Szukasz przepisu na oryginalne pesto Genovese? Sprawdź mój przepis na ten wyjątkowy włoski sos i odkryj, jak proste składniki mogą przemienić się w kulinarne arcydzieło. Moja wersja pesto Genovese łączy tradycję z nowoczesnym twistem, zachowując przy tym autentyczny smak, który przeniesie Cię prosto do serca Włoch ❤
Na skróty
Pesto Genovese to klasyczny włoski sos, którego głównymi składnikami są świeże listki bazylii, dojrzałe sery Parmigiano-Reggiano oraz Pecorino, ząbki czosnku, orzeszki piniowe, dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin oraz szczypta soli. Sos ten zwany często bazyliowym, pochodzi z regionu Ligurii, a dokładniej z okolic Genui na północy Włoch. Tradycyjnie przygotowuje się go w moździerzu, ucierając składniki, aby uzyskać gładką i aromatyczną pastę. Pesto Genovese jest na tyle wszechstronne, że może być używane jako dodatek do pasty, sos do sałatek, a nawet jako smarowidło do chleba. Jego charakterystyczny zielony kolor i bogaty smak są cenione przez smakoszy na całym świecie.
Pesto bazyliowe, jest na tyle uniwersalne, że może być przygotowane z zamiennikami składników. Orzeszki piniowe, które są składnikiem oryginalnego włoskiego pesto i są polecane do tego przepisu, można zastąpić orzechami nerkowca. Dobrze sprawdzą się również pestki dyni lub słonecznika, jednak należy mieć na uwadze, że smak pesto w takim przypadku będzie nieco inny. W kwestii sera, zamiast parmezanu można użyć innego rodzaju twardego sera jak Grana Padano, lub Bursztyn. Odkryj również zieloną magię bazylii!
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pesto genovese, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
- 1 doniczka bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 10 g tartego parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz czarny
Przepis na pesto Genovese
- W pierwszej kolejności ucinamy całe łodyżki bazylii, myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Obrywamy listki i odkładamy na bok.
- Podsmażamy orzeszki pinii na suchej patelni, chwilę studzimy i również odkładamy na osobny talerzyk.
- Wszystkie składniki (oprócz soli i pieprzu) ucieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem, tak aby pozostały małe drobinki składników.
- Następnie doprawimy solą kamienną lub morską oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Smacznego!
Zobacz również: Makaron z kurczakiem i pesto Genovese