Pesto Genovese

Reklamy Ads By Google

Szukasz przepisu na oryginalne pesto Genovese? Sprawdź mój przepis na ten wyjątkowy włoski sos i odkryj, jak proste składniki mogą przemienić się w kulinarne arcydzieło. Moja wersja pesto Genovese łączy tradycję z nowoczesnym twistem, zachowując przy tym autentyczny smak, który przeniesie Cię prosto do serca Włoch ❤

Pesto Genovese to klasyczny włoski sos, którego głównymi składnikami są świeże listki bazylii, dojrzałe sery Parmigiano-Reggiano oraz Pecorino, ząbki czosnku, orzeszki piniowe, dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin oraz szczypta soli. Sos ten zwany często bazyliowym, pochodzi z regionu Ligurii, a dokładniej z okolic Genui na północy Włoch. Tradycyjnie przygotowuje się go w moździerzu, ucierając składniki, aby uzyskać gładką i aromatyczną pastę. Pesto Genovese jest na tyle wszechstronne, że może być używane jako dodatek do pasty, sos do sałatek, a nawet jako smarowidło do chleba. Jego charakterystyczny zielony kolor i bogaty smak są cenione przez smakoszy na całym świecie.

Reklamy Ads By Google

Pesto bazyliowe, jest na tyle uniwersalne, że może być przygotowane z zamiennikami składników. Orzeszki piniowe, które są składnikiem oryginalnego włoskiego pesto i są polecane do tego przepisu, można zastąpić orzechami nerkowca. Dobrze sprawdzą się również pestki dyni lub słonecznika, jednak należy mieć na uwadze, że smak pesto w takim przypadku będzie nieco inny. W kwestii sera, zamiast parmezanu można użyć innego rodzaju twardego sera jak Grana Padano, lub Bursztyn. Odkryj również zieloną magię bazylii!

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis pesto genovese, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Reklamy Ads By Google

Składniki

  • 1 doniczka bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 10 g tartego parmezanu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz czarny
Zobacz inne przepisy z: , , , , , ,

Przepis na pesto Genovese

  1. W pierwszej kolejności ucinamy całe łodyżki bazylii, myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Obrywamy listki i odkładamy na bok.
  2. Podsmażamy orzeszki pinii na suchej patelni, chwilę studzimy i również odkładamy na osobny talerzyk.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Wszystkie składniki (oprócz soli i pieprzu) ucieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem, tak aby pozostały małe drobinki składników.
  5. Następnie doprawimy solą kamienną lub morską oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Smacznego!
  6. Reklamy Ads By Google
Przepis na pesto Genovese
Przepis na pesto Genovese

Zobacz również: Makaron z kurczakiem i pesto Genovese

Oceń ten przepis!

Reklamy Ads By Google

0 / 5 Średnia: 5

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Mateusz Turek

Mateusz Turek

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 416
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)