Smalec ze skwarkami do pierogów

Smalec ze skwarkami do pierogów
Smalec ze skwarkami do pierogów

Domowy smalec ze skwarkami z powodzeniem może zastąpić wszelkiego rodzaju smarowidła, tłuszcze i oleje do smażenia. Osobiście nie wyobrażam sobie smażenia kotletów schabowym na żadnym innym tłuszczu czy oleju. Tego smaku i aromaty nie da się porównać. Najlepsze kotlety wychodzą właśnie na smalcu 😉

Zawsze domowy smalec ze skwarkami przygotowuję z dobrej jakościowo słoniny z pewnego źródła. Dodatkowo, aby zachować dobrą trwałość i nieco „lżejszą” konsystencję smalcu dodaję łyżkę oleju na samym początku smażenia i pół łyżeczki soli mniej więcej w połowie wytapiania. Sól zapobiega psuciu się smalcu, natomiast olej powoduję, że ma lżejszą, maślaną konsystencję.

Wytopiony smalec przelewam w specjalne słoiki, które wcześniej myję i dokładnie osuszam, ponieważ nawet kropla wilgoci może szybko zepsuć cały słoik.

Składniki:

  • 0,5 kg słoniny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki sól

Przepis na domowy smalec ze skwarkami

  1. Słoninę kroimy w paski, następnie w drobną kostkę, tak aby powstały kwadraciki 0,5 centymetrowe. Całość przekładamy do garnka, wlewamy łyżkę oleju i topimy na wolnym ogniu bez przykrycia, co jakiś czas mieszając.
  2. Kiedy słonina już się roztopi dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Następnie całość podgrzewamy i utrzymujemy w stanie wrzenia, aż skwarki zrobią się złociste.
  3. Gotowy smalec ze skwarkami pozostawiamy do przestygnięcia, następnie przelewamy w docelowe naczynie i wkładamy do lodówki. Gotowe! 😉
Oceń ten przepis!
Średnia: 4.9 / 5 (7 głosów)
Posted by
Szefpoleca

Cześć! Jestem Mateusz i prowadzę blog kulinarny szefpoleca.pl. Jeżeli szukasz sprawdzonych pomysłów na śniadanie, obiad, desery czy kolację to właśnie takie znajdziesz na moim blogu. Jeśli uwielbiasz dobre jedzenie tak jak ja, to obserwuj mój blog — tego tutaj nie zabraknie!

Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Napisz komentarz, pomóż innym użytkownikom!x
()
x