Na skróty
Sernik malinowy na zimno z mascarpone to rewelacyjny deser idealnie wpasowujący się w sierpniowe upalne lato. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do każdego spotkania z przyjaciółmi czy rodzinnego obiadu. Sernik malinowy na zimno z mascarpone zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Kremowa konsystencja mascarpone idealnie komponuje się z soczystością malin, które dodają deserowi świeżości i odpowiedniej dozy kwasowości. To połączenie kremowego sera z owocowym akcentem tworzy symfonię smaków, której trudno się oprzeć 🙂
Malinowy poemat na lato
Kiedy sernik malinowy na zimno z mascarpone stanie na stole, z pewnością przyciągnie uwagę wszystkich gości. Delikatna, a jednocześnie bogata w smaku, konsystencja sernika z mascarpone zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. To deser, który bez wątpienia zostanie zapamiętany na długo i będzie częstym gościem na wielu domowych przyjęciach. Ponadto, podczas serwowania, sernik można ozdobić dodatkowymi malinami, borówkami oraz świeżą miętą. A jeżeli chcesz dodać nieco wyrafinowanego charakteru, możesz polewać go konfiturą z malin lub czekoladowym.
Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sernik malinowy na zimno z mascarpone, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.
Składniki
Spód sernika
- 150 g ciasteczek kruchych
- 100 g masła
Masa malinowa
- 200 g konfitury z malin
- galaretka malinowa
Masa sernikowa
- 280 g serków homogenizowanych o smaku śmietankowym
- 140 g serków homogenizowanych o smaku malinowym
- 250 g mascarpone
- saszetka Żelatyna-Fix — pamiętaj, aby przed dodaniem do masy przygotować roztwór według wskazówek na opakowaniu.
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo
- świeże maliny
- konfitura malinowa
Przepis na sernik malinowy na zimno z mascarpone
- W pierwszej kolejności przygotowujemy masę malinową. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie według wskazówek na opakowaniu odejmując 100 ml wody od tej podanej na opakowaniu.
- Następnie po przestygnięciu galaretki dodajemy konfiturę z malin i dokładnie mieszamy, aż do połączenia galaretki z konfiturą. Masę malinową pozostawiamy do tężenia i przystępujemy do przygotowania spodu.
- Ciasteczka dokładnie rozkruszamy i łączymy z roztopionym masłem. Następnie wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia, wykładamy ciasteczka i uklepujemy na równą powierzchnię.
- Masę malinową wykładamy na spód, dopiero w momencie kiedy galaretka zaczyna tężeć. Spód ciasta razem z masą malinową wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do całkowitego zastygnięcia masy.
- Następnie przygotowujemy masę serową. W misce łączymy mikserem serki homogenizowane z mascarpone, dodajemy cukier puder oraz przygotowany według wskazówek na opakowaniu żelatyna-fix.
- Przygotowaną masę wykładamy na zastygniętą galaretkę z malinami i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny lub do całkowitego zastygnięcia masy. Gotowy sernik dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego!
Sernik malinowy na zimno z mascarpone to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają prostego, a jednocześnie efektownego deseru na letnie dni. Spróbuj, a przekonasz się, że warto!
Zobacz również: Sernik z musem malinowym

Oceń ten przepis!