Sernik malinowy na zimno z mascarpone

Reklamy Ads By Google

Przepis jest odpowiedni dla diety:

Sernik malinowy na zimno z mascarpone to rewelacyjny deser idealnie wpasowujący się w sierpniowe upalne lato. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do każdego spotkania z przyjaciółmi czy rodzinnego obiadu. Sernik malinowy na zimno z mascarpone zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Kremowa konsystencja mascarpone idealnie komponuje się z soczystością malin, które dodają deserowi świeżości i odpowiedniej dozy kwasowości. To połączenie kremowego sera z owocowym akcentem tworzy symfonię smaków, której trudno się oprzeć 🙂

Malinowy poemat na lato

Kiedy sernik malinowy na zimno z mascarpone stanie na stole, z pewnością przyciągnie uwagę wszystkich gości. Delikatna, a jednocześnie bogata w smaku, konsystencja sernika z mascarpone zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy. To deser, który bez wątpienia zostanie zapamiętany na długo i będzie częstym gościem na wielu domowych przyjęciach. Ponadto, podczas serwowania, sernik można ozdobić dodatkowymi malinami, borówkami oraz świeżą miętą. A jeżeli chcesz dodać nieco wyrafinowanego charakteru, możesz polewać go konfiturą z malin lub czekoladowym.

Reklamy Ads By Google

Zanim zaczniesz przygotowywać przepis sernik malinowy na zimno z mascarpone, przeczytaj cały przepis i opis, który zawiera cenne wskazówki.

Składniki

Spód sernika

Reklamy Ads By Google

  • 150 g ciasteczek kruchych
  • 100 g masła

Masa malinowa

  • 200 g konfitury z malin
  • galaretka malinowa

Masa sernikowa

Reklamy Ads By Google

  • 280 g serków homogenizowanych o smaku śmietankowym
  • 140 g serków homogenizowanych o smaku malinowym
  • 250 g mascarpone
  • saszetka Żelatyna-Fix — pamiętaj, aby przed dodaniem do masy przygotować roztwór według wskazówek na opakowaniu.
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo

  • świeże maliny
  • konfitura malinowa
Zobacz inne przepisy z: , , , , , , , ,

Przepis na sernik malinowy na zimno z mascarpone

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy masę malinową. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie według wskazówek na opakowaniu odejmując 100 ml wody od tej podanej na opakowaniu.
  2. Następnie po przestygnięciu galaretki dodajemy konfiturę z malin i dokładnie mieszamy, aż do połączenia galaretki z konfiturą. Masę malinową pozostawiamy do tężenia i przystępujemy do przygotowania spodu.
  3. Reklamy Ads By Google
  4. Ciasteczka dokładnie rozkruszamy i łączymy z roztopionym masłem. Następnie wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia, wykładamy ciasteczka i uklepujemy na równą powierzchnię.
  5. Masę malinową wykładamy na spód, dopiero w momencie kiedy galaretka zaczyna tężeć. Spód ciasta razem z masą malinową wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do całkowitego zastygnięcia masy.
  6. Reklamy Ads By Google
  7. Następnie przygotowujemy masę serową. W misce łączymy mikserem serki homogenizowane z mascarpone, dodajemy cukier puder oraz przygotowany według wskazówek na opakowaniu żelatyna-fix.
  8. Przygotowaną masę wykładamy na zastygniętą galaretkę z malinami i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny lub do całkowitego zastygnięcia masy. Gotowy sernik dekorujemy świeżymi malinami. Smacznego!
  9. Reklamy Ads By Google

Sernik malinowy na zimno z mascarpone to doskonała propozycja dla tych, którzy szukają prostego, a jednocześnie efektownego deseru na letnie dni. Spróbuj, a przekonasz się, że warto!

Zobacz również: Sernik z musem malinowym

Przepis na sernik malinowy na zimno z mascarpone
Przepis na sernik malinowy na zimno z mascarpone
Oceń ten przepis!
0 / 5 Średnia: 4.85

Twoja ocena:

1 osoba ogląda ten przepis
Szefpoleca

Szefpoleca

Jestem szefem w swojej kuchni - gotowanie to moja największa pasja. Z ogromną przyjemnością oddaję się sztuce kulinarnej, uwielbiając zarówno proces tworzenia wykwintnych dań, jak i samą radość z jedzenia. W moim repertuarze znajdziesz zarówno tradycyjne przepisy, które odświeżam i wzbogacam o odrobinę nowoczesności, jak i własne, unikalne kreacje kucharskie. Dzięki mojemu podejściu, moje dania to harmonijne połączenie bogactwa smaków i aromatów, które zachwycają podniebienia, a jednocześnie nie wymagają od kucharza nieprzyzwoitego wysiłku. Kocham dzielić się tymi doświadczeniami kulinarnymi, inspirując innych do odkrywania radości płynącej z gotowania i wspólnego celebrowania posiłków.

Artykuły: 426
Obserwuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Newsletter kulinarny

Bądź na bieżąco – wysyłamy sezonowe przepisy i porady

Zapisz się na jedyny taki w sieci kulinarny newsletter i dołącz do 2719 zadowolonych czytelników. Szefpoleca.pl to ciągle rosnąca baza artykułów i przepisów na dania z całego świata. Każdego dnia tworzymy blog kulinarny z pasją dla osób, które kochają gotowanie i pieczenia tak jak my! Już dziś dołącz do nas :)