarkami

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Domowy smalec ze skwarkami z powodzeniem może zastąpić wszelkiego rodzaju smarowidła, tłuszcze i oleje do smażenia. Osobiście nie wyobrażam sobie smażenia kotletów schabowym na żadnym innym tłuszczu czy oleju. Tego smaku i aromaty nie da się porównać. Najlepsze kotlety wychodzą właśnie na smalcu 😉

Reklamy Ads By Google

Zawsze domowy smalec ze skwarkami przygotowuję z dobrej jakościowo słoniny z pewnego źródła. Dodatkowo, aby zachować dobrą trwałość i nieco „lżejszą” konsystencję smalcu dodaję łyżkę oleju roślinnego na samym początku smażenia i pół łyżeczki soli mniej więcej w połowie wytapiania. Sól zapobiega psuciu się smalcu, natomiast olej powoduję, że ma lżejszą, maślaną konsystencję.

Reklamy Ads By Google

Wytopiony smalec przelewam w specjalne słoiki, które wcześniej myję i dokładnie osuszam, ponieważ nawet kropla wilgoci może szybko zepsuć cały słoik.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis smalec ze skwarkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

  • 0,5 kg słoniny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki sól
Zobacz inne przepisy z: , ,

Przepis na domowy smalec ze skwarkami

  1. Słoninę kroimy w paski, następnie w drobną kostkę, tak aby powstały kwadraciki 0,5 centymetrowe. Całość przekładamy do garnka, wlewamy łyżkę oleju i topimy na wolnym ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.
  2. Kiedy słonina już się roztopi dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie całość podgrzewamy i utrzymujemy w stanie wrzenia, aż skwarki zrobią się złociste.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Gotowy smalec ze skwarkami pozostawiamy do przestygnięcia, następnie przelewamy w docelowe naczynie i wkładamy do lodówki. Gotowe! 😉
  5. Reklamy Ads By Google

Oceń ten przepis!

0 / 5 Średnia: 4.93

Twoja ocena:

Reklamy Ads By Google
1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Mateusz to wyjątkowe połączenie talentu, pasji i głębokiej wiedzy w wielu dziedzinach. W kuchni czuje się jak ryba w wodzie, przygodę z gotowaniem rozpoczął w wieku 11 lat, a na jego koncie jest ponad 500 autorskich przepisów. Zawodowo łączy technologię z innymi obszarami zainteresowań. Współpracował z takimi markami jak Oriflame, Top Market czy Bezpieczna Rodzina. Jego wnikliwe spostrzeżenia i bogata wiedza pozwalają na poruszanie się nie tylko w tematyce kuchni czy technologii, ale również obszarze ogrodnictwa i astrologii.

Artykuły: 408
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments