Na skróty
Domowy smalec ze skwarkami z powodzeniem może zastąpić wszelkiego rodzaju smarowidła, tłuszcze i oleje do smażenia. Osobiście nie wyobrażam sobie smażenia kotletów schabowym na żadnym innym tłuszczu czy oleju. Tego smaku i aromaty nie da się porównać. Najlepsze kotlety wychodzą właśnie na smalcu 😉
Zawsze domowy smalec ze skwarkami przygotowuję z dobrej jakościowo słoniny z pewnego źródła. Dodatkowo, aby zachować dobrą trwałość i nieco „lżejszą” konsystencję smalcu dodaję łyżkę oleju roślinnego na samym początku smażenia i pół łyżeczki soli mniej więcej w połowie wytapiania. Sól zapobiega psuciu się smalcu, natomiast olej powoduję, że ma lżejszą, maślaną konsystencję.
Wytopiony smalec przelewam w specjalne słoiki, które wcześniej myję i dokładnie osuszam, ponieważ nawet kropla wilgoci może szybko zepsuć cały słoik.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis smalec ze skwarkami, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 0,5 kg słoniny
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki sól
Przepis na domowy smalec ze skwarkami
- Słoninę kroimy w paski, następnie w drobną kostkę, tak aby powstały kwadraciki 0,5 centymetrowe. Całość przekładamy do garnka, wlewamy łyżkę oleju i topimy na wolnym ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy słonina już się roztopi dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie całość podgrzewamy i utrzymujemy w stanie wrzenia, aż skwarki zrobią się złociste.
- Gotowy smalec ze skwarkami pozostawiamy do przestygnięcia, następnie przelewamy w docelowe naczynie i wkładamy do lodówki. Gotowe! 😉